Најављујемо

Дана 1. јуна (петак) у 13 сати у Галерији Синагога (Давидова 2) отвара се изложба

РИМСКА ВИЛА ИЗ  МУНИЦИПИУМА МАЛВЕСИАТИУМАУ СКЕЛАНИМА

Изложбу приређују   Музеј   Републике  Српске из Бања Луке и Археолошки Музеј „Римски муниципијум“ у Скеланима.  Аутор  изложбе  је  Милка   Ђукић, музејски  саветник  из  Музеја  Републике Српске.

На изложби ће путем фото-документарног материјала бити представљено културно-историјско наслеђе из периода касне антике, са простора источног дела Републике Српске, који се налазио у саставу Римске провинције Далмације.

О локалитету:

Муниципијум Малвезацијум је представљао један од три најзначајнија римска центра у Подрињу – поред Домавије (Градина код Саса, близу Сребренице) и Сполонума (код Пљеваља), које је живело интензивним животом од периода раног царства, када добија статус муниципија, па све до касне антике. Град је био административно средиште ширег подручја и имао је куриу са градским већем, храм капитолијске тријаде посвећен Јупитеру, Јунони и Минерви и др., а археолошка истраживања су потврдила и постојање двије ранохришћанске базилике. У њему су биле стациониране и војне јединице, као и већи број конзуларних бенефицијара који су водили административне, царинске и полицијске послове, надзирали путеве и чување државних магацина итд. Поред њих, врло важан и утицајан друштвени слој су чинила и лица која су била укључена у рударске послове, нарочито због значаја који је у 2. и 3. веку римска држава придавала читавом  региону.

Римска вила у Скеланима представља прави пример дома једне богате породице из касноантичког периода живота муниципијума Малвезацијума, која је имала подно грејање и била луксузно украшена, о чему сведоче недавно пронађени остаци подних мозаика и фреско-сликарства на зидовима.

Археолошка истраживања, у периоду од 2008. до 2016. године, финансирана су из Развојног програма Републике Српске и биће настављена и у наредном периоду, с обзиром да је овај археолошки локалитет проглашен од стране Владе Републике Српске за археолошко налазиште од посебног значаја.

Гостовање ове изложбе у Нишу резултат је договора о сарадњи између Народног музеја Ниш и Музеја Републике Српске, који подразумева размену изложби али и рад на заједничким пројектима у будућности.

Радно време Галерије Синагога је од 12 до 18 сати радним данима, викендом од 10 до 15 часова. Понедељком је галерија затворена за посетиоце.

Изложба ће бити отворена током јуна 2018. године.

Улаз је слободан.

Добродошли!

Comments are closed.