Народни музеј Ниш

Гостовања наших изложби

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВИНЧАНСКА ЖЕНА – МИТ, БОГИЊА, МАЈКА“

Дана 20. септембра 2021. године у 18 сати у Народном музеју Топлице отворена је изложба „ВИНЧАНСКА ЖЕНА – МИТ, БОГИЊА, МАЈКА“ а један од аутора је и виши кустос археолог Народног музеја Ниш Татјана Трајковић Филиповић.

Посетиоци ће до 20. октобра бити у прилици да уживају у изложби која нас враћа у далеку прошлост а на поставци су изложене неолитске фигурине, култни предмети и други пратећи археолошки материјал.

Изложба је финансирана средствима Министарства културе и информисања Републике Србије а премијерно је приказана у Нишу фебруара 2020. године.


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВАЈАР МИЛОВАН КРСТИЋ“ У НЕГОТИНУ

Поштујући све епидемијске мере у Неготину је, у оквиру 55. Мокрањчевих дана, у Галерији Хајдук Вељко Музеја Крајине отворена изложба „Вајар Милован Крстић“ ауторке Маре Макарић – историчарке уметности и музејске саветнице Народног музеја Ниш.

Поред ауторке отварању су присуствовали в.д.директорка Народног музеја Ниш Весна Црноглавац као и директори Музеја Крајине Ивица Трајковић и Дома културе „Стеван Мокрањац“ Јованка Стефановић Станојевић.

На изложби је представљено преко тридесет радова (скулптуре, рељефи – плакете и медаље, цртежи и акварели) од укупно 136 које сечувају у Народном музеју Ниш. Изложба је отворена до 8. октобра 2021. године а улаз је слободан.


ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК – ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ, ГОСТОВАЊЕ У КРАЉЕВУ

У циљу упознавања шире јавности са ликом и делом др Владана Ђорђевића, изложба “Заборављени јунак-др Владан Ђорђевић” отворена је у Народном музеју Краљево, у присуству званичника града, Српске православне цркве, представника Војске Србије, Црвеног крста Краљева и грађана Краљева.

Истовремено је у  Музеју  постављена и изложба посвећена Јовану Стејићу, првом Србину доктору медицине у  обновљеној Србији.  Овим изложбама приказан је  развој медицине на простору Србије  током читавог XIX века.

Присутне је поздравио директор Народног музеја у Краљеву господин Дарко Гучанин, истакавши задовољство  и захвалност што је установа  у прилици да под својим кровом отвори  изложбе посвећене великанима српске медицине.

О лику и делу Јована Стејића, присутнима су се обратили аутори Ненад Карамијалковић и  Славко Степановић. Ивана Груден Милентијевић, историчарка Народног музеја Ниш, аутор изложбе и каталога  о др Владану Ђорђевићу, следећи хронологију њговог дела, указала је на свестраност личности која је обележила последње декаде XIX века у политичком и културном животу Србије. О Владану Ђорђевићу, и истраживачком раду аутора и сарадника приликом припреме изложбе говориоје и доц. др Дејан Антић, са Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу.

Фотографије са отварањања изложбе:


МИЛОВАН КРСТИЋ

У присуству великог броја грађана и љубитеља уметностиу Медија центру Одбрана у Београду отворена је 18. фебруара 2020. године изложба Народног музеја Ниш МИЛОВАН КРСТИЋ. Ауторка изложбе и каталога је историчарка уметности Мара Макарић – музејска саветница нишког Народног музеја.

Директор Народног музеја Ниш господин Ненад Спасићпоздравио је све присутне и подсетио на значај дела које је Милован Крстић даровао нишком музеју. Уједно се изахвалио на сарадњи Медија центру Одбрана. О самом уметнику говорила је историчарка уметности Мара Макарић подсетивши да је Крстић радио са свим материјалима који су постојали: са мермером, дрветом па чак и са бакром нагласивши да је он био један од најангажованијих послератних уметника који је оставио видљив траг у историји југословенске и српске скулптуре.

Директорка Медија центра Одбрана потпуковник Биљана Пашић у свом обраћању је нагласила да је Крстић један од ретких који су били кадри да подједнако успешно стварају монументална и меморијална дела, али и медаље, плакете мањих димензија, скулптуре у духу реализма, баш као и цртеже и аквареле.

Изложбу је отворио историчар уметности Никола Кусовац рекавши да је стваралаштво Милована Крстића  поклапа са узлетом српске скулптуре те навео да се његова величина огледа у томе што је ненадмашно владао занатом и што је у основи остао везан за сликарску материју и за човека.

Изложба је отворена до 7. матрта 2020. године. Улаз је слободан.

Слике са отварања:


ГОСТОВАЊЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ У БАЊА ЛУЦИ

Изложба МЕДИЈАНА – ЗАДУЖБИНА КОНСТАНТИНА ВЕЛИКОГ отворена је у присуству великог броја посетилаца у Музеју Републике Српске у Бања Луци 28. новембра 2019. године. Аутор изложбе је музејски саветник археолог Весна Црноглавац.

Отварању изложбе присуствовао је генерални конзул Србије у Бања Луци господин Владимир Николић. Уводну реч дао је директор Народног музеја Републике Српске господин Миладин Савић потсетивши и на Протокол о сарадњи који је потписан са Народним музејом Ниш новембра 2018. године. Весна Црноглавац – аутор изложбе и помоћник директора Народног музеја Ниш захвалила се на гостопримству и подсетила све присутне на значај археолошког локалитета Медијана и на значај културног повезивања Ниша и Бања Луке. Присутнима се обратила и мр Весна Котур – начелница Одјељена за заштиту културног наслеђа Републике Српске захвалишвши ауторки и Народном музеју Ниш на изложби уз уверење да је ово само почетак плодоносне сарадње ове две значајне институције културе.

На самој изложби представљени су неки од најзначајнијих артефаката у вези са Медијаном а први пут је представљена и макета Константинове виле у Медијани.

Изложба ће бити отворена до 31. јануара 2020. године.

Слике са отварања:


Ликовна колонија Сићево 1964–1969.

Изложба Народног музеја Ниш ЛИКОВНА КОЛОНИЈА СИЋЕВО 1964 – 1969 отворена је 8. октобра 2015. у Београду у Медија центру ОДБРАНА. Аутор изложбе је историчарка уметности Мара Макарић – виши кустос Народног музеја Ниш. Отварању је присуствовао велики број грађана, уметника, као и професора историје уметности са Филозофског факултета у Београду.

На самом отврању говорио је заменик директора Медија центра ОДБРАНА Зоран Крупеш, затим директор Народног музеја Ниш Славиша Поповић, истакнути историчар уметности Никола Кусовац који је уједно и рецезент каталога, Угљеша Рајчевић – организатор и вишегодишњи учесник Колоније и Мара Макарић – аутор изложбе.

Ова изложба је још један од начина промовисања културног блага које у својим збиркама чува Народни музеј Ниш.

error: