Најављујемо

Поштоване колеге и сарадници,

Монографија посвећена српском вајару Миловану Крстићу биће представљена у петак 15. новембра 2019. године од 13: 30 часова у простору Галерије Синагога, Ул. Давидова 2.

На промоцији ће учествовати историчар уметности Никола Кусовац, музејски саветник у пензији, академски вајар и професор Драгиша Обрадовић и Миодраг Даја Анђелковић, академски сликар. Аутор монографије је историчарка уметности Мара Макарић, музејска саветница Народног музеја Ниш. Монографију је ликовно уобличио Жељко Цајић.

О Миловану Крстићу:

Веома плодан стваралачки пут Милована Крстића трајао је више од седам деценија. За собом је оставио више од 600 скулптура и десетину споменика. Припада генерацији српских вајара која је завршила школовање у годинама пред Други светски рат, а своје праве уметничке вредности показала непосредно после истог. Након дипломирања на Државној уметничкој школи у Београду 1933. године враћа се свом завичају, где ће провести више од једне деценије оставивши дубоке трагове као ликовни педагог и скулптор. Непосредно после Другог светског рата укључује се у ликовни живот Београда, где остаје до краја живота.

Крстићево уметничко интересовање тематски се кретало у широком распону од монументалних композиција и споменика профаног карактера, фигуре и фигурине, бистe, актови, портрети, рељефи, фонтане, медаље, плакете, фигуре животиња, до ситне, декоративне пластике и предмета примењене уметности. Скоро свa његова вајарска дела изведена су у трајном материјалу. Такође, треба нагласити његов изузетан допринос обележавању значајних догађаја из времена Другог светског рата.

Народни музеј Ниш баштини бројна дела овог уметника а монографија излази у едицији Збирке историје уметности нишког музеја.

У сусрет стодесете годишњице рођења Милована Крстића (1909-2019), тренутак је да се подсетимо једног од најангажованијих скулптора српског и југословенског вајарства. Ова монографија представља још један омаж и кенотаф значајном уметнику.

 


Изложба Народног музеја Ниш и Музеја града Београда:

Иво Андрић писац и /или дипломата.

Отварање 10. октобра 2019. у Књижевно-меморијалној поставци Стеван Сремац / Бранко Миљковић, четвртак, 19.30, ул. Александра Ненадовића 2а.

Аутор изложбе Татјана Корићанац, музејски саветник МГБ.

Трајање изложбе: 10. октобар – 10. новембар 2019.

Улаз слободан. 

У поставци се први пут у Нишу излаже шеснаест оригиналних предмета из Легата Иве Андрића из фонда Музеја града Београда: дипломатски ковчег и свечана дипломатска униформа И. Андрића, фрагменти рукописа на Дрини ћуприја, фотографије из Берлина (1939), пишчеве наочаре, повеља Универзитета у Нишу, прва издања збирки песама Ex PontoиНемири, приповетке Пут Алије Ђерзелеза, документа….

Иво Андрић, живот и дело

Иво Андрић, књижевник, академик,нобеловац,дипломата (Долац код Травника, 9/10. октобар 1892 – Београд, 13. март 1975). Основну школу учио у Вишеграду, гимназију у Сарајеву. Студирао словенске књижевности и историју на Мудрословном факултету у Загребу (1912),  Универзитету у Бечу(1913), Филозофском факултету Јагелонског универзитета у Кракову, Пољска (1914) и на Философском факултету у Грацу (1923) где је и докторирао јуна 1924, са дисертацијом Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине.

Као гимназијалац,ватрени је поборник интегралног југословенства. Први је председник Српско- хрватске напредне омладине, а 1912. прикључује се покрету Млада Босна. После Сарајевског атентата (1914) ухапшен је у Сплиту као припадник Младе Босне и проводи девет месеци у затвору у Шибеникуи Марибору, а по изласку бива конфинирану Зеници и Овчареву.Након опште амнестије 1917. прелази у Загреб, а у октобру 1919. уБеограду почиње да ради као чиновник у Министарству вера. Као каријерни дипломата службује у конзулатима и посланствима Краљевине Југославије у Ватикану(1920), Букурешту (1921), Трсту (1922), Марсеју (1926), Паризу (1927), Мадриду (1928), Бриселу (1929), Женеви (1930), Берлину (1939–1940). По избијању рата, априла 1941. враћа се у Београд где живи и ради до смрти, 1975. године.Под немачком окупацијом повлачи се из јавног живота, одбија да потпише Апел српском народу којим се осуђује отпор окупатору, а из моралнихи патриотских разлога обуставља издавање својих дела. У изнајмљеној соби у Београду,током четири ратне године, у тишини пише своје велике романе. Лето и јесен 1942. проводи у Сокобањи.

После рата, 1946. изабран је за редовног члана САНУ и постаје председник Савеза књижевника Југославије.За епску снагу којом је „обликовао мотиве и судбине из историје своје земље”, 1961. године добија Нобелову награду за књижевност. Последњи пут у јавности наступа на чувеном Књижевном матинеу 1974. у Београду, заједно са Милошем Црњанским, Мешом Селимовићем, Душаном Матићем, Александром Вучом, Бранком Ћопићем, Васком Попом и Стеваном Раичковићем. Преминуо је на ВМА у Београду, 13. марта 1975. године. Кремиран је и сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Дело:

Збирке песама: ExPonto (Загреб, 1917), Немири (1919); приповетке: Пут Алије Ђерзелеза(1920),Мост на Жепи (1928), Аникинавремена (1931); романи:НаДрини ћуприја, Травничка хроника и Госпођица (објављени1945),Проклетаавлија (1954). Постхумно: Кућа на осами и Омер-паша Латас.Превођен је на многе светске језике.

 Андрићеве посете Нишу: 1945, 1947, 1965, 1968.

Андрић се на путу за Софију на Конгрес бугарских писаца краће време задржао у Нишу 1945. године. Други пут је боравио у Нишу марта 1947. када је одржао предавање радницима и грађанима Ниша поводом битке код Стаљинграда под насловом „Утисци из Стаљинграда”.

На отварању Универзитета у Нишу октобра 1965. на Летњој позорници у Тврђави говорио је првој генерацији студената о значају уметности, одржавши беседу„Прозор који гледа у пределе уметности”.Приликом своје посете Нишу 1968. разговарао је са нишким писцима, посетио Гимназију „Стеван Сремац”, Дуванску индустрију и Логор на Црвеном крсту.

Његови говори, као и потоњи искази о боравку у Нишу, драгоцено су сведочанство о развоју и отварању Ниша према свету науке и културе.

 


БОЖА ИЛИЋ 

Бoжа Илић је најпознатији сликар и вероватно један од најзначајнијих уметника пониклих у Топлици. Рођен је 27. априла 1919 год. у Житном Потоку код Прокупља. Животни пут га, упркос таленту, није одмах усмерио ка ономе што је обележило сав његов живот, ка сликарству. Прву деценију и по, током одрастања, био је је ускраћен за искуство спознаје уметности. Ипак, прст судбине га је дотакао када је напунио петнаест година. У његово родно село дошао је тада иконописац да ослика цркву узевши њега, једног од најбољих ученика, за помоћника. Ту је први пут видео како настаје слика. Опчињен оним што је тада видео, добивши успут шансу да и сам нешто ослика, успео је да за кратко време а на опште изнађење, начини лепу копију иконе Светог Николе. Понесен новим искуством, он путује по селима у околини и осликава цркве. Таленту који је поседовао, то није могло да задовољи апетите за даљим напредовањем, па се убрзо скрасио у Житном Потоку, одакле га, захваљујући заузимању угледнијих мештана шаљу у Београд на школовање.

Прва фаза боравка у новој средини је учење сликарства код Бете Вукановић и Љубе Ивановића а потом се уписује у уметничку школу 1937 год. По завршетку уписује Ликовну академију у класи Мила Милуновића и завршава је 1945 год.

Овде се треба осврнути на то да је Божа у раном детињству остао без слуха, те није био мобилисан током рата.

На ликовну сцену ступа као школовани уметник, поткован значајним сликарским умећем. Знање које је тада поседовао било је преточено од,  најзначајнијх уметника и педагога нашег сликарства.

Било је то на четвртој УЛУС-овој изложби где је приказао композицију ”Логор”’. Следи пета изложба исте године где је изложио два велика платна, ”По босанским шумама” и ”Праље”. Тада је скренуо пажњу на себе и свој таленат, да би на шестој изложби монументалном композицијом ”Вјазма”, доживео опште похвале како публике, тако и критике. За тај период везан је, готово вртоглав успон. Теоретичари га проглашавају уметником за ново време, време реалног сагледавања друштва које хрли у нове победе и светлију будућност. Свакако да се ту може јасно увидети извесна политичка и идеолошка подобност, која се није могла избећи. Послератне године су време где се у службу изградње социјализма стављају сви расположиви облици јавне делатности , па  и уметност.

Функција уметничког дела постала је политичка, са задацима величања друштва и система, подстицања појединца да допринесе напретку и учвршћивања вере у победу новог ”бескласног” друштва над декадентним, старим, назадним … Стога је уметничко дело морало бити ”предвидиво”, јасно насликано и без икаквог двоумљења које би створило недоумицу у вези са поруком намењеној масама. Није било места било каквој експресивности, деструкцији форме током изражавања или личног погледа на свет уколико није стриктно повезан са социјалистичким поимањем друштва.  Многа дела из тог времена су стога у принципу, празна, урађена ”без живота”,  ради постизања формалних предуслова. Управо из тог, по уметност тешког времена, Божа Илић израста у главног протагонисту стила и епохе. Он са изузетном снагом и темпераментом, израђује монументална платна што по многима, може да захвали вештини и прекаљености стеченим за време сликања цркава, пре школовања. Може се претпоставити да је свет доживљавао као визију своје младости, уткавши у њега романтизам нације у повоју. О њему похвале и хвалоспеве пишу један Милован Ђилас, Грга Гамулин, Јован Поповић, Радован Зоговић, Ото Бихаљи-Мерин. Истичу га као сликара и производе га у љубимца публике.

