“Racial diagnosis: Gypsy” – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition

“Racial diagnosis: Gypsy” – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition

Дана 23. фебруара 2023. у 17 сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба

“Racial diagnosis: Gypsy” – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition.

О изложби:

У фокусу изложбе је националсоцијалистички геноцид над Синтима и Ромима: од искључења и обесправљености мањине у немачком Рајху до њиховог систематског истребљења у нацистички окупираној Европи. Нехумане перспективе починилаца представљене су у супротности сведочењима жртава.

Старе породичне фотографије Синта и Рома пружају увид у реалност живота људи и омогућавају да буду видљиви као појединци. Иза апстрактних докумената који бележе њихово бирократски организовано уништење, изложба открива уништене животе.

Изложба обрађује и историју преживелих у послератној Немачкој, који су касно после рата  препознати као жртве нацизма. Управо је покрет за грађанска права немачких Синта и Рома покренуо друштвену дебате о овом теми. На крају изложбе посетиоци добијају увид у стање људских права Синта и Рома у Европи после 1989. године.

Изложба је такође и симболични израз сарадње Централног савета немачких Синта и Рома, Ромског документационог и културног центра немачких Синта и Рома, Немачке савезне фондације за културу и Форума Рома Србија. Организацију изложбе подржава Министарство спољних послова СР Немачке а у Нишу је суорганизатор Народни музеј Ниш.

Организовањем ове изложбе и њеним представљањем јавности у Србији, сећамо се невиних жртава Холокауста са посебним освртом на страдање и геноцид над припадницима ромске заједнице. 

На отварању ће говорити Душица Давидовић, заменица градоначелнице Ниша, Carsten Meyer-Wiefhausen, заменик амбасадора Немачке у Србији, Борис Милићевић, помоћник министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Весна Црноглавац, директорка Народног музеја Ниш и Дејан Марковић испред Форума Рома Србије.

Изложба је отворена до 12. марта 2023. године.

error: