Вести

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

ОД 1. НОВЕМБРА 2019. ГОДИНЕ ЋЕЛЕ КУЛА РАДИ ОД 10 ДО 17 САТИ (последњи улаз групе у 16.30 сати), ВИКЕНДОМ ОД 10 ДО 15 САТИ (последњи улаз групе у 14.30 сати). ПОНЕДЕЉКОМ ЗАТВОРЕНА ЗА ПОСЕТИОЦЕ. Зимско радно време објекта биће на снази до 31. марта 2020. године.

 


ИЗ НОЋИ ИСТРАЖИВАЧА

Креативна радионица Народног музеја Ниш, “Накит по узору на примерке из Јагодин мале” која је реализована у склопу манифестације Ноћ истраживача у Галерији Синагога и коју је водила кустос Народног музеја Ниш Ивана Груден Милентијевић. Захваљујемо Прехрамбено-техничкој школи, Уметничкој школи и предшколцима школе Учитељ Таса.

 


НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

Народни музеј Ниш и ове године учествује у манифестацији НОЋ ИСТРАЖИВАЧА, у петак 27.09.2019 године. Биће организоване две радионоце, и то од 12-17 у Галерији синагога “Накит по узору на примерке из Јагодин мале” и “Музејски и књижевни плакат” у Књижевно-меморијлном простору Бранко Миљковић/Стеван Сремац од 17-22. Радионице ће водити кустоси Народног музеја Ниш Ивана Груден Милентијевић и Јелена Богдановић.

 


БОЖА ИЛИЋ

Сто година од рођења знаменитог сликара, Боже Илића ( 1919 – 1993 ), Народни музеј Ниш је обележио изложбом слика и трибином на којој је говорио књижевник Иван Ивановић, сликарев пријатељ. У простору Књижевне заоставжтине Сремац / Миљковић тражило се место више, што само показује да ни након толико година Божа Илић, не само да није заборављен, већ постаје све актуелнији. Изложба слика из фонда Народног музеја Топлице у Прокупљу сачињена од једанаст оригинала употпуњена је са три слике приватног колекционара из Ниша Видака Перовића.

Овај догађај послужио је челницима две установе, Народног музеја Топлице из Прокупља и Народног музеја из Ниша, да потпишу протокол о сарадњи и тиме утврде даљи пут ангажовања на заједничким пројектима.

 

 


У ГОДИНИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД НАТО БОМБАРДОВАЊА СРЈ И СРБИЈЕ, НАРОДНИ МУЗЕЈ ЈЕ НАКОН ИЗЛОЖБЕ „БОМБАРДОВАЊЕ НИША 1999.ГОДИНЕ“ ПРИРЕДИО И ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ.
ФИЛМ ЈЕ СНИМАН ТОКОМ ТРАЈАЊА ИЗЛОЖБЕ И У ЊЕМУ КАО СВЕДОЦИ ДОГАЂАЈА ГОВОРЕ МНОГИ НАШИ СУГРАЂАНИ, О ДАНИМА СТРАДАЊА НАШЕГ ГРАДА И НАРОДА У РАТНО ПРОЛЕЋЕ 1999. ГОДИНЕ.
Аутори филма су Бојана Нешић, Милутин Здравковић и Александар Поповић
Пројекција филма биће одржана 27. септембра у 20. часова, у малој сали Нишког културног центра, ул. Станоја Бунушевца бб.

   

 


75 ГОДИНА РАСФОРМИРАВАЊА ЛОГОРА НА ЦРВЕНОМ КРСТУ

Дана 13. септембра 2019. године, дан уочи 75. годишњице расформиравања Логора на Црвеном крсту, одржане су радионице за ученике основних и средњих школа те реконструкција последњег дана у логору према изјавама преживелих заточеника. 

Историчари Небојша Озимић и Ивана Груден Милентијевић, који су и аутори сталне поставке, након радионица имали су стручно вођење кроз сталну поставку Логора на Црвеном крсту. 

Захваљујемо се ОШ” Бубањски хероји”, гимназији “Светозар Марковић” и гимназији “9.мај”.

Фотографије са догађаја:

 

 


ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ 2019

Манифестација Дани Српске у Србији 2019. одржала се у Србији од 4. до 10. септембра 2019. године у 21 граду приказујући културу, уметност и науку Републике Српске. Један од градова домаћина био је Ниш а Народни музеј Ниш једна је од најважнијих институција културе коју су представници Српске обишли. На челу делегације био је председник Народне скупштине Републике Српске господин Недељко Чубриловић који је са члановима свог кабинета и сарадницима обишао Град и објекте нашег музеја.

Слике посете:

 


КОНЦЕРТНИ АРТЕФАКТИ

У Галерији Синагога отворена је 3. августа изложба КОНЦЕРТНИ АРТЕФАКТИ аутора Драгана Аранђеловића Арчија.

У име Народног музеја Ниш, који је суорганизатор исте, обратила се виши кустос Бојана Миленковић и подзравила све присутне нагласивши да је и за Народни музеј Ниш велико задовољство да се сви ови предмети налазе у нашем простору, посебно са наменом која им је дата. А о намени је причао аутор изложбе Аранђеловић рекавши да се одлучио да своју колекцију ових “ситница и крупница”, скупљаних готово 50 година, подели и са грађанима Ниша: да им пренесе, на неки начин, атмосферу са тих концерата. По његовим речима идеја му је била да изазове у другим људима жељу да помогну хуманитарним прилозима.

На отварању је говорио и рок новинар Срђан Стојановић нагласивши да аутора познаје преко 40 година и да је он један од оних који ову врсту музике – рок музику, дише и живи сваки дан.

Да подсетимо сав приход од продаје мајица и артефаката намењен је кампу за децу без родитеља који организује нишки Џедајски покрет на Власини.

Изложба је отворена до 13. августа 2019. године. Улаз слободан.

Фотографије са отварања – аутор Јован Гојковић.

 

 


У уторак 30.јула 2019. године отворена је изложба слика уметника из Естоније. Изложба је плод сарадње уметника уз Ниша и уметника из Естоније, а нит која их је спојила је песма Воласа Стивенса  Тринаест начина дасе посматра кос. Након изложбе у Естонији, у граду Тартуу, где су заједно била изложена дела наших и естонских уметника, изложба је стигла и у Ниш.  О песнику Воласу Стивенсу, говорио је професор Љубиша Коцић, велики познавалац америчке поезије. Испред ликовног удружења „Паланскиарт“, говорио је господин Звонимир Костић, који је уједно и отворио ову изложбу. Изложба ће трајати до 15.августа 2019. године.

Народни музеј Ниш позива све заинтересоване да посете изложбу у простору Књижевно меморијалне поставке Сремац / Миљковић (Ул. Александра Ненадовића 2а). Улаз слободан.

Слике са отварања:

 

 


ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРЕТРАЖИВАЧА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА СРБИЈЕ

У понедељак 10. јуна 2019. године у  организацији Министарства културе и Народног музеја Ниш организована је презентација Претраживача културног наслеђа Србије. Презентацију су, пред пуном салом Књижевно-меморијалне поставке Сремац / Миљковић,одржали Наталија Вуликић, информатичар из матичне службе Музеја Војводине и др Дејан Масликовић, помоћник министра културе задужен за дигитализацију наслеђа и савременог стваралаштва. Пројекат везан за дигитализацију културног наслеђа Србије настао је са циљем да се најширој јавности представи културна баштина о којој брину музеји, архиви, библиотеке, галерије и заводи за заштиту споменика културе.Након презентације гости су били отворени за сва питања у вези са промовисаним претраживачем. Стратешку подршку целом пројекту пружио је Microsoft Србија.

Слике са промоције:

 

 


У оквиру манифестације МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ЗА 10 која се одржала од 14. до 19. маја 2019. године у целој земљи и Народни музеј Ниш имао је своје запажено место. Током шест дана наше објекте је посетило 1229 људи и уживало у значајном културно историјском благу које је изложено.

Током XVI Европске ноћи музеја која се обележавала ове године када и Међународни дан музеја 18. маја објекте Народног музеја Ниш у времену од 17 сати до поноћи посетило је 3497 људи и још 200 посетилаца концерта на Медијани – укупно 3697 људи.