Било је то време, готово сна, оног најслађег , за момка са обронака Житног Потока. Али у времену брзих промена, долази и до разлаза СФРЈ са Стаљином, следи резолуција Информбироа. Земља се окреће ка новим друштвеним процесима, долази до супростављања соцреалистичкој уметности. То је обележено Лубардином изложбом 1951 год. И неким догађајима на пољу књижевности (Крлежа), чиме се практично раскрстило са новом-старом уметношћу. Многи од оних торетичара и јавних  радника-политичара, мало раније споменутих у тексту као славитеља  Боже Илића, сада се хитро осврућу не би ли одабрали жртвено јагње, које ће оцрнити, бацити оптужбе на њега и ”стаљинистичку” уметност, не би ли показали (има ли ичег лицемернијег), како су они опет на правом путу. Као најистакнутијег, нови-стари челници ради доказивања сопствене подобности, усмеравају отровне стреле искључиво ка њему.

Божа Илић пада у немилост, заједно са својом уметношћу, одлази у други план. Покоравајући се новонасталим околностима, он је потражио непосредни контакт са природом и када га је успоставио није га напуштао до краја живота. Након свих догађаја није се више никад осврнуо на соцреализам, не говорећи ништа ни за ни против.

Из овог кратког прегледа  стваралаштва Боже Илића, јасно се диференцирају две фазе. Прва до 1950 , и она друга – до краја живота, можда запостављена али благородна. Целокупан рад се, ипак, може, пажљивим праћењем, разлучити на неколико мањих интересантних периода.

Божин излазак у природу и светлост доводи га у блискост са импресионизмом и експресионизмом. Из пећине са слике ”Вјазма” и градилишта са Новог Београда, Божа се упућује и до мора, Дубровника, те налази заједничку сликарску нит родног краја и приморских крајолика. Забележен је и уметников боравак у Паризу, раних 50.-их и уметниково одушевљење романтичарима, посебно Делакроом.

Касније, шездесетих, опет уводи новине у поступак сликања, а то су графицизам и  превлађивање сивих, смеђих и плавих тонова у палети.  Поново се обрео у Паризу, и пропутовао Канадом. Одатле потичу слике париских предграђа, катедрела, кафана и улица, али не долази до расветљавања палете. Као по инерцији, или као плод  унутрашње борбе, ни седамдесетих не бележимо превелику радост и разиграност. Тада се оријентише ка ликовима људи из родног краја: ту су групе музичара, мртве природе са петловима, срнама, зечевима и воћем. Овде долазимо до крајње тачке, путешествија и склоности уметника ка минималистичким форматима. Они су величине ђачке свеске, па и мањи, што је својеврстан контрапункт монументалним композицијама са академских почетака.

Када се сагледа све заједно, сликарство Боже Илића се одликује бурном емотивношћу, раскошним потезима и понегде распеваношћу. Посредством својих слика он нам се представља духом народног човека, неоптерећеног помодарством и улизивачким гестовима својственим, многим лажним величинама које је на изглед историја мазила. Он је упркос свему, опстао на ветрометини попришта где вас данас хвале, а сутра пљују, што је најбољи доказ да је био запажен и сврстан у ред повлашћених величина које су умеле да саме утру сопствени пут у и кроз историју. Снагом  коју је носио у себи, као Божјим даром , Божа је, после једног порушеног моста, себи саградио други преко кога је усмерио енергију да покрене све од нуле у тренутку кад је већ био на Олимпу. Не жмурећи, него широм отворених очију, како би упио светлост и боје из крајолика посутих  по брежуљцима родног краја. То може само један од хиљаду, обдарен, да се као Феникс из пепела поново роди, уметник, наочиглед нас,  сведока једне неправедне борбе.

Привидно деценијско таворење, је као иза завесе открила стотине  дела на уметничку сцену која се једном животном часу тако жестоко обрачунала са њим.

Данас је успостављена награда под именом Боже Илића, великог сликара, ликовна колонија Меморијал Божа Илић. Можда то и није довољно да се спере неправда  са лика  великана, али одавали ми почаст њему или не, његово сликарство ће највише говорити о њему, као ламент над Топлицом, Србијом и далеко шире.

Драган Поповић, виши кустос

Музеј Топлице у Прокупљу

 


Изложба радова Недеља стваралаца европске баштине

У пројекционој сали Логора на Црвеном крсту у понедељак 23. септембра у 13 сати биће отворена изложба ученичких радова који се баве промоцијом културне баштине Србије.

Изложбу Недеља стваралаца европске баштине (European Heritage Makers Week) чине видео, штампани и PowerPoint радови настали на истоименом конкурсу чији је иницијатор Савет Европе. Конкурс је, по први пут у Србији, спроведен у сарадњи Министарства културе и информисања Републике Србије и Секције музејских педагога Музејског друштва Србије.

Конкурс Недеља стваралаца европске баштине био је намењен деци и младима од 12 до 18 година. Од учесника се тражило да посете музеј, галерију, споменик, парк, библиотеку, филмски центар, знаменито место, археолошки или неки други локалитет који се бави наслеђем; осмисле причу, направе видео рад, цртеж, слику на платну, графички рад, илустрацију или стрип о изабраном експонату, теми или локалитету и уз то поставе фотографију која представља њихову причу. Током овог периода, деца су активно истраживала и упознавала културну баштину своје околине, откривала своје порекло и повезаност са баштином на европском нивоу.

На конкурс су пријављена 43 рада. Жири који је формирало Министарство културе и информисања Републике Србије изабрао је 5 радова који су послати као представници Србије за даље такмичење. Приликом избора најзанимљивијих прича приоритет је дат радовима у којима је јасно видљив лични доживљај деце према културном наслеђу које су истраживали. У коначном избору најзанимљивијих прича о културном наслеђу Европе, два од укупно десет награђених радова послата су из Србије. То су: Vampires among the Serbs, аутора Николе Михаиловског из Ниша и Иво Андрић, ауторке Мие Митровић из Београда.

Сви радови су видљиви и на сајту Дана европске баштине https://www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week/.

Изложба радова биће отворена у четири града: Нишу, Крагујевцу, Београду и Кикинди. Реализацију изложби подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

 


Поштоване колеге и сарадници,

Дана 13. септембра 2019. године, дан уочи 75. годишњице расформиравања Логора на Црвеном крсту, биће одржане радионице за ученике основних и средњих школа те реконструкција последњег дана у логору према изјавама преживелих заточеника. 

Радионице и предавања почињу од 12 сати и отворене су за све заинтересоване. 

Историчари Небојша Озимић и Ивана Груден Милентијевић, који су и аутори сталне поставке, након радионица имаће стручно вођење кроз сталну поставку Логора на Црвеном крсту. 

Добродшли!

 


КОНЦЕРТНИ АРТЕФАКТИ

Дана 3. августа у 19 сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се хуманитарно продајна изложба Драгана Аранђеловића Арчија 

КОНЦЕРТНИ АРТЕФАКТИ

Организатор изложбе је удружење Маркер а суорганизатор Народни музеј Ниш. Пројекат је подржан од стране Секретаријата за културу града Ниша.

Концертни артефакти је изложба оригиналних постера, улазница, мајци, спискова песама извођача и других артефаката прикупљених са поп рок концерата током више од три деценије. Аутор изложбе је Драган Аранђеловић Арчи, културни посленик и власник култне музичке продавнице “Хаппy Хоусе” која је ширила уметност у граду Нишу скоро 30 година. Изложба Концертни артефакти ће управо доживљаје, искуства и историјске музичке моменте који су се одвијали широм Европе и који су ушли у модерну историју а чији је аутор био сведок током више од три деценије, приближити посетиоцима. 

Изложба је продајна а сав приход намењен је кампу „Сила прати храбре” за децу без родитељског старања у организацији Џедајског покрета. У џедајском кампу на Власинском језеру би требало да се нађе двадесеторо деце без родитељског старања, а чланови нишког удружења желе да раде на њиховој социјалној инклузији. „Деца која се нађу у хранитељским породицама добију смештај, храну и некакву атмосферу породице, али се слабо укључују у радионице, едукације које ће им помоћи да даље планирају живот”. Различити предавачи ће деци објаснити писање ЦВ-а, основе пословне комуникације и развијање идеја. Не желе да то буде стандардни летњи камп већ желе да децу науче и нечему корисном. Џедаји су се у Нишу први пут окупили 2013. године, али су се као удружење регистровали четири године касније. Иако их је окупила љубав према култној научнофантастичној франшизи, нишки џедаји су схватили да могу да раде нешто више од промоције поп културе, те су врло брзо кренули у организацију хуманитарних акција. Њихов циљ је да представе џедаје који превазилазе себе и померају своје границе, и на тај начин, својим делима инспиришу остале да се укључе.

Галерија Синагога отворена је од уторка до недеље од 12 до 20 сати, а понедељком од 15 до 20 сати. Улаз слободан. Изложба је отворена до 13. августа 2019. године. 

