Најављујемо

Дана 13. априла (петак) у 13 сати отвара се нова стална поставка Народног музеја Ниш у Ул. Александра Ненадовића 2

Књижевно – меморијална поставка

СТЕВАН СРЕМАЦ / БРАНКО МИЉКОВИЋ

Ауторсталне поставке је Јован Младеновић, пензионисани музејски саветник Народног музеја Ниш.

Поздравну реч даће Ненад Спасић – в.д. директора Народног музеја Ниш, а беседе о Сремцу односно Миљковићу казиваће проф. др Горан Максимовић и проф. др Драган Жунић, који су уједно и рецензенти изложбе. Поздравну реч упутиће и Нинослав Стојадиновић – председнк Огранка САНУ у Нишу. Испред Града Ниша обратиће се градоначелник господин Дарко Булатовић који ће са министром културе у Влади РС господином Владаном Вукосављевићем уједно и отворити нову сталну поставку.

О новој сталној поставци:

Народни музеј Ниш у оквиру свог Програма о стратешком развоју институције реализовао је ексклузивну сталну Књижевно – меморијалну поставку Стеван Сремац / Бранко Миљковић у посебном галеријском простору, уз подршку локалне самоуправе. Овај пројекат је посвећен великанима писане речи који су на различите начине везани за наш град, и судбински и својим књижевним делом којим су Ниш увели у књижевну историју.Стеван Сремац (1855 – 1906) је пуних једанаест година, од 1879 до 1892. био професор нишке гимназије, оснивач је градске библиотеке и позоришта и васпитач бројних генерација младих Нишлија и градске интелектуалне елите. Његова нишка дела: Ивкова слава, Зона Замфирова, Ибиш – ага  и др. су сведочанство о старом и убавом Нишу, његовом говору, и незаборавним ликовима Калче, Хаџи Замфира, Зоне, Манета.Далеке 1951. Народни музеј Ниш откупио је заоставштину Стевана Сремца и већи део је изложен у сталној поставци коју отварамо: оригинални рукописи, лични предмети, фотографије, радна соба, уметничке слике итд.

Други великан модерне поетске речи Бранко Миљковић рођени је Нишлија (1934 – 1961), и увек је то био, и остао.Он је у врховима српске модерне књижевности, али и у токовима савремене европске поезије. Био је бриљантан песник, признат од свих генерација; његови стихови се свуда рецитују и памте. Трагичнo је преминуо у Загребу 1961. То је био национални губитак песника овенчан славом и некрунисани принц  српске поезије, са свега двадесет седам година, колико је живео и стварао. Његова породица је  песникову заоставштину поклонила граду 1971. односно Музеју, и део данас можемо видети у сталној поставци.

Град Ниш отварањем ове поставке од националног значаја одаје дужно поштовање великанима писане речи- Стевану Сремцу и Бранку Миљковићу, чије је дело културна баштина градаНиша и Србије. Заоставштина Стевана Сремца и Бранка Миљковића 2014. проглашене су за културно добро од великог значаја.

У поставци је изложено око 200 оригиналних експоната из заоставштине Сремца и Миљковића, а многи се по први пут ексклузивно представљају јавности.

Радно време од 12 до 18 сати радним данима, викендом од 10 до 15 часова. Понедељком је поставка затворена за посетиоце. Током априла месеца 2018. године улаз ће бити бесплатан а од маја ће се улазнице наплаћивати и то цена за одрасле је 200 динара, а за ученике, студенте и пензионере 150 динара, односно групна цена улазнице за све објекте Народног музеја Ниш је 300 динара за одрасле односно 200 динара за ученике, студенте и пензионере.

 

Добродошли!

Comments are closed.