По први пут у историји на археолошком налазишту Медијана одржан је концерт у сарадњи са Факултетом уметности у Нишу и уз велику техничку помоћ Угоститељко – туристичке школе, Народног позоришта Ниш, Спортског центра Чаир а посетиоци су уживали у винима Винарије Малча.

Била је посећена и радионица израде накита по мотивима из збирки Народног музеја Ниш као и презентација употребе савремених технологија у очувању културног наслеђа. Отворена је изложба фотографија Александра Марковића те представљена апликација за логор.Велики број људи слушао је стручна вођења кустоса на логору и у галерији Синагога где је у току изложба посвећена Миловану Кристићу. У књижевној галерији поставке Сремац / Миљковић било је пуно младог света који је активно учестовао у креирању програма а кустос књижевне запставштине имала је стручна вођења кроз поставку. Отворена је и изложба књижевног и позоришног плаката Ивана Мишића.

На Ћеле кули и у Археолошкој сали посетиоци су имали прилике да још једном прођу кроз историју и археологију нишког краја уз стручна вођења кустоса нишког музеја.

Слике са неких од наших објеката током Европске ноћи музеја (18. мај 2019) налазе се у прилогу:

 


УСПЕШНО ЗАВРШЕНА ВАЈАРСКА РАДИОНИЦА

У току трајања изложбе знаменитог српског и југослвенског вајара Милована Крстића,а у оквиру манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10, 16. маја 2019. године у Галерији  Синагога одржанаје вајарска радионицау сарадњи са Уметничком школом из Ниша.

 Учесници су поздрављени од стране директора Народног музеја Ниш Ненада Спасића и директорке Уметничке школе Иване Николић, који су им уручили и  захвалнице.

Учесници овог пројекта су били ученици другог, трећег и четврток разреда поменуте школе са Смера ликовни техничар: Александра Милановић, Александра Милутиновић, Наталија Димитријевић, Анастасија Милићевић, Марија Николић, Миљана Станојковић, Милица Анђелковић, Нађа Евгенијевић, Степа Јовановић и Урош Милинчић.

Ученици су моделовали започете школске вежбе: ”ротационе форме”, ”одливање рељефа”, ”плакета Милована Крстића” као и аналитичко вајање-копирање Крстићеве скулптуре. Такође, неколико учесника, посматрача инспирисани његовим експонатима и сами су се опробали у овом занату. Било је одржан и огледни час „Галерија као вајарски атеље“ од стране професорке вајањаМарије Живић .

Организатори радионице биле су музејска саветница нишког музеја историчарка уметности Мара Макарић и академска вајарка проф. Марија Живић.

 


 

СРЕДОМ У 19:05

У среду 15. маја у 19: 05 сати, у простору Књижевне галерије Ст. Сремац / Б. Миљковић, који постаје тесан за овакве догађаје, одржана је још једна књижевна трибина. Народни музеј Ниш је овом приликом угостио знаменитог нишког песника Димитрија Миленковића. О његовој  поезији говорио је професор Филозофског факултета у Нишу др Горан Максимовић, а разговор са песником водио је Јован Младеновић – музејски саветник у пензији. У поменутом простору посетиоци су могли да виде и мали изложбени приказ о Димитрију Миленковићу под називом Повратак у Наису; ауторка истог је Јелена Богдановић, кустос књижевне заоставштине нишког музеја. Поменута трибина је само једна у низу трибина које су планиране за наредни период, а представљају обнављање некадашње књижевне трибине Средом у 19:05.

 


 

ПОРОДИЦА МИЛОВАНА КРСТИЋА У ПОСЕТИ НИШКОМ МУЗЕЈУ

Народни музеј Ниш имао је изузетну част да породица Милована Крстића, значајног српског и југословенског вајара, посети изложбу посвећену раду овог изузетног уметника.

Драган Цветковић – сестрић Милована Крстића био је и на отварању изложбе и тада поделио неке личне приче из живота свог ујака. Уз стручно вођење музејске саветнице Маре Макарић – ауторке изложбе и каталога, унук Милована Крстића господин Марин Крстић са својом породицом посетио је изложбу и још једном  сагледао опус свог славног претка уверивши се да се о његовим делима на адекватан начин стара Народни музеј Ниш.

Фотографије породице и ауторке са стручног вођења:

 

 


 

РАДНО ВРЕМЕ ТОКОМ УСКРШЊИХ И ПРВОМАЈСКИХ ПРАЗНИКА

Сви објекти Народног музеја Ниш затворени су за посетиоце на Велики петак 26. априла и на Ускрс 28. априла 2019. године. Радни дан је Велика субота 27. април 2019. године – скраћено радно време.

29. април 2019. године (понедељак) – нерадан дан.

30. априла 2019. године сви објекти раде регуларно.

Током првомајских празника ради се скраћено 1 и 2. маја 2019.

Са регуларним радним временом Народни музеј Ниш наставља 3. маја 2019. године.

 

ЋЕЛЕ КУЛА

27. АПРИЛ 10 – 15 сати

1 и 2. МАЈ 10 – 15 сати

 

АРХЕОЛОШКА САЛА

27. АПРИЛ 10 – 15 сати

1 и 2. МАЈ 10 – 15 сати

 

ЛОГОР 12. ФЕБРУАР

27. АПРИЛ 10 – 15 сати

1 и 2. МАЈ 10 – 15 сати

 

СИНАГОГА

27. AПРИЛ 10 – 15 сати

1 и 2.МАЈ 10 – 15 сати

 

Поставка СРЕМАЦ / МИЉКОВИЋ биће затворена током празника за посетиоце. Улаз могућ на упит са водичем из Археолошке сале.                    

 


 

У среду 17.04.2019. године,у пуној сали Књижевно меморијалне поставке Стеван Сремац / Бранко Миљковић,одржана је Kњижевнатрибина СРЕДОМ У 19:05.Трибина је одржана у организацији Народног музеја Ниш и Нишког културног центра, као први дoгађај у оквиру манифестације Дани Бранка Миљковића.Гост прве, обновљене трибине СРЕДОМ У 19:05 био је Добривоје Јевтић – песник, књижевни критичар, есејиста, дудогодишњи директор Градине.О поезији господина Јевтића говорио је проф. др Горан Максимовић, а уводну реч имао је директор Народног музеја Ниш господин Ненад Спасић. Модератор вечери био је Јован Младеновић. О Добривоју Јевтићу приређен је и изложбени приказ аутора Јелене Богдановић, кустоса нишког Народног музеја.

Народни музеј Ниш овим наставља традицију прекинуту пре неколико деценија, када је Ниш својим књижевним животом парирао тадашњим књижевним центрима Београду и Загребу.Књижевну трибину СРЕДОМ У 19:05 седамдесетих година прошлог века водио је Миливоје Марковић – књижевни критичар и есејиста. Поменуте трибине имале су далеко шири и већи значај од локалног.

Фотографије са књижевне вечери:

 

 

 


 

ДАН НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ

У присуству великог броја грађана, колега из других музеја те представника Града Ниша обележен је Дан Народног музеја Ниш у Књижевно-меморијалној поставци Сремац / Миљковић.

Директор Народног музеја Ниш господин Ненад Спасић поздравио је све присутне и подсетио на значајне догађаје из историје нишког музеја. Глумци Академског позоришта Студентског културног центра (уметнички руководилац Милош Цветковић) подсетили су нас игроказом на сусрет Сремца и Калче а Женски академски хор СКЦ –а под управом Иване Мировић српским етно песмама вратио нас је у епоху Сремца. 

Уследило је представљање Зборника Народног музеја Ниш – модератори су били музејски саветник Марина Влаисављевић и Јован Младеновић, музејски саветник у пензији.

Захваљујемо се свима који су присуствовали свечаности а посебно Студентском Културном центру Ниш и директорки госпођи Драгани Петковић на сарадњи.

 


 

У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ НИШ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОЕЗИЈЕ

21. март – Дан поезије обележен је у Народни музеј Ниш промоцијом сабраних дела Гордане Тодоровић. Приређивач је млада песникиња и књижевни критичар, мастер филологије из Сврљига, Милица Миленковић. О сабраним делима, и о Милици Миленковић као врсном филологу, говорио је рецензент др Горан Максимовић, редовни професор на Филозофском факултету у Нишу. У наставку вечери о Гордани Тодоровић и њеном раду, али и о сусретима са песникињом, говорио је познати нишки књижевник Добривоје Јевтић. Улогу водитеља и модератора књижевне вечери имао је музејски саветник Јован Младеновић. Уз промоцију припређена је и изложба о великој песникињи, чији је аутор Јелена Богдановић, кустос Народног музеја.

Директор Народног музеја Ниш Ненад Спасић поздравио је све присутне и најавио низ нових активности које говоре у прилог чињеници да је поставка Сремац / Миљковић на добром путу да једног дана постане Музеј регионалне књижевности. Нагласио је како Народни музеј Ниш чини све да књижевну баштину сачува и презентује по највишим музеолошким и културним стандардима.

Фотографије са књижевне вечери:

 

 


ХВАЛА ПЧЕЛАМА

У присуству великог броја грађана те представника Војске Србије, колега музеалаца и љубитеља пчеларства отворена је изложба Народног музеја из Краљева ХВАЛА ПЧЕЛАМА. На отварању су говорили директор Народног музеја Ниш господин Ненад Спасић, ауторка изложбе виша кустоскиња Мирјана Савић уз музички интермецо групе 4G’s. Изложбу је отворио председник Савеза пчеларских организација Србије др мед. Родољуб Живадиновић.

Након свечаног отварања уследило је стручно вођење ауторке изложбе.

Изложбу ХВАЛА ПЧЕЛАМА  већ је видела публика у неколико градова Србије а ово је прилика да се и Нишлије упознају са историјом овог заната. Управо ове године навршава се 120 година организованог пчеларства у Краљеву а годину дана пре тога кренула је организована производња меда и у Нишу.

Изложба је отворена до 19. марта 2019. године сваким радним даном осим понедељком од 10 до 16 сати а викендом од 10 до 15 сати. Улаз је слободан.

Фотографије са отварања

 


 

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ БРАНКА МИЉКОВИЋА

Поводом осамдесет пет година од рођења Бранка Миљковића и шездесет година од објављивања збирке Смрћу против смрти, заједно са Блажом Шћепановићем, Народни музеј Ниш је у простору Књижевно-меморијалне поставке Сремац / Миљковић, организовао поетско вече под називом МИ ИМАМО САМО РЕЧИ.

Након уводне речи директора Ненада Спасића, глумица Народног позоришта Зорица Дамјановић говорила је стихове Бранка Миљковића и  прочитала интервју који је Димитрије Миленковић водио са Бранком Миљковићем 24. новембра 1960 године у Дому ЈНА, након одржане књижевне вечери. Био је то последњи Миљковићев интервју. Димитрије Миленковић је био гост на поетској вечери и испричао занимљиве детаље о разговору са Миљковићем, као и детаље о дружењу са славним песником.

Посетиоци су после успешно завршене поетске вечери обишли спомен собу Бранка Миљковића.

Фотографије са поетске вечери:


 

РАДНО ВРЕМЕ ЗА НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ

 

31. ДЕЦЕМБАР 2018. – НЕРАДАН ДАН / ПОНЕДЕЉАК /

1, 2. ЈАНУАР 2019.  – ЋЕЛЕ КУЛА, ЛОГОР, АРХЕОЛОШКА САЛА ОД 10 ДО 15 САТИ

3, 4, 5. ЈАНУАР 2019. – РЕГУЛАРНО РАДНО ВРЕМЕ НА СВИ ОБЈЕКТИМА

6. ЈАНУАР 2019. – ЋЕЛЕ КУЛА, ЛОГОР, АРХЕОЛОШКА САЛА ОД 10 ДО 15 САТИ

7. ЈАНУАР 2019. – НЕРАДАН ДАН

 


ИНТЕРНИРЦИ НИШКОГ КОНЦЕНТРАЦИОНОГ ЛОГОРА У НАЦИСТИЧКИМ ЛОГОРИМА ЕВРОПЕ

Дана 5. децембра 2018. године отворена је изложба „Интернирци нишког концентрационог логора у нацистичким логорима Европе“ која чини саставни део сталне поставке Меморијалног комплекса „12. фебруар“. Аутори изложбе су историчари нишког музеја Ивана Груден Милнетијевић и Небојша Озимић а изложба је део истоменог пројекта финансираног од стране Министарства културе и информисања РС. Дизајн поставке урадила је архитекта Оливера Николић.

Отварању је присуствовао велики број грађана, представника Града Ниша и Војске Србије. Присутне је поздаравио директор нишког Народног музеја господин Ненад Спасић а изложбу је званично отворила градска већница за културу госпођа Јелена Митровски.

Логор је за посетиоце отворен сваког радног дана (осим понедељком) од 10 до 16 сати, а викендом од 10 до 15 сати.

Слике са отварања

 


Дана 28.11.2018. године са почетком у 13 сати одржана је промоција књиге др Марка Јанковића – управника Археолошке збирке Филозофског факултета у Београду “Археолошке путање и странпутице Адама Оршића”. На почетку разговора уводне речи дао је један од рецензената доц. др Владимир Д. Михајловић са Филозофског факултета у Новом Саду нагласивши значај који ова публикација има за разумевање историје археологије. Аутор књиге др Марко Јанковић говорио је о личним мотивима да се бави темом која је мало обрађивана те захвалио Народном музеју Ниш на помоћи приликом издавања ове књиге (заједнички пројекат Музеја и Филозофског факултета у Београду). Говорио је и о немерљивом значају Оршића за оснивање музеја у Нишу и генерално о његовом значају за археологију Југославије и Србије. Књига, по речима аутора, није намењена само професионалцима већ свима које интересују пионирски археолошки подухвати на територији наше земље. Књига се налази у слободној продаји у свим објкетима Народног музеја Ниш.

Слике са промоције:

 


ТРАГОВИМА ПРОШЛОСТИ

У присуству великог броја љубитеља археологије, представника града и војске отворена је изложба ТРАГОВИМА ПРОШЛОСТИ. Аутори изложбе и каталога су археолози Петар Милојевић и Татјана Трајковић Филиповић. Ово је прича о праисторији алексиначког краја а аутори су за монографију посвећену истој већ добили награду општине Алексинац за изузетан допринос проучавању историје и археологије тог краја. Посетиоци на отварању имали сз прилике да пробају и нека јела из праисторијског доба а на изложби су поред предмета из Народног музеја Ниш и Завичајног музеја Алексинац изложени и предмети из приватних колекција – посебно се истиче колекционар Саша Ристић коме се и овим путем захваљујемо на сарадњи.

Слике са отварања:

 


Поштовани,
због радова на делу нове сталне поставке Логор “12. фебруар” биће затворен за посетиоце од 19. новембра до 4. децембра 2018. године.

Народни музеј Ниш

 


Дана 9. новембра уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату одржана је промоција Бележника из Великог рата Александра В. Цветковића. На промоцији су говорили приређивачи Јован Младеновић и Немања Нешић. 
Слике са промоције:

 


РАДНО ВРЕМЕ 11. НОВЕМБАР

Поштовани,
11. новембра – на Дан примирја у Првом светском рату, сви објекти Народног музеја Ниш раде по регуларном радном времену за недељу осим Књижевно-меморијалне поставке Стеван Сремац / Бранко Миљковић која је затворена за посетиоце.

 


ВЕЛИКИ РАТ (1914–1918) У МЕМОАРИМА И РАТНИМ ДНЕВНИЦИМА

У присуству Градоначелника града Ниша, професора универзитета, кустоса, историчара, филолога и других који се баве питањем Великог рата отворен је научни скуп са међународним учешћем ВЕЛИКИ РАТ (1914–1918) У МЕМОАРИМА И РАТНИМ ДНЕВНИЦИМА. Присутним званицама и учесницима најпре се обратио проректор за наставу Универзитета у Нишу проф. др Властимир Николић, затим Ненад Спасић, директор Народног музеја Ниш а научни скуп је отворио академик Нинослав Стојадиновић, председник огранка САНУ у Нишу. Уводно предавање одржао је проф. др Љубодраг Димић, дописни члан САНУ, са темом „Рат и сећање“. По отварању научног скупа, прешло се на радни део на коме су учесници представљали своје реферате. Током два дана одржана су предавања у вези са Великом ратом и личним сећањима оних који су кроз њега прошли.