 


Дана 30. јула 2019. године у 20 сати у Књижевно-меморијалној поставци Сремац / Миљковић (Ул. Александра Ненадовића 2а) међународно удружење ликовних уметника ПАЛАНСКИ АРТ отвара изложбу ликовних радова седам естонских уметника 

МАГИЈСКА ПТИЦА КОС

/ТРИНАЕСТ НАЧИНА ДА СЕ ПОСМАТРА КОС/

Инспирација за ову изложбу била је истоимена песма америчког песника Воласа Стивенса. Ова изложба је пре три године била организована уТартуу – другом граду по величини у Естонији заједно са српским и естонским уметницима.  Инспирисани поменутом песмом, тада су  своје радове  излагали Миодраг Даја Анђелковић, Славица Ердељановић Цурк, Франц Цурк, Радмила Матејевић, Добривоје Јевтић , Предраг Пеђа Тодоровић и  Звонимир Костић Палански, који је и отворио изложбу у престижној галерији „Норус”.

Овога пута ће се нишкој публици представити својим цртежима Еве Еесмаа, Имби Круув, Анне Рудановски, Аве Авало, Ееро Ијавоинен, Пер Вилијам Петерсен и Сирје Петерсен.

 


Поштоване колеге и сарадници,

Дана 28. јуна у 19 сати у Галерији Синагога (Давидова 2) отвара се изложба Универзитета Метрополитан

Met Art Vol. 4

Изложбу заједнички организују Универзитет Метрополитан – центар у Нишу и Народни музеј Ниш.

О изложби:

У модерном свету, у којем информације читамо кроз визуелне назнаке, ликовни и графички креативци имају посебну улогу. Они документују, исписују, креирају, и сведоче о свим сегментима наших живота, о свим информацијама које нас окружују. На креативан и несвакидашњи начин ова нова генерација одговорних стваралаца дизајнира нашу свакодневницу.

Пред Вама је изложба радова студената ФДУ (Факултет Дигиталних Уметности) Универзитета Метрополитан, у Нишу, насталих у претходној радној години. Кроз традиционалне ликовне технике и разнолике дисциплине графицког дизајна студент креирају нова и аутентична визуелна решења. Радови предстаљени на изложби су из области визелног идентитета, илустрације, фотографије, калиграфије, типографије, амбалаже, публикација. Такође су представљени и радови студената у традиционалним ликовним техникама кроз цртеже и слике.

Осетите оригиналност, дах младе креативне енергије, и пожртвованост послу студената који су пред Вама, и који су будући креатори света у којем живимо.

Галерија Синагога ради од уторка до петка од 10 до 16 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком затворено. Изложба је отворена до 7. јула 2019. године.

Улаз слободан!

Добродошли!

 


ПРОМОЦИЈА ПРЕТРАЖИВАЧА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА У ОРГАНИЗАЦИЈИ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ОДРЖАЋЕ СЕ У НИШУ 10. ЈУНА 2019. ГОДИНЕ, У 13 ЧАСОВА

Адреса: Књижевно-меморијална поставка Ст. Сремац / Б. Миљковић, Народног музеја у Нишу, ул Александра Ненадовића 2а.

Претраживач културног наслеђа је национални пројекат у области дигитализације у култури покренут од стране Министарства културе и информисања уз стратешку подршку компаније Мајкрософт Србија и настао је са циљем да се најширој јавности представе дигитализовани фондови и обезбеде информације о културном наслеђу које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама и заводима за заштиту споменика.

На промоцији ће говорити:

  • Помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва, др Дејан Масликовић
  • Информатичар, Музеја Војводине, Наталија Вуликић.

 


КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Миливоје Пејчић (1948‒2009) рођен је у селу Горњи Стрижевац (код Бабушнице). Завршио је студије филозофије и социологије у Скопљу 1972. године. Радио је као  гимназијски професор у Косовској Витини и Власотинцу, потом и у Економској школи у Босанском Броду. Од 1975. године је запослен на Електронском факултету Универзитета у Нишу, од 1998. године у звању редовног професора. Написао је педесетак научних радова из области филозофије науке и технике и социологије технике, као и монографију Техника и култура (1998). Аутор је уџбеника Увод у филозофију (1992) и коаутор уџбеника Друштво и одрживи развој (2007) и Пословне комуникације (2008). Прву песму објавио је као гимназијалац у нишком часопису Глас омладине 1965. године. За живота су му публиковане две збирке поезије ‒ Удеси (1990) и Димнина (2002). Залагањем његове супруге, Лозе Китановић Пејчић, песниковa рукописнa заоставштинa, објављенa je у књизи Архив звукова. Мрављи бат. Разматрања о поезији (2010). Песме Миливоја Пејчића налазе се у бројним књижевним часописима. Заступљен је у Антологији нишке поезије (2003), а његово име налази се у Лексикону писаца Југославије и у Културној енциклопедији Ниша. Умро је у селу Грнчар, где је и сахрањен.

 


МУЗЕЈИ ЗА 10

Манифестација Музеји за 10 одржава се од 14. до 19. маја 2019. године и исту је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ове године слоган манифестације је БУДУЋНОСТ ТРАДИЦИЈЕ.

Објекти Народног музеја Ниш свих дана раде по регуларном радном времену а у суботу 18. маја када се прослава Међународни дан музеја и XV Европска ноћ музеја сви објекти ће бити отворени до поноћи (поновно отварање објеката који раде до 15 сати суботом је у 17 сати).

Све време је улаз бесплатан за појединачне посете домаћих и страних туриста. Улаз плаћају само организоване групе домаћих и страних туриста које долазе преко туристичких агенција.

Вајарска радионица у оквиру манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10

У оквиру манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10 дана 16. маја од 14 до 15.30 сати у Галерији Синагога биће организована едукативна радионица на тему „Вајање“. На лицу места на оригиналан начин биће демонстриран  настанак  скулптуре. Позивамо све љубитеље вајарства да дођу.

Идеја је да  у току трајања изложбе значајног вајара Милована Крстића ученици  Уметничке школе заједно са професором Маријом Живић, изађу из простора вајарске учионице у простор галерије и одрже огледни час „Галерија као вајарски атеље“.

Ученици ће моделовати започете школске вежбе „Ротационе форме“, одливање рељефа „Плакета Милована Крстића“, аналитичко вајање-копирање неке Крстићеве скулптуре или ће инспирисани експонатима и самом поставком креирати нека нова решења.

Организатори радионице су Мара Макарић, историчарка уметности и Марија Живић, проф. академски вајар.

 

Програм за 18. мај 2019. године:

ГАЛЕРИЈА СИНАГОГА – ИЗЛОЖБА МИЛОВАН КРСТИЋ

Стручно вођење ауторке изложбе музејске саветнице Маре Макарић од 21:00, 22:00 и 23:00 сата.

У оквиру изложбе биће презентована и одабрана дела овог скулптора применом 3Д технологије. Посетиоци ће видети и филм о животу и раду Милована Крстића, аутора Драгана Димитријевића из 1995. године, у продукцији ТВ 5.

 

КЊИЖЕВНО – МЕМОРИЈАЛНА ПОСТАВКА СРЕМАЦ / МИЉКЛОВИЋ

19:00 сати: Отварање изложбе Књижевни и позоришни плакат аутор Иван Мишић, дизајнер

19: 45 сати: Поезију чита Милица Миленковић, песникиња и књижевна критичарка

20:30 сати: Трупа Књижевна боемија премира поетске драме Бранка Миљковића Maldoror X

20:45 сати: Песнички тренутак песме Бранка Миљковића, Гордане Тодоровић и Радета Драинца

21:30 сати: Стручно вођење кустоса књижевне заоставштине Јелена Богдановић кроз сталну поставку Сремац / Миљковић

Иван Мишић

Рођен је 29. јануара 1987. године у Крушевцу. Године 2006. завршио је средњу Уметничку школу у Нишу. Дипломирао је 2010. на Филолошко-уметничком факултету (ФИЛУМ) у Крагујевцу, на Oдсеку за примењену уметност, као најбољи студент. Године 2011. завршio je мастер студије графичког дизајна на истом факултету у класи професора Слободана Штетића. Од 2008. године ради у Design Studio Box у Крагујевцу као сарадник на пројектима графичког дизајна; oд 2011. године ради као графички / веб дизајнер у Швајцарској компанији Horisen, а од краја 2015. године дизајнер и илустратор у компанији Webelinx у Нишу.

Добитник је више десетина домаћих и међународних награда мођу којима се издвајају четири Стеријине награде за идејни пројекат плаката, трећа награда на 16. Међународном бијеналу позоришног плаката у Жешову (Пољска) и награда за најбољи адвертајзинг плакат на Светском бијеналу дизајна у Перуу. Излагао је на преко четрдесет изложби у земљи и иностранству, поред осталог и на групним изложбама, бијеналима и тријеналима графичког дизајна и илустрације у САД, Русији, Белорусији, Кини, Тајвану, Француској, Мексику, Украјини, Пољској, Италији, Јамајци, Молдавији, Перуу, Кипру и на простору бивше Југославије. Аутор је пет самосталних изложби на којима је представио радове из области уметничког плаката. Бави се дизајном корисничког интерфејса, графичким дизајном и илустрацијом.

Живи и ради у Нишу.

 

ЛОГОР „12. ФЕБРУАР“

17:30 сати: Креативна радионица, израда накита по угледу на примерке из збирки Народног музеја Ниш

19:00 сати: Отварање изложбе фотографија Александра Марковића и презентација апликације за Меморијални комплекс  12. фебруар

20:00 сати: Радионица: Употреба савремених технологија у функцији очувања културног наслеђа и трдиционални вид музејске документације ( картон предмета)

21:00 до 24:00 часа: Стручно вођење кроз сталну поставку Логора на Црвеном крсту, Ивана Груден Милентијевић и Небојша Озимић

 

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ МЕДИЈАНА

Поводом Међународног дана музеја и обележавања XV Европске ноћ музеја на археолошком локлитету Медијана 18. маја од 18 сати одржава се концерт

МУЗИЧКИ МОНОГРАМ: БИСЕРИ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ

Концерт се приређује у сарадњи са Факултетом уметности Универзитета у Нишу.

Велику помоћ у организацији пружили су нам Народно позориште Ниш, Угоститељско-туристичка школа Ниш, Винарија Малча и Спортски центар Чаир.

Улаз на Медијану могућ је ИСКЉУЧИВО СА КАРТАМА које се добијају БЕСПЛАТНО у објектима Народног музеја Ниш – Археолошка сала и Ћеле кула у четвртак и петак у времену од 9 до 19 сати. Једна особа може највише добити две карте.

Улаз на Медијану у суботу 18. маја је искључиво од 17:15 до 17.50 часова. 

Концерт почиње у 18 сати.

 


ДИМИТРИЈЕ МИЛЕНКОВИЋ, ПЕСНИК

ДЕЛО И КОМЕНТАРИ 

ДИМИТРИЈЕ Миленковић, песник, новинар, приређивач, и културни посленик рођен је у Нишу 1935. Основну школу и гимназију завршио је у родном граду; у Београду дипломирао на Филолошком факултету, на Групи за југословенску и светску књижевност. Низ година био је новинар, уредник и директор у новинским и издавачким кућама и установама културе (ИРО Градина, Народно позориште, председник Одбора Скупштине града Ниша за културу, просвету и науку, секретар Секретаријата за културу, један је од оснивача Књижевне колоније у Сићеву…)

ОБЈАВЉЕНЕ КЊИГЕ : Припитомљена светлост ( 1964), Копна (1972), Глас пријатеља (1974), Осмех је најдражи гост (1974), Сонети о Наиси (1979), Срце спавача (1985), Потоп и небеса (1988), Senca Noe (Без Ноја, La Vаllisa, 1990), Повратак у Наису (1991), Таложење смисла (1999), Усхит и сан (2003), Иза дубоког света ( 20089, Велико јутро љубави ( 2015), Стеван Сремац и стари Ниш (2017), Бранко Миљковић: судбински глас песника ( фељтон : Политика, 2018), Светлост узнесења / антологија.  Jедан је од приређивача Сабраних дела Бранка Миљковића (1972).

Дела су му превођена на дванаест страних језика.

НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА: Октобарска награда града Ниша (1975), Златна медаља Европске академије уметности (2005), Специјална плакета италијанских писаца за стваралаштво, награда

Фондације Драгојло Дудић, две награде за културни догађај године…

Живи и ради Нишу.

 

 


 

МИЛОВАН КРСТИЋ

Дана 25. априла 2019. у 14сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2), поводом сто десет година од рођенња великог уметника, отвара се изложба

МИЛОВАН КРСТИЋ

Ауторка изложбе и каталога је историчарка уметности Мара Макарић, музејска саветница нишког музеја. Дизајн изложбе је урадио Жељко Цајић.Изложбу отвара историчарка уметности Вера Грујић- музејски саветник Народног музеја у Београду.

Изложба ће представити преко сто радова(скулптура, рељефа – плакета и медаља, цртежа и акварела) од укупно 136 колико се чува у нишком музеју, а посетиоци ће видети и фото и архивску документацију овог уметника. 

О Миловану Крстићу:

Милован Крстић рођен је 13. августа 1909. године у Горњем Матејевцу код Ниша.  Уметничку школу завршио је у Београду (1928–1933) код професора Петра Палавичинијa и Симеона Роксандића. Током школовања стекао је и врло темељно знање из области цртања и акварела код професора Бете Вукановић, Љубомира Ивановића и Ивана Радовића. Даље  усавршавање наставио је у атељеима, али и преко личних контаката и сарадње са врхунским ствараоцима из области вајарства какви су били: Сретен Стојановић, Тома Росандић, Антун Аугустинчић, Франо Кршинић, Ристо Стијовић, као и на студијским путовањима у Лондону, Паризу, Риму, Софији, Москви, Амстердаму, Њујорку.

Педагошким радом, прво у Нишу потом у Београду, где је живео од 1946, бавио се од 1936. до 1965. године. Члан је УЛУС-а и СЛУЈ-а од 1950. године. Први пут излаже у Нишу 1944. а своју прву самосталну изложбу организовао је 1954. године у Београду. Добитник је значајних награда и признања, међу којима: Повеље Друштва ликовних педагога Београда (1974) и Повеље УЛУС-а (1975). За живота је био одликован и Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима (1986).

Плодни вајар Милован Крстић за собом је оставио више од 600 скулптура и десетину споменика, насталих у распону, од преко седам деценија. Само у нишком музеју се чува стотридесет шест дела (69 скулптура, 19 рељефа, 26 акварела и 22 цртежа).

МилованКрстић је вајар који је оставио необично богат и разноврстан стваралачки опус. Припада малобројним уметницима који су били кадри да подједнако успешно направе монументална дела из домена меморијалне пластике, медаље и плакете малих димензија; скулптуре у духу реализма и оне створене сажимањем форми до саме суштине пластичког исказа, што се некад граничило са апстракцијом.

Монографијом о Миловану Крстићу и изложбом посвећеном његовом стваралаштву, Музеј поново скреће пажњу на овог уметника чија бројна дела баштини. Истовремено добија и прилику да подсети на племенитост дародавца без којих би збиркe Народног музеја биле знатно сиромашније

Радно време галерије је од уторка до петка од 10 до 16 сати, викендом од 10 до 15 сати, а понедељком је галерија затворена за посетиоце. Изложба ће бити отворена до караја маја 2019. године.

Улаз слободан.

 


 

18. април 2019. ДАН СПОМЕНИКА И СПОМЕНИЧКИХ ЦЕЛИНА

Упознајмо културну баштину нашег града

 

Поштовани,

18. априла 2019. године, Народни музеј Ниш прикључиће се обележавању Дана споменика и споменичких целина. Акцију ће спроводити кустоси Народног музеја у неколико локала у граду, и овом приликом гости ће добити бесплатне улазнице за обилазак наших објеката. Улазнице важе од 18. до 21. априла, и обухватају обилазак Логора на Црвеном крсту, Ћеле куле, Археолошке сале и Књижевно-меморијалне поставке Сремац / Миљковић.

Информације о радном времену објеката можете наћи на нашем сајту www.narodnimuzejnis.rs/za-posetioce/radno-vreme/ или на FB страници Narodni muzej Niš – zvanična strana.

Молимо посетиоце да овом приликом направе по једну фотографију и поставе је на FB уз обавезан hashtag #Narodni muzej Niš – zvanična strana.

 

 


 

КЊИЖЕВНА ТРИБИНА

 

Поштоване колеге и сарадници,

Дана 17. априла у 19:05 сати у Књижевно-меморијалној галерији Миљковић/Сремац(Ул. Александра Ненадовића 2а) одржава се

КЊИЖЕВНА ТРИБИНА

СРЕДОМ У 19:05

Добривоје Јевтић, песник

ДЕЛО И КОМЕНТАРИ

На трибини говоре др Горан Максимовић и мр Миодраг Даја Анђелковић. Модератор Јован Младеновић.

Биће представљена и тематска изложба Јевтић – пут у перо аутора Јелене Богдановић, кустоса Народног музеја Ниш.

 О песнику:

Добривоје Јевтић рођен је 1936. године у Азбресници, недалеко од Ниша. Гимназију је учио у Нишу, а права студирао у Београду. Пише поезију, критику и есеје. Објавио је више књига песама и лирских записа: Вештина дна (Ниш, 1964), Пут и перо (Београд, 1972), Савез ветрова (Ниш, 1972), Тројански певац (Ниш и Приштина, 1979), библофилско трокњижје Пејзажи као стање духа, Поништавање празнине, Листање Пикасових цртежа (Нишка Бања, 1981), Планинска жетва (Ниш, 1980), Шара (Ниш, 1986 – у бр.5 часописа Градина), У атељеу код Велизара Крстића (Ниш, 1991), Предели (Скопље, 1981.и Приштина, 1989), Кап / и / ја (Ниш, 1997), Видно (Ниш, 2000), Парабола о звону (Ниш, 2005) и Бројанице висине (у часопису Unus mundus, Ниш 2006).

Поезија му је превођена на десетак страних језика. На италијанском је објавио књигу UN POMERIGGIO CON LE ARMI – Поподне с оружјем (Бари, 1993). У поезији и есејима Јевтић се врло често бави ликовном уметношћу и тај вид свог интересовања конкретизује цртежима и графикама, које излаже на угледним колективним изложбама и самостално.
Од 1966. до 1972.године био је главни уредник часописа Градина, од 1972. до 1988. главни уредник истоимене издавачке куће, а од 1988. до 1998. главни уредник Просвете – Ниш, потом, до 2006. члан Редакције Просвете – Ниш, надлежан за поезију, есеје и ликовну уметност.
Удружење књижевника Србије доделило му је 2008.године Повељу за животно дело.

Улаз слободан.

Добродошли!

 


 

Народни музеј Ниш

86. рођендан

1. април 2019. године

 

Књижевно-меморијална поставка Сремац / Миљковић

Улица Александра Ненадовића 2а, Ниш

 

Почетак прославе 86. рођендана у 12:00 сати

 

Уводна и поздравна реч директора Ненада Спасића

Академско позориште СКЦ -а Ниш „Сусрет Сремца и Калче“

Женски академски хор СКЦ -а Ниш

Промоција Зборника Народног музеја Ниш

Стручно вођење кроз поставку кустосa књижевне заоставштине Јелене Богдановић

 

 


 

Споменар вечним српским пријатељима

Дана 26. марта у 19 сати у Књижевно-меморијалној поставци Сремац / Миљковић (Ул. Александра Ненадовића 2а) биће одржана промоција књиге

Споменар вечним српским пријатељима

аутора Драгана М. Милошевића.

