Актуелне изложбе

ИЗЛОЖБА КОНКУРСНИХ РАДОВА

Први музеј на Медијани подигнут је 1936. године. Осам деценија касније, Народни музеј Ниш покренуо је акцију за реконструкцију музејске зграде, која је годинама ван фунцкије због грађевинских и археолошких радова који су изведени на објекту 2013. године. Управо то је и разлог због којег је Музеј расписао јавни архитектонски конкурс, са циљем да се дође до најбољег идејног решења за реконструкцију зграде музеја и стварања адекватних услова за презентацију и излагање.

Oтворени пројектни једностепени анонимни архитектонски конкурс за израду идејног решења за реконструкцију зграде музеја на археолошком налазишту Медијана, конкурс за дизајн, ЈН. бр. 2 / 2017.

Стручни жири радио је у саставу:

мр Мирољуб Станковић, дипл.инж.арх., председник Жирија,

др Гордана Милошевић, дипл.инж.арх.,  члан Жирија,

Брана Стојковић Павелка, дипл.инж.арх., члан Жирија,

др Милица Максић, дипл.инж.арх., члан Жирија,

Весна Црноглавац, дипл. археолог, члан Жирија.

Заменици чланова жирија:

Јелена Ђекић, дипл.инж.арх. 

Слободан Митић, дипл. археолог

Известилац:

Невена Грубић, дипл.инж.арх.

РАНГИРАЊЕ КОНКУРСНИХ РАДОВА:

  1. Ауторска шифра 13729 – Радна шифра 02
  2. Ауторска шифра 40028 – Радна шифра 01
  3. Ауторска шифра 78881 – Радна шифра 04
  4. Ауторска шифра 11554 – Радна шифра 03

НАГРАДЕ:

  1. МЕСТО: АУТОРСКА ШИФРА 13729 (РАДНА ШИФРА 02)

1.Милош Комленић, доцент Архитектонског факултета у Београду

2.Ауторска група АГМ:Борислав Петровић, редовни професор Архитектонског факултета у Београду; Иван Рашковић, ванредни професор Архитектонског факултета у Београду; Нада Јелић, дипл.инж.арх.

Сарадници:Саша Димитрић, м.арх., Ана Шабановић, студент архитектуре, Милица Секулић, м.арх., Предраг Живковић, м.арх.

  1. МЕСТО: АУТОРСКА ШИФРА 40028 (РАДНА ШИФРА 01)

Јања Франета, м.арх., Ана Сташић, м.арх., Вељко Ћирић, м.арх., Зоран Ивковић, дипл.инж.арх.

 

Све пристигле радове посетиоци могу да погледају у галерији Синагога до 14. децембра 2017. године у времену од 12 до 18 сати (уторак – петак), викендом од 10 до 15 сати. 

Фотографије са отварања изложбе:


СТЕВАН СРЕМАЦ – КЊИЖЕВНИК И АКАДЕМИК

У Галерији “Синагога” 6. новембра 2017. године у присуству великог броја званица отворена је изложба СТЕВАН СРЕМАЦ – КЊИЖЕВНИК И АКАДЕМИК коју су заједно приредили Народни музеј Ниш и Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу а на основу Протокола о сарадњи које су две институције потписале 4. септембра 2017. године. Изложбу, аутора вушег кустоса Јована Младеновића, отворили су Ненад Спасић, в.д. директора Народног музеја Ниш и академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка САНУ у Нишу.
У програму отварања учествовали су Снежана Спасић, интерпретаторка традиционалне музике која је том приликом извела песму “Славуј пиле” коју је Стеван Сремац јако волео и која је део његове Зоне Замфирове. Академик Миро Вуксановић, редован члан САНУ, казивао је беседу о Стевану Сремцу подсетивши на значај овог великог писца, а првак драме Народног позоришта у Нишу Александар Михаиловић говорио је мање познат Сремчев текст посвећен стогодишњици Првог српског устанка (оригинал рукописа чува се у Народном музеју Ниш).

Фотографије са отварања изложбе:

Comments are closed.