Обраћање директора Народног музеја Ниш Ненада Спасића:

„У име Народног музеја Ниш срдачно поздрављам све учеснике скупа, као и остале уважене госте и желим успешан боравак и рад у простору Универзитета.

Народни музеј, поводом 100 година од пробоја Солунског фронта, Дана примирја у Првом светском (Великом) рату и стогодишњице ослобођења Ниша 12. октобра 1918. године, организује дводневни Научни скуп са међународним учешћем на тему: Велики рат 1914–1918. у мемоарима и ратним дневницима. Поздрављам уважене госте, председника Програмског савета проф. др Љубодрага Димића, дописног члана САНУ, и председника Организационог одбора др Љубодрага Ристића са Балканолошког института САНУ, али и остале научне сараднике и историјске аналитичаре.    За Научни скуп је пријављено више од 30 саопштења на различите теме, али је свима у фокусу виђење Великог рата, аутора мемоарских записа и ратних дневника, који су неспорно значајни писани извори и аутентична сведочанства са циљем расветљавања догађаја и личности у вихору ратних операција.

Народни музеј Ниш је настојао да представи различите ауторе који су нам оставили трајне писане документе. У њима је сачувана славна историја српског народа и војске, али и сећање на велику победу против моћне Аустроугарске и Немачке у Великом рату.Ратни дневници и мемоари, које су исписивали официри и странци у нашој војсци, али највише српски сељаци и ратници, неми су сведоци ратних дешавања и страдања војске и народа. Али они истовремено представљају и аутентична сведочења о Великом рату, у коме је Србија изгубила око 28% становништва, што је готово незабележено у европској и светској историји ратовања. Сва та питања биће дискутована на Научном скупу и сматрам да је овим пројектом Народни музеј допринео јачању културе сећања, а примерено се одужује „див јунацима”, који нису жалили животе за ослобођење своје отаџбине.Репрезентативности овога скупа свакако доприносе и његови учесници, који уживају високи углед у историјској науци. Стога, он представља културни догађај од прворазредног националног али и ширег значаја. Потврда томе је подршка Министарства културе и информисања, Града Ниша и Универзитета у Нишу, који су помогли организацију скупа.Користим прилику да се захвалим Завичајном музеју Књажевац и директорки Милени Мицић, ауторки изложбе „Сима Жикић – сведок ратних страдања”. 

Још једном Вас срдачно поздрављам, желим успех у раду и пријатан боравак у Нишу!“

 


ПРЕДАВАЊА НА ЛОГОРУ

У недељу 14.октобра на дан седамдесет и пете годишњице од устанка у пољском концентрационом логору „Собибор“ у оквиру пројекта о „Очувању историје ружања отпора у логорима“ у граду Ниш у Народном музеју Ниш, делу који припада меморијалном комплексу „Црвени крст“ одржан је догађај за сећање на оне који су погинули у логорима. Догађај је почео полагањем венаца и цвећа на 2 споменика, приказивањем уметничког филма „Собибор“ као и предавањем на тему „Историја устанака у логорима“, а за сам крај учесници су пуститили сто балона у част сећања на жртве нацизма!

 


КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН

У присуству великог љубитеља уметности као и представника Града Ниша отворена је изложба КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН аутора Владимира Чеха. Изложбу су заједно урадили Институт за историју оглашавања уз подршку Амбасаде САД у Београду и Народни музеј Ниш. На отварању су говорили директор музеја Ненад Спасић, градска већница за културу Јелена Митровски, аташе за културу Амбасаде САД у Београду Мајкл 
Брук и аутор Владимир Чех. Кроз изложбу се упознаје Малвина Хофман и њена љубав према Србији. Посетиоци могу ексклузивно видети и њене цртеже који се по први пут излажу у Нишу. Прошетајте до галерије наредних дана (до 14. октобра) и упознајте Малвину Хофман.

Фотографије са отварања:

 


 


Народни музеј Ниш придружује се манифестацији Ноћ истраживача која је ове године део Европске године културног наслеђа: „Наше наслеђе: тамо где се прошлост сусреће са будућнoшћу“.Сви заитнересовани моћи ће дана 28. септембра у времену од 17 до 22 часа да приствују презенатацији културно-историјског блага на један другачији начин. Презентације се врше на пун сат од 17, 18, 19, 20 и 21 сат.

 • Археолошка сала, Улица Николе Пашића 59

Археолог Народног музеја Ниш вратиће вас у средњи век на територији Србије кроз презентацију хладног оружја. Како оружје у Музеју спаја археологију и конзервацију објасниће вам конзертватор на примеру сердњевековних мачева.

Презентацију врше кустос археолог Народног музеја Ниш Слободан Митић и виши конзерватор нишког музеја Драгана Ишљамовић.

 • Књижевно-меморијална поставка Стеван Сремац/ Бранко Миљковић, Улица Александра Ненадовића 2

Посетите спомен собе Стевана Сремца и Бранка Миљковића, у којима ћете се кроз игру боље упознати са њиховом књижевном заоставштином.

Презентацију врши Јелена Богдановић, кустос књижевне заоставштине нишког музеја.

 • Логор на Црвеном крсту, Улица булевар 12. фебруар бб

У пројекционој сали Логора на Црвеном крсту биће одржана презентација музејског наслеђа на примеру Збирке личних предмета и докумената заточеника Логора на Црвеном крсту. Биће представљена и 3Д дигитализација као једна од најсавременијих метода очувања културног наслеђа.

Презентацију врше Ивана Груден Милентијевић, кустос едукатор Народног музеја Ниш и Александар Обрадовић, кустос документариста нишког музеја задужен за дигитализацију.

 


У присуству великог броја љубитеља фотографије отворена је изложба И ОВО ЈЕ СРБИЈА аутора мр Зорана Цветковића коју су заједно организовали Огранак САНУ у Нишу, Академијски одбор за село САНУ и Народни музеј Ниш.

Присутне је поздравио председник Огранка САНУ у Нишу академик Нинослав Стојадиновић. Помоћница директора Народног музеја Ниш Весна Црноглавац подсетила је да је ово једна од изложби која је организована заједно са Огранком САНУ у Нишу и нагласила значај сарадње двеју институција. Аутор  фотографија мр Зоран Цветковић нагласио је да је кроз фотографије покушао да испирча приче српских села која одумиру и да их на бар на овај начин отргне од заборава. Уз беседу у вези са српским селом изложбу је отворио академик Драган Шкорић – председник Академијског одбора за село.

Фотографије са отварања:

 


У присуству великог броја љубитеља уметности, представника Народног музеја Ниш, Града Ниша те представника почасног конзулата Словачке републике у Нишу и Амбасаде Слобвачке републике у Београду у петак 7. септембра у 18 сати отворена је изложба др Милослава Дворака “Мој свет слика”. На отварању изложбе говорили су директор Народног музеја Ниш Ненад Спасић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, трећи секретар Словачке амабасаде у Београду Михал Хрушик, аутор слика др Милослав Дворак. Присутне је поздравила и изложбу отворила амбасадорка Словачке републике у Београду Њ. Е. Дагмар Репчекова.
Изложба ће бити отворена до 14. септембра 2018.

Фотографије са отварања:

 


У присуству великог броја љубитеља поезије Радета Драинца те представника цркве, Града Ниша, институција културе Ниша и Прокупља отворена је изложба “Раде Драинац (1899-1943) – живот и дело” аутора Драгана Огњановића и сарадника Дарка Жарића. Изложба је реализована у оквиру сарадње Народног музеја Ниш и Музеја Топлице из Прокупља, а премијера исте била је пре неколико година у Прокупљу када је тамошња библиотека, која носи име великана српске поезије, обележавала 70 година његове смрти. У простору који је већ посвећен великанима писане речи Миљковићу и Сремцу добијамо још један кенотаф који говори о значају поезије (и прозе).
На отварању изложбе говорили су директор Народног музеја Ниш Ненад Спасић, аутор изложбе и директор Народне библиотеке “Раде Драинац” из Прокупља Драган Огњановић. Драинчеве стихове је казивао драмски уметник Вице Дардић а изложбу је отворила градска већница за културу госпођа Јелена Митровски. Изложба је отворена до 20. септебра а улаз је бесплатан.

Фотографије са отварања:

 


ПОЗИВ АМБАСАДЕ РУСИЈЕ НАРОДНОМ МУЗЕЈУ НИШ

Поводом Дана Русије у њиховој амбасади је приређен свечани пријем. На њему су били присутни највиши представници републичке власти и СПЦ, личности из економског, културног и јавног живота, као и дипломатски кор.
Народни музеј Ниш је почаствован позивом на ову свечаност. Овај гест указује на изузетно познавање наше историје од стране амбасадора Александра Чепурина. Недавно гостовање у Нишу га је подсетило на нашу установу, срдачност и културну блискост.
Захваљујемо на позиву амбасади Русије и упућујемо срдачне честитке поводом 1156 – ог  рођендана.

 


Татјани Трајковић Филиповић, кустосу археологу Народног музеја Ниш и докторанту Милојевић Петру, ауторима монографије: Праисторијска налазишта у Алексиначкој котлини – евиденција и ревизија старих података дана 05.06.2018. године, Општина Алексинац доделила је награду и признање за изузетан допринос развоја у области историје и археологије.
Монографија је објављена 2017.године као заједнички пројекат две институције Завичајног музеја Алексинац и Народног музеја Ниш. Представља резултат дуготрајног рада на обједињењу свих расположивих података о археолошким истраживањима праисторијских локалитета у Алексиначкој котлини, а који је спроведен у склопу пројекта “Археолошка проспекција алексиначке општине и археолошка проспекција доњег тока Јужне Мораве“.
Велики значај ове публикације произилзи не само из чињенице да су аутори каталошки обрадили налазе са локалитета из Алексиначке котлине, који се чувају у депоу Народног музеја Ниш и Завичајног музеја у Алексинцу, већ посебно због детаљног и прегледног увида у релативне географске податке и историјат археолошког истраживања у једној до сада слабо испитаној а веома значајној географској регији.
Честиткама ауторима придружују се и њихове колеге из Народног музеја Ниш.
    

 

                                      


Током Националне недеље музеја и манифестације Музеји за 10 коју је подржало Министарство културе и информисања РС, објекте Народног музеја Ниш посетио је 6101 посетилац. Током вечери 19. маја, када је обележена XIV Европска ноћ музеја, у времену од 17 сати до поноћи наше објекте посетило је 3754 посетилаца.

Народни музеј Ниш захваљује се свима који су тих дана уживали у културно историјском благу нашег Музеја.

 


ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА НАРОДНИ МУЗЕЈ НИШ

Објекат Народног музеја Ниш – ЋЕЛЕ КУЛА – на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникације НАЈБОЉИХ 99 У СРБИЈИ освојио је награду / признање у категорији Музеји – културно историјски споменици – манифестације – природне атракције.

Партнер у акцији ресорног министарства било је Удружење Србија коју волим а неки од сарадника Туристичка организација Србије, Туристичка организација Војводине, Туристичка организација Београда, Привредна комора Србије, Природно-математички факултет Нови Сад.

Ћеле кула је најпосећенији објекат Народног музеја Ниш са преко 40.000 посетилаца годишње. На овај начин потврђују се њена изузетна вредност и значај. Ћеле кула и ове године бележи раст броја посетилаца и верујемо да ће ово признање (уверење) томе допринети.

 


ПОСЕТА ЗАПОСЛЕНИХ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ, НА ПОЗИВ ГЕНЕЛАРА ПОТПУКОВНИКА МИЛОСАВА СИМОВИЋА, МЕМОРИЈАЛНОЈ ПОСТАВЦИ У КОМАНДИ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Дана 14. маја 2018. године, на позив генерала Симовића, запослени у Народном музеју Ниш посетили су Меморијалну поставку Команде Копнене Војске Србије у Нишу. Водич кроз ову свеобухватну и комлексну поставку био је лично генерал  потпуковник Милосав Симовић. Објаснио је принцип рада на поставци, шта је био циљ стварања исте те кроз каква су искушења његови сарадници и он прошли током рада на овој поставци.

Запослени у Музеју, на челу са в.д. директором Ненадом Спасићем, изразили су велику захвалност генералу Симовићу на позиву и части да их лично он проведе кроз поставку али и велико поштовање за све што је урађено: сачувано је сећање на невине жртве током ратова на нашим просторима током историје.

Сарадња између Копнене Војске Србије на челу са генералом Симовићем и наше куће постоји већ дужи низ година и верујемо да ће се она наставити и продубљивати.

 

 


ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНЕ НЕДЕЉЕ МУЗЕЈА – МУЗЕЈИ ЗА 10

Обавештавамо вас да ће се у периоду од 15. до 20. маја 2018. године бити отворена врата Народног музеја Ниш и да ће тих дана бити БЕСПЛАТАН улаз на свим нашим објектима (осим за групе које долазе организоавно преко туристичких агенција и туроператора) у оквиру манифестације Музеји за 10.Током те недеље обележава се национална недеља музеја алии Европски дан музеја18. мај.

Народни музеј Ниш спада у ред најпосећенијих музеја Србије са преко 90.000 посетилаца на годишњем нивоу. На итинереру смо екскурзија, страних делегација те путника намерника који пролазећи кроз овај део земље и града увек обиђу и наше објекте. Ћеле кула је лидер по броју посетилаца али њихов број континуирано расте и на свим другим објектима.

Радно време све време трајања манифестације биће уобичајено осим 19. маја када се обележава Европска ноћмузеја и када ће врата свих објеката Народног музеја Ниш (након регуларног радног времена) поново бити отворена од 17 сати до поноћи!

 

КЊИЖЕВНО-МЕМОРИЈАЛНА ПОСТАВКА СТЕВАН СРЕМАЦ / БРАНКО МИЉКОВИЋ (Ул. Александра Ненадовића 2а)

ПРОГРАМ 17:00 – 00:00

Победа књижевности / победа поезије

/ 17:30 / Документарни филм : Стеван Сремац
                 режија : Миодраг Мики Стаменковић

/ 18:00 /   Документарно – играни филм
                  о Бранку Миљковићу
                 Похвала свету / 1976/
                  режија : Слободан Шијан

/ 19:00 /  Ауторско потписивање плаката
                 Похвала Бранку Миљковићу
                  мр Миодраг Даја Анђелковић, ак. сликар / графичар
                   Данте Алигијери и Бранко Миљковић
                  Звонимир Костић Палански, књижевник, вајар, сликар

/ 20:00 /   Документарни филм
                  казивање савременика о Б. Миљковићу
                  Портрет по сећању / 1991/
/ 21:00 /   Филозофски факултет
                  Департман за српску компаративну књижевност
                  Театар поезије / студентска група
                   Књижевна боемија
                   ученици гимназије Стеван Сремац
                   сценски приказ
                   Посвета Миљковићу / поезија на сав глас
                   / И нико не сумња / у реч коју ниси рекао /

/ 22:30 /    Јавно читање интервјуа Бранка Миљковића
                    Одричем се својих књига песама
                    Немогуће је одрећи се својих дела
                    Само су пријатељи остали исти

/ 23:30 /      Документарни филм
                    / реприза /
                   Портрет по сећању

/ 17:00 – 00:00 / Стручно вођење кроз поставку

Аутор програма : Јелена Богдановић, кустос
Консултантска сарадња : Јован Младеновић, музејски саветник

 


У присуству великог броја поштовалаца лика и дела Бранка Миљковића а у оквиру његових дана у Књижевно-меморијалној поставци Стеван Сремац / Бранко Миљковић одржана је промоција књиге Миљковић – Данте, прво певање, аутора Коље Мићевића у издању Златног руна из Београда. Поздравну реч упутио је в.д. директора Народног музеја Ниш Ненад Спасић. Удводничар на промоцији био је добитник награде Бранко Миљковић за 2016. годину песник Марјан Чакаревић.

Уводничар Марјан Чакаревић подвукао је у својој анализи минуциозно и теоријски фундирано истраживање аутора Коље Мићевића о утицају Дантеа на Миљковића, на примеру Миљковићеве песме Прво певање и истоимене Дантеове песме апострофирајући велику песничку и филозофску културу самог Миљковића. О књизи су говорили и нишки песници Горан Станковић, Добривоје Јевтић и Звонимир Костић Палански.
Модератори промоције били су Горан Станковић, Јован Младеновић и Јелена Богдановић, кустос музеја.

Ова промоција уједно је значила и отварање Књижевне галерије која је у саставу Књижевно – меморијалне поставке Стеван Сремац / Бранко Миљковић. Промоција је урађена у сарадњи са Нишким културним центром.