Намера Споменара је да се утисне жиг и дух колективног памћења на странце који су својим делима ушли у националну историју али су често заборављени, потиснути и „ретуширани“.

Улаз слободан.

Добродошли!

 

 


Дана 25. марта 2019. у 19 сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба

БОМБАРДОВАЊЕ НИША 1999. ГОДИНЕ

Ауторка изложбе и каталога је историчарка Бојана Нешић, кустоскиња нишког музеја.

Да се подсетимо:

НАТО бомбардовање почело је 24. марта и завршило се 9. јуна 1999. године. Последњи напад у Нишу био је 4. јуна те године. За 78 дана, град и околина доживели су 40 бомбардовања, бачено је преко триста различитих бомби те више десетина забрањених касетних бомби. Погинуло је 57 Нишлија а око 60 људи је теже и преко 200 лакше рањено. Срушено је 120 а оштећено преко 3.400 стамбених, пословних, инфраструктурних и војних објеката. Све ове бројке претворене су у документа – фотографије као сведочанства страшних дана које смо преживели а које ће бити представљене на изложби.

Изложбу чине фотографије, делови НАТО оружја, графитна бомба и пропагандни материјал.

Настала као омаж данима страдања а са жељом да се исти не забораве ова изложба је још један кенотаф свима који су пострадали тих дана.

Отвара на дан када је пре 20 година прва бомба у 20:28 сати пала на Ниш.

Радно време галерије је од уторка до петка од 10 до 16 сати, викендом од 10 до 15 сати, а понедељком је галерија затворена за посетиоце. Изложба ће бити отворена до 21. априла 2019. године.

Улаз слободан.

Добродошли.

 

 


Гордана Тодоровић ( 1933 – 1979 ) значајна је српска песникиња друге половине 20.века. Прве песме објавила је у Београдском Полету као ученица гимназије у Нишу, а затим и прву збирку Гимназијски тренутак 1954. Године за коју је добила Бранкову награду. Потом следе књиге: Сунце, (1959 ), Срце завичаја ( 1965 ) и Поносно класје ( 1973). Постхумно су публиковани избори из њене поезије: Изабране песме ( 1984 ), Песме ( 2004 ), и Крилате ватре ( 2011 ). Године 2016. објављена је њена пета збирка песама Цвркути јутара као пстхумно издање. Била је члан Удружења књижевника Србије. Живела је у Параћину и Нишу, а од 1953. године у Београду где је и преминула 1979. након дуге болести. Иза ње је остала богата књижевна заоставштина како у рукописима тако и у значајним књижевним публикацијама. Сабрана дела на једном месту обједињују њен стваралачки опус и представљају корак ка приближавању литерарног дела ове песникиње савременим читаоцима.

О Гордани Тодоровић :

Једна од најталентованијих пјесникиња 20.вијека, Гордана Тодоровић, обиљежила је српску књижевност неосимболизма, заједно са предводницима те генерације: Бранком Миљковићем, Васком Попом, Стеваном Раичковићем, Иваном В. Лалићем, Миодрагом Павловићем, Бориславом Радовићем…За разлику од генерацијских пјесничких другова који су деценијама били у средишту критичарске пажње и чија су дјела у више наврата публиковали репрезентативни издавачи, Гордана Тодоровић осим четири за живота објављене збирке пјесама није имала значајнија издања, а поготово је заборављена након смрти.

Публиковање тротомног издања Сабраних дела Гордане Тодоровић представља драгоцијен издавачки подухват који ће изнова обновити интересовање књижевне публике за дјело и личност ове важне пјесникиње из средине и друге половине 20.вијека.

(Проф.др Горан Максимовић Извод из рецензије Сабраних дела,2018 )

У песништву Гордане Тодоровић књижевни критичари налазе чистоту лирског говора који долази из аутентичне свакодневице послератног живота, интимистички интонираног, али лексички веома богатог и осетљивог, те осећајно, органско спајање друштвеног живота са животом природе. Сматрају да је Гордана Тодоровић, поред надреалистичких и неосимболистичких особености своје поезије, задржала у највећој мери социјалну усмереност песме. У току вишедеценијске културе заборава у српској књижевности, пут до читалаца често је налазила песма „Љубавни позив непостојећем“ као репрезентативни пример обраде мотива љубави који је „ свуда присутан акорд у поезији Г.Тодоровић, њено свепрожимајуће осећање и бит њених етичких и естетских вредности.“ ( Хаџи Танчић, Саша, Нов.дело, стр.90)

( Мрс. Милица Миленковић, Гордана Тодоровић Сабрана дела ,2018 )

„Од оних дана када је објављена њена прва збирка песама па све до смрти, Гордана Тодоровић је врло истрајно остављала свој и својеврстан траг у нашој поезији која се развијала на овом тлу у преломном времену одбацивања догматских заблуда из једног периода неспоразума. Остаје историчарима књижевности да одреде допринос њене поезије – тачније место које јој припада“ (С.Х.Т. )

„…Мени је занимљива песничка природа. Она на све гледа поетски. Каква је у песмама – таква је у животу. Ту нема ничег намештеног. То је она…

И не престаје да је велича: Она је за све нас, овде, појам:  објавила је у: „Омладини“,у „Књижевности“,  „Сведочанствима“! Знате ли шта то значи ? Београд је осетио њене вредности. Она је већ успела. Ми причамо приче како треба бити у Београду па успети, а она то постиже одавде. Она улази на велика врата у српску књижевност. Она је наша нова Десанка Максимовић.“

( Бранко Миљковић, песник и пријатељ Гордане Тодоровић )

 

 


Један град чине његове легенде и приче. Његова историја и култура. Музеј памти и презентује.

19. фебруар 2019.

 

Поводом Светског дана туристичких водича нишко Удружење туристичких водича у сарадњи са Народним музејом Ниш организује бесплатан обилазак града и музеја 19. фебруара 2019. године.

И ове године улаз на све објектеНародног музеја Ниш за посетиоце који организовано иду преко Удружења туристичких водича Ниша биће бесплатан.

Полазак је 19. фебруара у 10 сати испред Градске куће (Улица 7. јули)

Добродошли у Народни музеј Ниш!

 


НАРОДНИ МУЗЕЈ НИШ

Књижевно меморијална поставка СТЕВАН СРЕМАЦ / БРАНКО МИЉКОВИЋ

Ове године се навршава 85 година од рођења Бранка Миљковића /29. јануар 1934 – 2019/, али и 60 година како је заједно са Блажом Шћепановићем објавио збирку песама Смрћу против смрти.

Народни музеј Ниш, желећи да обележи ове јубилеје, у сарадњи са Народним позориштем из Ниша, организује поетско вече под називом „МИ ИМАМО САМО РЕЧИ” Поезију Бранка Миљковића говориће Зорица Дамјановић, глумица Народног позотишта. Модератори поетске вечери су Јелена Богдановић  /кустос/ и Јован Младеновић /музејски саветник у пензији/. Такође, посетиоци ће имати прилику да чују и последњи интервју који је Бранко Миљковић дао за лист Глас омладине, 24. новембра 1960. године након књижевне вечери одржане у малој сали тадашњег Дома ЈНА. Разговор са Миљковићем водио је знаменити песник Димитрије Миленковић. Нишки књижевник Димитрије Миленковић на наше велико задовољство, биће гост поетске вечери.

Поетско вече ће се одржати 29. јануара у простору Књижевно меморијалне поставке С.С/ Б.М у Улици Александра Ненадовиће 2а са почетком у 19 сати.

 


 

ИНТЕРНИРЦИ НИШКОГ КОНЦЕНТРАЦИОНОГ ЛОГОРА У НАЦИСТИЧКИМ ЛОГОРИМА ЕВРОПЕ

Дана 5. децембра 2018. у 12 сати у Меморијалном комплексу „12.фебруар“ (Ул. булевар 12. фебруар бб) отвара се изложба

ИНТЕРНИРЦИ НИШКОГ КОНЦЕНТРАЦИОНОГ ЛОГОРА У НАЦИСТИЧКИМ ЛОГОРИМА ЕВРОПЕ

Аутори изложбе су историчари нишког Народног музеја Ивана Груден Милентијевић и Небојша Озимић.

О изложби:

“Повратак непожељан” је гесло под којим су затвореници из Србије интернирани у немачке концентрационе логоре широм Европе. Пошто је Немачка ангажовала сав људски потенцијал на фронтовима, била јој је потребна радна снага за рад у фабрикама и за изградњу нових војних објеката. Војно-управни командант Србије, Бадер, издаје проглас марта 1942. године у коме сугерише да се лица која нису у логор доведена из борбе, они који су се сами предали или су у логор доведени под сумњом да су помагали покрет отпора после саслушања могу упутити у немачке интерене области на принудни рад.

Од ове објаве, до последњег интернирања крајем августа 1944.године, на принудни рад у немачке интересне области, из нишког концентрационог логора интернирано је око 4200 људи. Интернирања су током 1942. најчешће ишла ка Норвешкој, а касније ка Немачкој, Аустрији, Француској, Пољској, Бугарској и Грчкој.

Ова изложба чиниће део сталне поставке Логора на Црвеном крсту а финансирана је из истоименог пројекта Министарства културе и информисања РС.

Логор је радним данима отворен од 10 до 16 сати (осим понедељком) а викендом од 10 до 15 сати.

