Актуелне изложбе

ОСЛОБОЂЕЊЕ НИША У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ И ПРВИ МЕСЕЦИ НОВЕ ВЛАСТИ

Дана 14.10.2019. у простору Галерије Синагога  отворена је изложба ”Ослободјење Ниша у Другом светском рату и први месеци нове власти”, аутора Небојше Озимића, вишег кустоса историчара. Присутнима  су се обратили директор Народног музеја Ненад Спасић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, који је отворио изложбу . Изложба се односи на свеопште прилике у граду пред сам крај рата и завршну фазу ослободјења, у намери да расветли ратне и друштвено-политичке процесе у Нишу за време окупације и у првим месецима после пада нацизма. Изложба ће трајати до 15.11.2019. године. 

 


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ИВО АНДРИЋ ПИСАЦ И / ИЛИ ДИПЛОМАТА

У Галерији Књижевно – меморијалне поставке Сремац / Миљковић отворена је реперезентативна изложба Иво Андрић- писац и / или дипломата,изведена у организацији Музеја града Београда и Народног музеја Ниш, чиме је отпочела обострана програмска сарадња.

На отварању скупу се обратио Ненад Спасић, директор Народног музеја Ниш,о Андрићу беседу је изрекао др Горан Максимовић,редовни професор Филозофског факултета у Нишу.Испред градског руковоства,и у  име градоначелника Ниша, изложбу је отворио Горан Милосављевић, помоћник градоначелника и докторанд на студијама историје. 

Аутор изложбе је Татјана Корићанац, музејски саветник МГБ, стручни сарадник на пројекту Јелена Богдановић, кустос на Оељењу књижевне заоставштине. Изложба је отворена од 10. октобра до 7. новембра. Улаз слободан!

 


Изложба радова Недеља стваралаца европске баштине

У пројекционој сали Логора на Црвеном крсту у понедељак 23. септембра отворена је изложба ученичких радова који се баве промоцијом културне баштине Србије.

Изложбу Недеља стваралаца европске баштине (European Heritage Makers Week) чине видео, штампани и PowerPoint радови настали на истоименом конкурсу чији је иницијатор Савет Европе. Конкурс је, по први пут у Србији, спроведен у сарадњи Министарства културе и информисања Републике Србије и Секције музејских педагога Музејског друштва Србије.

Конкурс Недеља стваралаца европске баштине био је намењен деци и младима од 12 до 18 година. Од учесника се тражило да посете музеј, галерију, споменик, парк, библиотеку, филмски центар, знаменито место, археолошки или неки други локалитет који се бави наслеђем; осмисле причу, направе видео рад, цртеж, слику на платну, графички рад, илустрацију или стрип о изабраном експонату, теми или локалитету и уз то поставе фотографију која представља њихову причу. Током овог периода, деца су активно истраживала и упознавала културну баштину своје околине, откривала своје порекло и повезаност са баштином на европском нивоу.

На конкурс су пријављена 43 рада. Жири који је формирало Министарство културе и информисања Републике Србије изабрао је 5 радова који су послати као представници Србије за даље такмичење. Приликом избора најзанимљивијих прича приоритет је дат радовима у којима је јасно видљив лични доживљај деце према културном наслеђу које су истраживали. У коначном избору најзанимљивијих прича о културном наслеђу Европе, два од укупно десет награђених радова послата су из Србије. То су: Vampires among the Serbs, аутора Николе Михаиловског из Ниша и Иво Андрић, ауторке Мие Митровић из Београда.

Сви радови су видљиви и на сајту Дана европске баштине https://www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week/.

Изложба радова отворена је у четири града: Нишу, Крагујевцу, Београду и Кикинди. Реализацију изложби подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

 

Comments are closed.