Неки од тренутака са промоције

 


ДАНИ БРАНКА МИЉКОВИЋА 2018.

*

Промоција књиге Коље Мићевића „Миљковић – Данте: прво певање“

Говоре: аутор и Марјан Чакаревић

Књига „Миљковић – Данте: прво певање“ је објављена 2018. године у издању „Златног руна“из Београда.

Организатори: Нишки културни центар и Народни музеј Ниш

Среда, 9. мај 2018. године, Књижевна галерија Народног музеја (ул. Александра Ненадовића бр.2) од 19,00

**

Свечано уручење Награде „Бранко Миљковић“ за 2017. годину

У програму учествују:

Петар Матовић, добитник награде, Горан Максимовић, председник жирија, Евица Радевска, хорнa, Марија Динов Васић, клавир, Александар Михаиловић, глумац, Велибор Петковић, водитељ програма

Да подсетимо, добитник награде је Петар Матовић, песник из Пожеге, за књигу „Из срећне републике“ у издању Културног центра Новог Сада.

Награду „Бранко Миљковић“ додељује Град Ниш, награду је помогло Министарство културе Републике Србије а технички организатор је Нишки културни центар.

Четвртак, 10. мај 2018 године, Градска кућа од 18,00

*

Петар Матовић рођен је 1978, завршио је студије српске књижевности у Београду. Живи и ради у Пожеги. Пише поезију и есеје, објављује у периодици, заступљен је у више антологија у земљи и иностранству, песме су му преведене на више језика (пољски, енглески, немачки, шведски, француски, италијански, шпански, каталонски, португалски, галицијски, румунски, македонски, словеначки, мађарски). Објавио је збирке песама: Камерни комади; Кофери Џима Џармуша (издања на другим језицима: Walizki Jima Jarmusha, Maximum, Kraków, 2011; Les maletes de Jim Jarmusch, La Cantarida, Palma de Mallorca, 2013); Одакле долазе даброви (2013) и Из срећне републике (2017). Добитник је стипендија  Gaude Polonia 2013 Министарства културе Републике Пољске, Балтичког центра за писце и преводиоце (Визби, Шведска, 2015), Традуки (Сплит, 2016), Култуконтакт (Беч, 2017) и Q21 (Беч, 2017).

**

“Миљковић је показао – а то је оно најбитније, чини ми се, у његовом поступку – како се преузимањем готово свих речи из стиха на неком другом језику може изрећи једна сасвим различита идеја, односно формирати сасвим различита слика. Уосталом, зар и први стих Комедије Дантеа Алигијерија, Миљковићевог узора на овим страницама, није настао на исти начин, адаптацијом једне латинске реченице из Књиге пророка Исаије?

Петорици главних јунака ове врло лично развијене есејистичке фантазије – Дантеу, Миљковићу, Станојевићу, Прешерну и Валерију – придружила су се и два нишка песника, Добривоје јевтић, свајом графичком варијацијом на стих Обрех се у некој мрачној шуми, и Звонимир Костић Палански, цртежом с Дантеовим и Миљковићевим профилима.“

Коља Мићевић

 


Поштоване колеге и сарадници,

Обавештавамо вас да ће због великог интересовања (пре свега наших суграђана али и посетилаца града) бити настављен бесплатан улаз у Књижевно – меморијалну поставку Стеван Сремац / Бранко Миљковић за све посетиоце током прве половине маја месеца 2018. године.                 

Цена улазнице за одрасле је 200 динара, а за ученике, студенте и пензионере 150 динара, односно групна цена улазнице за све објекте Народног музеја Ниш је 300 динара за одрасле односно 200 динара за ученике, студенте и пензионере.

Улаз ће се наплаћивати од 15. маја 2018. године.

Радно време од 12 до 18 сати радним данима, викендом од 10 до 15 часова. Понедељком је поставка затворена за посетиоце.

 


OБАВЕШТЕЊЕ О РАДНОМ ВРЕМЕНУ ЗА ВРЕМЕ ПРВОМАЈСКИХ ПРАЗНИКА 2018. ГОДИНЕ

Поштовани,

Објекти Народног музеја Ниш током предстојећих празника радиће по следећем радном времену:

 

01 и 02.мај 2018.       АРХЕОЛОШКА САЛА     од 10 до 17сати

                                    СИНАГОГА                          од 10 до 17 сати

                                    ЋЕЛЕ КУЛА                         од 10 до 17сати

                                     ЛОГОР „12. ФЕБРУАР“     од 10 до 17сати

                                    СРЕМАЦ / МИЉКОВИЋ    од 10 до 17сати

Са регуларним  радним временом настављамо од четвртка 03. маја 2018. године.

 


У присутву великог броја грађана, љубитеља лика и дела Стевана Сремца и Бранка Миљковића отворена је Књижевно – меморијална поставка Стеван Сремац / Бранко Миљковић. Овим се Народни музеј Ниш и Град Ниш одужују великанима писане речи који су део своји живота провели у Нишу: Сремац, иако не по рођењу Нишлија, обојио је сећања на овај град најдивнијим приповеткама и заувек остао Нишлијама у срцу. Бранко – песник, филозоф и преводилац и коначно: Нишлија свој животни и књижевни пут почео је у нашем граду. Ова поставка је њихов кенотаф са жељом да генерације које долазе схвате какви су великани живели у Нишу и писали о њему.
Уводну и поздравну реч на отварању дао је в.д. директора нишког Народног музеја господин Ненад Спасић а исто су својим присуством и беседама увеличали рецензнетни поставке професори Универзитета у Нишу Горан Максимовић и Драган Жунић те председник нишког Огранка САНУ академик Нинослав Стојадиновић. Изложбу су отворили градоначелник Ниша господин Дарко Булатовић и министар културе Републике Србије господин Владан Вукосављевић.

 


OБАВЕШТЕЊЕ О РАДНОМ ВРЕМЕНУ ЗА ВРЕМЕ УСКРШЊИХ ПРАЗНИКА 2018. ГОДИНЕ

Поштовани,

Објекти Народног музеја Ниш током предстојећих празника радиће по следећем радном времену:

 1. април (Велики петак) НЕ РАДИ НИЈЕДАН ОБЈЕКАТ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ
 2. април (Велика субота)
 • АРХЕОЛОШКА САЛA од 10 до 15 сати
 • СИНАГОГА од 10 до 15 сати
 • ЋЕЛЕ КУЛА од 10 до 16 сати
 • ЛОГОР „12. ФЕБРУАР“ од 10 до 16 сати
 1. април (Ускрс) НЕ РАДИ НИЈЕДАН ОБЈЕКАТ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ
 2. април – понедељак – нерадан дан за посете музеју

Са регуларним радним временом настављамо од уторка 10. априла 2018. године.

 


Поводом 85 година од оснивања Народног музеја Ниш, дана 1. априла 2018. године, улаз на све наше објекте (Ћеле кула, Арх. сала, Логор „12. фебруар“, Галерија Синагога) биће бесплатан за све посетиоце који долазе самостално (индивидуалне и групне посете).

Улаз ће се наплаћивати само туроператорима и агенцијама које доводе организоване групе туриста из земље и иностранства.

Добродошли!


У присуству великог броја грађана, представника Војске Србије, Града Ниша и институција културе отворена је изложба “Ослобођење Ниша 1878. године” аутора Ивана Митића и Бојане Нешић – кустоса историчара Народног музеја Ниш. Овом изложбом се и нишки музеј прикључује обележавању 140 година ослобођења Ниша од Турака. На отварању је говорио помоћник директора Народног музеја Ниш господин Јован Младеновић, музејска саветница Војног музеја из Београда госпођа Анђелија Радовић а изложбу је отворила градска већница за културу госпођа Јелена Митровски.

Фотографије са отварања:

 


У присуству великог броја заљубљеника у археологију и свој крај у Галерији АРТ при Културном центру Алексинца одржана је промоција књиге Петра Михаиловића и Татјане Трајковић Филиповић “Праисторијска налазишта у алексиначкој котлини – евиденција и ревизија старих података”. О књизи је осим аутора говорио и један од рецензената др Драган Милановић, а поздравну реч у име Народног музеја Ниш дао је помоћник директора Јован Младеновић. Након промоције отворена је и изложба са најрепрезенативнијим предметима из доба праисторије.