 


АРХЕОЛОШКЕ ПУТАЊЕ И СТРАНПУТИЦЕ АДАМА ОРШИЋА

Дана 28. новембра у 13сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) одржава се промоција књиге др Марка Јанковића

Археолошке путање и странпутице Адама Оршића

Књига је заједничко издање Народног музеја Ниш и Филозофског факултета у Београду.

На промоцији књиге говориће један од рецензената доц. др Владимир Д. Михајловић са Одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду, Весна Црноглавац виши кустос археолог и помоћник директора Народног музеја Ниш и др Марко Јанковић – аутор књиге.

О књизи:

Књига „Археолошке путање и странпутице Адама Оршића“ представља резултат вишегодишњих истраживања аутора. Тема књиге односи се не само на живот и рад Адама Оршића, већ и на трагове које је његово деловање оставило у историји српске археологије. Истраживање у највећој мери покрива временски период од 1920-1968. године, време током којег је Адам Оршић био професионално активан у различитим друштвеним контекстима, који су се током деценија 20. века драстично мењали. У српској археологији, Оршић ће остати упамћен по његовим напорима да се отвори први Музеј у Нишу 1933. године, али и по започињању првих професионалних ископавања на важним археолошким локалитетима попут Медијане, Јагодин-мале, Бубња,…Ипак, књига открива и нека друга, каснија поглавља из живота пионира археологије па тако и Оршићев однос са колегама из Србије те са окупационим властима током рата: колико је и како функционисала археологија у ратним околностима. Последње поглавље Оршићевог живота односи се на живот у Бразилу, где је и поред великог отпора локалних антрополога, успео да се избори за признање свом раду којим је покренуо неке од првих археолошких пројеката у Јужној Америци.

Књига представљазначајан допринос у разумевању историје српске (и југословенске) археологије, али и занимљиво штиво за публику која овим темама не прилази из професионалног контекста.

О АУТОРУ

Др Марко А. Јанковић, рођен је у Нишу а студије археологије је завршио на Филозофском факултету у Београду, где је тренутно запослен као управник Археолошке збирке. Бави се римском археологијом и историјом археологије и аутор је великог броја радова који се тим темама баве. Један је од уредника тематских зборника Edges of the Roman World (2014) и Reflections of Roman Imperialisms (2018) издатим у Великој Британији.Учествовао је на великом броју археолошких ископавања а тренутно руководи археолошким истраживањима у Белој Паланци.

 


Дана 16. новембра 2018. у 13 сати у Галерији Синагога (Ул. Давидова 2) отвара се изложба

ТРАГОВИМА ПРОШЛОСТИ

Аутори изложбе су археолог Петар Милојевић и Татјана Трајковић Филиповић – кустос археолог Народног музеја Ниш.

Тог дана биће одржана и промоција књиге Праисторијска налазишта у Алексиначкој котлини истих аутора у издању Народног музеја Ниш и Завичајног музеја из Алексинца.

О изложби и књизи:

Изложба приказује праисторисјки материјал прикупљен на територији Алексиначке котлине током дугогодишњих истраживања исте. Посебно се истичу грнчарије и метални предмети из збирки Завичајног музеја Алексинац, Народног музеја Ниш и неколико приватних колекција. Поред тога изложбу прате прикладне илустрације настале као резултат аероснимања и истраживања алексиначког поморавља у периоду од 2014. до 2018. године у склопу пројекта „Археолошка проспекција доњег тока Јужне Мораве“ коју реализују Археолошки институт из Београда, Народни музеј Ниш, Центар за културу и уметност Алексинац и Центар за културу Сокобања.

Велики значај публикације произилзи не само из чињенице да су аутори каталошки обрадили налазе са локалитета из Алексиначке котлине, који се чувају у депоу Народног музеја Ниш и Завичајног музеја у Алексинцу, већ посебно због детаљног и прегледног увида у релативне географске податке и историјат археолошког истраживања у једној до сада слабо испитаној а веома значајној географској регији.

Галерија је отворена од уторка до петка од 10 до 16 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је затворена за посетиоце. Изложба ће бити отворена до средине децембра 2018. године.

Улаз слободан.

 


Поводом 11. новембра – Дана примирја у Првом светском рату Народни музеј Ниш организује дана 9. новембра (петак) у 19 сати у Књижевно – меморијалној поставци Стеван Сремац / Бранко Миљковић (Ул. Александра Ненадовића 2) промоцију дневника Александра В. Цветковића

„Бележник из Великог рата 1916 – 1919“

Приређивачи су Јован Младеновић, музејски саветник и Немања Нешић, историчар.

О Александру В. Цветковићу:

Александар В. Цветковић (1891, Шпај – 1962, Шпај) земљорадник из Шпаја (Бела Паланка), био је наредник IV чете III батаљона III пешадијског пука у саставу Моравске дивизије Прве армије под командом генерала Петра Бојовића. Носилац је Албанске споменице од 1921. године.

Ратни бележник (димензије 9 cm x 16 cm) сачувала је његова унука др Верица Богдановић из Ниша. Поред бележника сачуване су и дописне карте као и фотографије из тог периода. Наредник Цветковић у дневнику описује ратни пут Моравске дивизије и жестоке борбе које је она водила од 1916. до 1919. Писан је тимочко – лужничким дијалектом, калиграфским рукописом и представља ратну прозу са одликама књижевног штива.


Дана 16. oктобра 2018. у 13 сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба

АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ

ИСТОРИЧАР, АРХВИСТ И ДИПЛОМАТА

Изложбу заједнички организују САНУ – одељење у Нишу, Народни музеј Ниш  и Историјски архив Ниш. 

Аутор изложбе је Миљана Ђорђевић из Историјског архива Ниша.

О изложби:

Михаило Гавриловић рођен је у Алексинцу 1868. године. Школовао сe у родном граду, Књажевцу и Нишу где је завршио гимназију. Дипломирао је 1891. године на Великој школи у Београду на Историјско-филолошком одсеку Филозофског факултета. Наставља школовање у Француској где и докторира на Сорбони тезом Уговор закључен у Паризу 1259. између Луја IX, краља Француске и Хенрија III, краља Енглеске. Био је предавач у нишкој Учитељској школи и професор гимназије у Нишу. У нашем граду је донет и први Закон о Државној архиви, а Гавриловић је био оснивач и први челник Државне архиве Краљевине Србије. Најзад, једно од сјајних по стигнућа Михаила Гавриловића у области хуманитарног рада, где је сарађивао са многим британским и српским хуманитарним организацијама (као што су Шкотске жене, Српски потпорни фонд, Фонд Спасимо децу, Коло српских сестара, Црвени крст) јесте посредовање у реализацији идеје о оснивању Дома ратне сирочади у Нишу, познатијег у народу као „Енглески дом” (изграђен средствима Српског потпорног фонда). Умире у Лондону 1924. године. Ова изложба посвећена је његовом животу и раду.

Радно време галерије је од уторка до петка од 12 до 18 сати, викендом од 10 до 15 сати, а понедељком је галерија затворена за посетиоце. Изложба ће бити отворена до 31. октобра 2018. године.

 


СТРУЧНО ВОЂЕЊЕ

Поштовани,
у оквиру изложбе КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН 12. октобра од 12 сати у Галерији Синагога стручно вођење и тумачење исте даће њен аутор Владимир Чех. Више детаља у самој позивници.

 


ПРЕДАВАЊА НА ЛОГОРУ

Дана 14.октобра, када се обележава75година устанка у пољском концентрационом логору „Собибор“, у оквиру пројекта о „Очувању историје пружања отпора у логорима“ у Народном музеју Ниш – у Логору „12. фебруар“ биће одржанниз догађајапосвећених сећању на оне који су погинули у логорима.

Међународни центар за очување и истраживање културно-историјског наслеђа источне Европе „Меморијал“ заједно са Народним музејом Ниш позивају Вас да на дан седамдесет и пете годишњице од организације устанка у пољском логору „Собибор“ учествујете на овим догађајима и сами одате почаст жртвама нацизма.

Покрети отпора у логорима ујединили су и сјединили људе различитих националности и политичких уверења, ојачали и продубили интернационалистички осећај солидарности.

Агенда догађаја

12:00 –полагање венаца и цвећа у комплексу логора и на споменик погинулим совјетским војницима у Нишком инциденту,

13:00 – приказивање играног филма «Собибор» у сали музеја,

15:00 – предавање на тему «Историја устанака у логорима, очување сећања»

16:00 – после предавања испред музеја у знак сећања на жртве нацизма пустићемо 100 црних балона

 


Ове године обележавају се велики и значајни датуми за историју српског народа: стогодишњица пробоја Солунског фронта и век од завршетка Првог светског рата. Тим поводом Народни музеј Ниш организује научни скуп са међународним учешћем

ВЕЛИКИ РАТ (1914–1918) У МЕМОАРИМА И РАТНИМ ДНЕВНИЦИМА

Научни скуп се одржава12. и 13. октобра 2018.године на Универзитету у Нишу – зграда ректората.

Велики рат је један од најзначијих догађаја у историји Србије новог века, због чега је оставио трага у сећањима савременика и учесника. Бројни су дневници и мемоари у којима се налазе драгоцени подаци о учешћу у биткама које је водила српска војска од 1914. до 1918. године. Осим тога ови мемоари и дневници настајали су у реалном времену и сведоче о великом страдању како војске тако и цивилног становништва Краљевине Србије. Ови извори пре свега носе печат индивидуалног, преживљеног, аутентичног доживљаја.

Поздравне речи и отварање научног скупа је 12. октобра у 12 сати у згради ректората нишког Универзитета.

 


Дана 2. октобра у 19 сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба Владимира Чеха

КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН

(Прича са изложбе “Србија, рат и плакат” о америчкој кампањи за помоћ Србији у Великом рату)

Изложбу заједнички организују Институт за историју оглашавања у сарадњи са амбасадом САД у Београду и Народни музеј Ниш.

О изложби:

Институт за историју оглашавања је основан ради истраживања и афирмације историје и развоја оглашавања и интегрисаних маркетинг комуникација, њиховог утицаја и њихове промоције.

Само мали број људи у земљи зна за кампање “Помозите Србију…” које су у време Првог светског рата водиле земље савезнице САД, Француска и Велика Британија. Широј јавности нису познате ни историјске чињенице, ни организација и начин сакупљања помоћи, као ни аутори најуспешнијих плаката у тим кампањама.

Аутор чувеног плаката „Serbia Needs Your Help“ у кампањи САД је најпознатија америчка вајарка Малвина Хофман. Изложба је посвећена њеном плакату и њеним делима и активностима за помоћ Србији. Први пут су јавно приказани Малвинини цртежи које је урадила путујући са екипом Црвеног крста по Србији 1919. године, као и до сада непознати историографски факти у вези са њеним активностима за помоћ Србији у Великом рату, пронађени у Getty  институту у Лос Анђелесу. На изложби је потврђена и урбана легенда да је лик на плакату “ Serbia Needs Your Help” уствари лик мртвог српског војника на чамцу којима су пребацивани војници на сахрану у Плаву гробницу код острва Видо у Грчкој.

Галерија је отворена од уторка до петка од 12 до 18 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је затворена за посетиоце. Изложба ће бити отворена до 14октобра 2018. године.

 


Дана 17. септембра у 13сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба фотографија мр Зорана Цветковића                      

И ОВО ЈЕ СРБИЈА

Изложбу заједнички организују Огранак Српске академије наука и уметности у Нишу, Академијски одбор за село САНУ и Народни музеј Ниш.

На отварањау изложбе говориће академик Нинослав Стојадиновић – председник Огранка САНУ  у Нишу, Весна Црноглавац – помоћница директора Народног музеја Ниш. Академик Драган Шкорић – председник Академијског одбора за село САНУ говориће на тему Пропадање села и сељана Србије.Присутне ће поздравити и аутор фотографија мр Зоран Цветковић.

Галерија је отворена од уторка до петка од 12 до 18 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је затворена за посетиоце.

Изложба ће бити отворена закључно до 28. септембра 2018. године.

Улаз слободан.

 


Дана 7. септембра у 18сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба слика словачког аутора Милослава Дворака

МОЈ СВЕТ СЛИКА

Изложбу су заједнички организовали Народни музеј Ниш, Амбасаде Словачке републике у Београду и почасни конзулат Словачке у Нишу.

Присутнима на изложби обратиће сеЊ. Е. Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке републике у Србији ипочасни конзул Словачкерепублике у Нишу Стела Јовановић. Поздравну реч на отварањуимаће директор Народног музеја Ниш Ненад Спасић а пристуним пријатељима уметности обратиће се и сам уметник,који за ту прилику специјално долази из Словачке.

О аутору:

Милослав Дворак је словачки аутор средње генерације. По образовању је лекар, специјалиста неуорологије. Своја знања из области неурологије преноси студентима католичког универзитета. Излагао је у земљи и иностранству а ово је његова прва изложба у Нишу.

Галерија је отворена од уторка до петка од 12 до 18 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је затворена за посетиоце. Изложба ће бити отворена закључно са 14. септембром 2018. године.Последњег дана 14. септембра радно време је од 10 до 15 сати.

Улаз слободан.

 


Дана 27. августа у 13 часова у галерији Књижевно меморијалне поставке Стеван Сремац / Бранко Миљковић (Ул. Александра Ненадовића 2а) отвара се изложба Народног музеја Ниш, Народног музеја Топлице и Народне библиотеке „Раде Драинац“ из Прокупља

РАДЕ ДРАИНАЦ (1899 – 1943)

ЖИВОТ И ДЕЛО

Аутор изложбе и каталога је Драган Огњановић, асарадник Дарко Жарић.

На отварању ће Драинчеве стиховеказивати драмски уметник Вице Дардић, а беседу о песнику„Раде Драинац у српској књижевности“др Горан Максимовић..

Изложба ће бити отворена до 20. септембра 2018. године. Улаз слободан.

Радно време је од 12 до 18 сати радним данима, викендом од 10 до 15 сати, понедељком затворено.

 

О Радету Драинцу*:

Ра­де Драинац – пе­сник, при­по­ве­дач, ро­ман­си­јер, есе­јист, но­ви­нар (Тр­бу­ње, код Бла­ца, То­пли­ца, 16. VI­II 1899 – Бе­о­град, 1. V 1943).Ро­дио се у си­ро­ма­шној се­о­ској по­ро­ди­ци Јо­ва­но­ви­ћа. Отац Не­дељ­ко – са­мо­у­ки зи­дар, пе­чал­бар, пред­у­зи­мач; мај­ка Ру­ме­ни­ја – дома­ћи­ца. На кр­ште­њу је до­био име Ра­дој­ко, ко­је ће у два­де­сет тре­ћој го­ди­ни, за­јед­но с пре­зи­ме­ном Јо­ва­но­вић, за­ме­ни­ти књи­жев­ним – Ра­де Дра­и­нац.

Основ­ну шко­лу за­вр­шио је у Бла­цу. Го­ди­не 1911. да­ју га на обу­ћар­ски за­нат у Про­ку­пљу, ко­ји он на­пу­шта и упи­су­је се у про­ку­пач­ку гим­на­зи­ју, да би по за­вр­ше­ном пр­вом раз­ре­ду пре­шао у гим­на­зи­ју у Кру­шев­цу. У ле­то 1913. бе­жи од ку­ће и не­ко вре­ме про­во­ди у Бе­о­гра­ду. Као сред­њо­шко­лац, пре­ла­зи 1915. са срп­ском вој­ском пре­ко Ал­ба­ни­је. У Фран­цу­ској је од ја­ну­а­ра 1916, где на­ста­вља шко­ло­ва­ње: нај­пре у Ли­о­ну, по­том у Сент Етје­ну и Бо­ли­јеу. Пре­дан пи­са­њу, за­не­ма­ру­је шко­лу и од­мах по свр­шет­ку ра­та сти­же у Па­риз, где јед­но вре­ме ра­ди у фа­бри­ци, да би се по­чет­ком 1919. са­свим пре­пу­стио бо­е­ми­ји.                                

У Ср­би­ју се вра­ћа с про­ле­ћа 1919, а од је­се­ни исте го­ди­не, иако са че­стим пре­ки­ди­ма, Бе­о­град по­ста­је ме­сто ње­го­вог стал­ног бо­рав­ка. „Одо­ма­ћу­је“ се у ка­фа­ни „Мо­сква“, глав­ном са­ста­ја­ли­шту мо­дер­ни­стич­ки на­стро­је­них пи­са­ца и умет­ни­ка – по­вра­тни­ка из ра­та. У ли­сто­ви­ма Бал­кан, Бе­о­град­ски днев­ник и Ста­ра Ср­би­ја от­по­чи­ње 1920. но­ви­нар­ску ка­ри­је­ру, ко­ју ће ка­сни­је на­ста­ви­ти у Но­во­сти­ма, Са­мо­у­пра­ви, Вре­ме­ну, Прав­ди и По­ли­ти­ци: но­вин­ско ре­пор­тер­ство и пу­то­пи­сни из­ве­шта­ји са ју­го­сло­вен­ских про­сто­ра и из ино­стран­ства (Грч­ка, Фран­цу­ска, Че­хо­сло­вач­ка, Пољ­ска, Аустри­ја, Бу­гар­ска) би­ће му глав­ни из­вор ма­те­ри­јал­не ег­зи­стен­ци­је.                                                                                                                                                                                           

По­чет­ком апри­ла 1922. штам­па пр­ву све­ску свог ча­со­пи­са Хип­нос, од­ре­ђу­ју­ћи га као „ме­сеч­ну ре­ви­ју за ин­ту­и­тив­ну умет­ност“; пе­чат бро­ју да­је увод­ни текст „Про­грам хип­ни­зма“, ко­јим с јед­не стра­не об­зна­њу­је сво­је при­кла­ња­ње то­ко­ви­ма по­рат­не књи­жев­не аван­гар­де, а с дру­ге – оцр­та­ва основ вла­сти­те „хип­ни­стич­ке“ по­е­ти­ке. Уме­сто дру­гог (и по­след­њег) бро­ја Хип­но­са (ко­ји ће иза­ћи ја­ну­а­ра 1923), ма­ја 1922. по­ја­вљу­је се је­ди­ни број дру­гог ње­го­вог ча­со­пи­са – Но­во чо­ве­чан­ство, „ин­тер­на­ци­о­нал­не ре­ви­је за кул­тур­не про­бле­ме“. То ни­су је­ди­на Дра­ин­че­ва гла­си­ла: 1932. осно­вао је Фронт (2 бро­ја), 1936–1937. из­да­вао ча­со­пис Сли­ка ак­ту­ел­них до­га­ђа­ја – САД (13 бро­је­ва), 1939. по­кре­нуо Но­ву бра­зду (1 број).                                                       