Фотографије са отварања:

 


 

Аутори: Драгам Милановић
              Татјана Трајковић Филиповић

Стара ископавања на локалитету Бубањ
праисторијско вишеслојно налазиште код Ниша

Монографија представља резултат пројекта “Археологија Србије: културни индетитет,интеграциони фактори и улога централног Балкана у развоју европске праисторије”.
Циљ којим су се аутори након вишегодишњег рада руководили био је да се на основу анализе матријалних остатака и постојеће археолошке документације са старих ископавања,боље разуме динамика насељавања локалитета Бубањ и допринесе познавању културних карактеристика заједница које су ту живеле у различитим периодима праисторије.

 

 

 


Петар Милојевић и Татјана Трајковић
Филиповић

Праисторијска налазишта у
алексиначкој котлини
евиденција и ревизија старих података

Монографија је резултат дуготрајног
рада на обједињавању свих расположивих
података који подразумевају грађу у
писаној форми и покретни археолошки
материјал,употпуњен документима у виду
фотографија,скица,цртежа као и
географских,геолошких,педолошкох и
других специјализованих
карата.Монографија представља темељ за
даља научна археолошка истраживања.

 


ПОСЕТА АМБАСАДОРА ЕУ У СРБИЈИ

Амбасадор ЕУ у Србији – његова ексленеција Сем Фабрици био је гост града Ниша 13. фебруара 2018. Том приликом, у пратњи градоначелника Ниша господина Булатовића, посетио је Археолошку салу Народног музеја Ниш. Након поздравне речи в.д. директора Ненада Спасића господина Фабриција је кроз сталну археолошку поставку провела Весна Цроглавац – виши кустос археолог.

 


ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДНОМ ВРЕМЕНУ ТОКОМ ПРЕДСТОЈЕЋИХ ПРАЗНИКА

Поштоване колеге и сарадници,

Објекти Народног музеја Ниш биће отворени за посетиоце и током Новогодишњих и Божићних празника по следећем радном времену:

31. децембар 2017. године Археолошка сала, Логор „12. фебруар“ и Галерија Синагога раде од 10 до 15 часова, а Ћеле кула од 09 до 15 часова,

1. и 2. јануар 2018. године Археолошка сала, Логор „12. фебруар и Ћеле кула раде од 11 до 16 часова, Галерија Синагога је затворена за посетиоце.

Од 3. до 5. јануара 2018. године сви објекти музеја раде по устаљеном радном времену.

6. јануар (Бадњи дан) Археолошка сала, Логор „12. фебруар“ и Галерија Синагога раде од 10 до 15 часова, а Ћеле кула од 09 до 15 часова.

7. јануар (Божић) – нерадан дан.

8. јануар (понедељак) – нерадан дан .

Од 9. јануара сви објекти раде по регуларном радном времену.

*Напомена: Радно време Археолошке сале од 3. јануара до краја месеца биће од уторка до петка 12 до 18 часова, а викендом од 10 до 15 часова. Понедељком остаје затворена за посетиоце. ОРГАНИЗОВАНЕ посете током преподневних часова (од 08 до 12) од уторка до петка могуће је најавити (минимум дан пре) на број телефона кустоса едукатора Јелене Богдановић 064 866 1562 или кустоса координатора Жељка Анђелковића 0692408018 у времену од 08 до 15 часова.

Срећне Новогодишње и Божићне празнике жели Вам

Народни музеј Ниш


ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СТРАДАЊЕ СЛОВЕНАЦА У НИШУ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА 1941-1944”

Промоција књиге „Страдање Словенаца у Нишу током Другог светског рата 1941 – 1944“ аутора кустоса историчара Народног музеја Ниш Иване Груден Милентијевић одржана је 16. и 17. децембра у Београду и Новом Саду. Књига је двојезична – на српском и словеначком језику а заједничко је издање Народног музеја Ниш, Словенске културне скупности Франце Прешерен Ниш и компаније Медивест Ниш.

На промоцијама у Београду и Новом Саду гост је био господин Желимир Жилник – значајан југословенски филмски редитељ који је рођен у логору у Нишу. Промоције су одржане у просторијама Националног савета Словенаца у Београду и у Новосадском културном центру.

Након промоцијa књиге уследио је разговор са ауторком књиге и Желимирим Жилником. Модератор je била Оливера Сашек Радуловић, познати новинар из Ниша и чланица СКС Франце Прешерeн у Нишу.

Промоција ће 26. децембра бити одржана и у Општини Пантелеј у Нишу.

 


ЧЕСТИТКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ НУРДОР

Народни музеј Ниш, као друштвено одговорна установа, прикључио се акцији донирања новца за изградњу новог дечјег хемато-онколошког одељења Клиничког центра Ниш.

Уместо куповине или израде новогодишњих честитки одлучили смо се ове године купимо честитке организације НУРДОР – Националног удружења родитеља деце оболеле од рака – и на тај начин помогнемо изградњу новог дечјег одељења у Клиничком центру Ниш.

Деца су свакако наша највећа обавеза и залог за будућност и зато позивамо и друге компаније да се придуже акцији НУРДОР –а.

Више о честиткама можете пронаћи на линку испод:

http://www.nurdor.org/doc/untitled%20folder2/Nurdor%20NG.pdf

Срећне Новогодишње и Божићне празнике жели Вам Народни музеј Ниш

 


НИШ У ДЕЛИМА СТЕВАНА СРЕМЦА

У Основној школи „ Цар Константин“ у Нишу, одржано је предавање на тему „Ниш у  делима Стевана Сремца“ на иницијативу школске библиотеке и библиотекара Аните Спасовић, а у сарадњи са одељењем за музејску едукацију.Предавање ученицима завршних разреда , одржали су Јован Младеновић, музејски саветник и Јелена Богдановић, кустос едукатор. Предавање је први корак ка комплексној сарадњи Народног музеја Ниш и Основне школе ,,Цар Константин“ у Нишу. Циљ предавања и будуће сарадње је да се ученицима приближи Музеј као национална институција културе у којој се чува богата културна баштина града Ниша. Са друге стране овај пројекат пружа додатна знања из области музеологије чији је циљ подизање нивоа опште културе омладинске популације.

Сарадња Музеја и школе ће се наставити организовањем других тематских акција у складу са потребама школе.

 


НОВЕ ЦЕНЕ УЛАЗНИЦА

Поштовани,
обавештавамо Вас да ће се цене улазница за објекте Народног музеја Ниш мењати од 1. јануара 2018. године и то:
Цена појединичних карата за све објекте биће 200 динара за одрасле, односно 150 динара за ђаке, студенте и пензионере.
Цене улазница за све објекте за одрасле биће 300 динара, односно 200 динара за ђаке, студенте и пензионере.

Народни музеј Ниш


ОБАВЕШТЕЊЕ:

Поводом државног празника, Дана примирја у Првом светском рату, обавештавамо вас да ће 11. новембра 2017. године за посетиоце бити отворена само Ћеле кула у времену од 10 до 15 сати. Са редовним радом настављамо у недељу 12. новембра.


НОЋ ИСТРАЖИВАЧА НА ОБЈЕКТИМА НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ

Као што је већ најављивано Ноћ истраживача одржана је 27. септембра 2017. године у Народном музеју Ниш на локалитету Медијана и у Археолошкој сали. Око 300 посетилаца посетило је те вечери Археолошку салу и са вишим конзерватором Народног музеја Ниш Драганом Ишљамовић проверили постоји ли и каква је тајна веза између хемије и музеја. Кустос едукатор Јелена Богдановић била је задужена за стручно вођење кроз исту али и за Медијану где је око 100 деце учествовало у откривању тајни Медијане.

Народну музеј Ниш захваљује се свим посетиоцима који су тог дана били са нама.

Са новим програмима и истраживањима видимо се ускоро!


ПОСЕТА ВИСОКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И АЛЕКСАНДРИЈСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ

У посети Народном музеју Ниш – објекту Ћеле кула била је висока делегација Српске православне цркве и Александријске патријаршије. Делегацију СПЦ –а предводио је Патријарх српски Г. Г. Иринеја на челу делегације Александријске патријаршије био је Његово преосвештенство Папа и Патријарх Великог Града Александрије и све Африке Теодор Други.