У ма­ју 1926 сти­гао у Па­риз, у ко­јем жи­ви као пе­сник-апашalà Ви­јон, јед­но вре­ме сви­ра­ју­ћи у би­о­ско­пу „дру­гу ви­о­ли­ну“ уз про­јек­ци­је не­мих фил­мо­ва. На­ред­не го­ди­не ис­пу­ње­не су му ин­тен­зив­ним књи­жев­ним ра­дом и пу­то­ва­њи­ма по зе­мљи и ино­стран­ству, ко­ја пред­у­зи­ма као Прав­дин но­вин­скире­пор­тер. Од сре­ди­не три­де­се­тих све ви­ше се окре­ће дру­штве­ним ано­ма­ли­ја­ма, по­ли­тич­кој про­бле­ма­ти­ци – „со­ци­јал­не хро­ни­ке“ об­ја­вљи­ва­не у Прав­ди 1934–35. два пу­та ће га од­ве­сти на суд. Прав­ду на­пу­шта 1936. и, ка­ко је остао без ре­дов­них при­хо­да, за­по­шља­ва се у аген­циј­ском оде­ље­њу Цен­трал­ног прес-би­роа, за ко­ји пи­ше крат­ке при­ло­ге о кул­тур­ним и књи­жев­ним зби­ва­њи­ма.                                                                                                                        

Због че­стог по­бо­ље­ва­ња, све ви­ше вре­ме­на про­во­ди у за­ви­ча­ју. Об­ја­вљу­је но­ве пе­сме, по­ле­ми­ше са со­ци­јал­ним пи­сци­ма. Ту­бер­ку­ло­за узи­ма мах, уве­ли­ко „ба­ца крв“ од­ла­зе­ћи у мар­ту 1941. на вој­ну ве­жбу. Мо­би­ли­сан као ми­тра­ље­зац, уче­ству­је код Ужи­ца у бор­ба­ма про­тив не­мач­ког осва­ја­ча. По­чет­ком зи­ме хап­се га чет­ни­ци под оп­ту­жбом да је ко­му­ни­ста и за­тва­ра­ју у Бла­цу, ода­кле ће га спа­сти пи­сме­не га­ран­ци­је „ви­ђе­них“ То­пли­ча­на.                                                                                                                                                                                  

Од ле­та 1942. на­ла­зи се у са­на­то­ри­ју­му на Озре­ну, бли­зу Со­ко Ба­ње, где га по­вре­ме­но оби­ла­зи Иво Ан­дрић. Ле­че­ње му не по­ма­же и у про­ле­ће 1943, с гру­до­бо­љом у од­ма­клом ста­ди­ју­му, до­ла­зи у бе­о­град­ску Др­жав­ну оп­шту бол­ни­цу, где 1. ма­ја уми­ре. Као си­ро­мах без игде иче­га, са­хра­њен је два да­на ка­сни­је о тро­шку Оп­шти­не на бе­о­град­ском Но­вом гро­бљу. Глу­мац Ми­ли­во­је Жи­ва­но­вић ре­ци­то­вао је ње­го­ву пе­сму „Нир­ва­на“ док су спу­шта­ли ков­чег у ра­ку.                                                                                                                                                             

Дра­и­нац спа­да ме­ђу нај­ин­те­ре­сант­ни­је по­ја­ве у срп­ској књи­жев­но­сти из­ме­ђу два свет­ска ра­та. У пр­вој, пар­на­со-сим­бо­ли­стич­кој фа­зи ње­го­вог пе­ва­ња, у ко­јој му је оми­ље­ни стих два­на­е­сте­рац (збир­ке Мо­дри смех /1920/ и Афро­ди­тин врт /1921/), пре­о­вла­ђу­ју мо­ти­ви пла­тон­ске еро­ти­ке, про­ла­зно­сти и Бо­га. Бит­на је дру­га, аван­гард­на ета­па Дра­ин­че­вог ства­ра­ња, ко­ју 1922. оза­ко­њу­је ма­ни­фе­сти­ма „Про­грам хип­ни­зма“ и „Но­во чо­ве­чан­ство“. У збир­ка­ма Воз од­ла­зи (1923), Лир­ске ми­ни­ја­ту­ре (1926),Бан­дит или пе­сник (1928) и Бан­кет (1930), до­ми­нант­ни су мо­ти­ви сна, ко­смо­по­лит­ско­га пу­то­ва­ња, сло­вен­ства, де­ху­ма­ни­зо­ва­ног са­вре­ме­ног гра­да, пе­сни­ка и ње­го­вог стра­дал­нич­ког жи­во­та у не­пе­снич­ком и не­љу­бав­ном све­ту – све да­то у сти­ху иро­нич­ном и цр­но­ху­мор­ном, сло­бод­ном од свих ка­но­на, раз­де­ше­ном и под­врг­ну­том свим мо­гу­ћим ви­до­ви­ма је­зич­ко­стил­ско­га и об­ли­ков­ног екс­пе­ри­мен­ти­са­ња, у ме­та­фо­рич­ким ни­зо­ви­ма чи­ји се ри­там и ме­ло­ди­ја ис­по­ља­ва­ју као ди­на­мич­на син­те­за вре­ме­на и про­сто­ра. Тре­ћа, за­вр­шна фа­за ли­ри­ча­ра Дра­ин­ца про­ти­че у зна­ку ње­го­вог све ве­ћег уда­ља­ва­ња од мо­дер­ни­зма. На­ја­ви­ли су је 1931. про­грам­ски ра­до­ви „Књи­жев­ни ле­ви фронт“ и „Ма­ни­фест № 1“, ко­ји, па­ра­док­сал­но, про­ду­бљу­ју ње­го­ве су­ко­бе с над­ре­а­ли­змом у од­ла­ску и со­ци­јал­ним по­кре­том пи­са­ца у на­ди­ра­њу. Са­мот­ност и укле­тост сво­га пе­снич­ког по­сто­ја­ња по­твр­ди­ће на­ве­ли­ко тра­ди­ци­о­на­ли­зо­ва­ним го­во­ром збир­ки из 1938: Улис и Чо­век пе­ва, и Да­хом зе­мље из 1940.                                                               

Дра­ин­че­ве при­по­вет­ке (Ср­це на па­за­ру, 1929), ро­ма­ни (нај­бо­љи: Шпан­ски зид, 1930), пу­то­пи­си и фељ­то­ни (пост­хум­но, Пу­ту­јем, пу­ту­јем и Ле­по­те и чу­да Па­ри­за, обе у окви­ру Сабраних дела /прир. Гојко Тешић/, Београд 1999), кри­ти­ке и есе­ји (Ра­све­тље­ње /1928/, Освр­ти /1938/), књи­жев­не по­ле­ми­ке и по­ли­тич­ка пу­бли­ци­сти­ка (Без ма­ске и Из­дај­ство ин­те­лек­ту­а­ла­ца, 1999), дра­ма Азил за бес­кућ­ни­ке… (1993) и рат­ни днев­нич­ки за­пи­си Цр­ни да­ни (1963) – не­ма­ју из­раз, са­мо­свој­ност и зна­чај ње­го­ве по­е­зи­је и пе­снич­ких ма­ни­фе­ста (Си­ла­зак с Олим­па, СД, 1999).

Де­ла Радета Драинца

Мо­дри смех, Бе­о­град 1920; Афро­ди­тин врт, Про­ку­пље 1921; Еро­ти­кон, Бе­о­град 1923; Воз од­ла­зи, Бе­о­град 1923; [са Мо­ни де Бу­ли­јем] Две аван­ту­ри­стич­ке по­е­ме, Бе­о­град 1926; Лир­ске ми­ни­ја­ту­ре, Ско­пље 1926; Бан­дит или пе­сник, Бе­о­град 1928; Ср­це на па­за­ру, Бе­о­град 1929; Шпан­ски зид. На­ша љу­бав, Бе­о­град 1930; Бан­кет, Бе­о­град 1930; Ра­све­тље­ње, Бе­о­град 1934; Дра­го­љуб Јо­ва­но­вић или се­љач­ки На­по­ле­он, Бе­о­град 1935; Узур­па­то­ри (Узу­но­вић, Јев­тић и В. По­по­вић), Бе­о­град 1935; Улис, Бе­о­град 1938; Освр­ти, Бе­о­град 1938; Чо­век пе­ва, Бе­о­град 1938; Дах зе­мље, Бе­о­град 1940; Цр­ни да­ни (прир. Р. Пе­шић), Бе­о­град 1963; Азил за бес­кућ­ни­ке или уни­вер­зал­на ра­ди­о­ни­ца мр­твач­ких сан­ду­ка Ру­син а. д. (прир. Р. Пе­шић); Пла­мен у пу­сти­њи (прир. Н. Је­шић), Бе­о­град 1993. – Де­ла Ра­де­та Дра­ин­ца, 1–10 (прир. Г. Те­шић), Бе­о­град 1998–1999.

*Аутор текста Ј. П.

 


Поштовани пријатељи и сарадници,

Дана 10. августа у 18 сатиу Галерији Синагога (Давидова 2) отварају се две изложбе у оквиру фестивала Nišville и Стрипораме 2018

Стрипотека: првих пола века

Свет акционих фигура: ретро vs. модерно

Народни музеј Ниш и ове године, четврти пут по реду домаћин је Стрипораме коју организују Nišville и стрипарница Južni Darkwood. Међународни фестивал стрипа и поп културе биће одржан и у Синагоги од 10 до 12. августа 2018. у времену од 18 до 23 сата а улаз је све време бесплатан.

О изложбама:

Прва од њих – Стрипотека: првих пола века посвећена је обележевању великог јубилеjа – пола века култног екс југословенског стрип часописа Стрипотеке. To је други најстарији стрип часопис у Европи коју објављује издавачка кућа Darkwood.

Посетиоци Синагоге биће у прилици да погледају и изложбу Свет акционих фигура: ретро vs. модернокоја долази из једне од најбогатијих приватних колекција акционих фигура у Србији.

Добродошли!

Comments are closed.