У пратњи в.д. директора и кустоса Народног музеја Ниш високе црквене делегације обишле су овај јединствени споменик на свету чувши причу о страдањима Срба с почетка XIXвека и њиховој борби за ослобођење од Турака.


БЕСПЛАТАН УЛАЗ НА СВИМ ОБЈЕКТИМА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ТУРИЗМА

Поштовани грађани и гости града,
поводом Светског дана туризма Народни музеј Ниш у сарадњи са Туристичком организацијом Ниш обезбедио је бесплатан улаз на све наше објекте дана 27. септембра 2017. године.
Бесплатан улаз се односи на све грађане Ниша и посетиоце града, али не и за организоване групе које долазе преко туристичких агенција.
Добродошли!


НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 29.09.2017.

НАРОДНИ МУЗЕЈ НИШ

 

Има нека тајна веза: хемија у музеју

Место одржавања: Археолошка сала Народног музеја Ниш, Ул. Николе Пашића 59, од 18 до 22 часа

На челу тима Драгана Ишљамовић, виши конзерватор Народног музеја Ниш

Да ли постоји веза између археологије и хемије? Кроз стручно вођење имаћете прилику да се упознате се културном баштином нашег града од праисторије па до средњег века и сазнате која је улога конзерватора у очувању музејских предмета за будуће генерације.

http://nocistrazivaca.rs/programi2017/Ima-neka-tajna-veza-hemija-u-muzeju/165

Кроз игру упознајмо Медијану

Место одржавања: Археолошки локалитет Медијана, Ул. бул. Цара Константина бб, од 12 до 15 часова

На челу тима Јелена Богдановић, кустос едукатор Народног музеја Ниш

Народни музеј пружа прилику најмлађима да упознају Медијану кроз игру откривања. На локалитету Медијана, децу чекају мапе које це им послужити у тражењу скривених питања.Тачни одговори на питања воде до следећег корака у игри – до слагалице. Биће то добар начин да се науче основне чињенице о Медијани. Покусаћемо да занимљивом игром приближимо Медијану најмлађима.

http://nocistrazivaca.rs/programi2017/Kroz-igru-upoznajmo-Medijanu/165


Народни музеј Ниш од 19. септембра 2017. године мења радно време појединих објеката – односно продужава исто а све у циљу да културно историјско благо буде што доступније посетиоцима из земље и света.

Од 19. септембра Археолошка сала ће радним данима од уторка до петка радити од 09 до 19 сати, а викендом од 09 до 17 сати (претходно се радило од 10 до 18, односно од 10 до 15 сати).

Археолошко налазиште Медијана ће радним данима од уторка до петка, али и викендом, радити од 10 до 16 сати (претходно се радило од 10 до 16, односно од 10 до 15 сати викендом).

Логор „12. фебруар“ ће радним данима од уторка до петка, али и викендом, радити од 10 до 16 сати (претходно се радило од 09 до 16, односно од 10 до 15 сати викендом).

Ћеле кула не мења радно време и наставља да ради по старом од уторка до петка од 09 до 19 сати, а викендом од 09 до 17 сати.

Понедељком су сви објекти затворени за посетиоце, осим Ћеле куле која ће наставити са дежурством од 10 до 15 сати до даљег.

Све промене и све информације о Народном музеју Ниш благовремено ће бити објављене на нашем сајту.


ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ САНУ И НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ

Дана 4. септембра 2017. године у огранку Српске академије наука и уметности у Нишу потписан је Протокол о сарадњи између Народног музеја Ниш и САНУ. Протокол су потписали председник огранка САНУ у Нишу академик Нинослав Стојадиновић и в. д. директора Народног музеја Ниш Ненад Спасић.

Једна од улога САНУ је да промовише и подстиче развој културе и уметности не само у Нишу него и у целом региону југоисточне Србије. Ми смо већ имали неку сарадњу са Народним музејом – користили смо простор синагоге за наше концерте и изложбе али то је био само почетак а у плану су амбициознији пројекти – рекао је приликом потписивања академик Стојадиновић.

В. д. директора Народног музеја Ниш Ненад Спасић приликом потписивања Протокола о  програмској сарадњи између САНУ и Народног музеја Ниш нагласио је да је то веома значајан догађај за културу нашега града, којим се предвиђа партнерство у више сегмената а зарад представљања културне баштине Ниша на локалном, регионалном и националном нивоу. САНУ односно њен огранак у Нишу, као значајна интелекуална и академска институција, овим Протоколом уједно промовише Музеј и његову изузетну улогу у очувању и документовању историјског наслеђа презентацијом изузетно богатог музејског фонда – подсећа Спасић.  

Треба напоменути да је 2004. године у Галерији САНУ у Београду гостовала изложба Народног музеја Ниш Археолошко благо Ниша и то је била прва међусобна сарадња ове две значајне институције културе

Приликом потписивања најављена су и прва два изложбена пројекта: Први пројекат је студијска изложба: Стеван Сремац, академик и књижевник која ће бити постављена у оквиру сталне Књижевно- моморијалне поставке, у новом галеријском простору, недавно уступљеном од града Ниша.

Други изложбени пројекат је из фонда Збирке Историје уметности о великану српског сликарства, рођеном Нишлији, под називом: Боривоје Бора Стевановић, сликар и академик. Ексклузивно, по први пут, биће изложено дванаест уметничких слика изузетне уметничке вредности. 

Овим капиталним изложбеним пројектима САНУ и Народни музеј Ниш започињу своју програмску сарадњу и отварају нову страницу у култури града Ниша.


Због радова на уређењу објекта Археолошка сала у Ул. Николе Пашића бр. 59. неће бити отворена за посетиоце у периоду од 22. 08. до 28.08. 2017.


 Поштовани посетиоци,

обавештавамо вас да Галерија Синагога неће радити од четвртка 17. августа до среде 23. августа зарад техничког одржавања и сређивања простора. Хвала на разумевању.


Ћеле кула један је најпосећенији објекат Народног музеја Ниш. Од 7. августа биће отворена и сваког понедељка у времену од 10 до 15 сати.


Програмска сарадња Народног музеја Ниш и Српске академије наука и уметности Огранак САНУ у Нишу

Народни музеј и  Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу, након неколико консултативних састанака, приступају припреми и реализацији пројекта обележавања значајних догађаја и личности из културне историје Града Ниша. Договорена сарадња резултираће потписивањем Протокола о сарадњи Музеја и Огранка САНУ, у септембру 2017. године.  Нацртом Протокола предвиђено је да се сарадња одвија у ширем контексту: у домену културних, уметничких, научних и образовних активности. Огранак САНУ и Музеј ће планирати пројекте који се односе на културну баштину Ниша, као и на регион јужне и источне Србије. Народни музеј у сарадњи са Огранком САНУ, приступа пројектима репрезентативног карактера и укључује се у академску и универзитетску заједницу.

До краја 2017. године Музеј и Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ  у Нишу, уз партнерство Галерије САНУ у Београду, реализоваће два репрезентативна студијска изложбена пројекта из фонда Музеја са пратећим каталозима.

1. Изложбена поставка: Стеван Сремац (1855 – 1906), академик, професор, књижевник

Стеван Сремац (1855 – 1906) је један од знаменитих српских књижевника чије дело припада раскошним страницама српског реализма са краја XIX и почетка XX века. У Нишу је био професор у Гимназији од 1879. до 1892., са краћим прекидом од две године, када је премештен у пиротску гимназију (1881 – 1883). Предавао је општу и националну историју, географију, српски језик и књижевност. Један је од оснивача првих културних иснтитуција после ослобођења Ниша од Турака (1878): Градске читаонице (1879), претече данашње Народне библиотеке Стеван Сремац и позоришне дружине Синђелић (1887), данашњег Народног позоришта. Из Ниша је после једанаест година службовања 1892. прешао у Београд и до своје смрти 1906. био професор у гимназији.

Као књижевник, аутор је више романа, приповетки, прича, полемичких памфлета и сл. Сремац је увео Ниш у српску књижевност у делима  Ивкова славаЗона ЗамфироваИбиш – ага и више кратких прича. Роман Поп Ћира и поп Спира, историјска проза Из књига страоставних, Кир Герас и друге приче су део темеља српске реалистичке књижевности.

На предлог академика и књижевника Симе Матавуља, фебруара 1906 год. примљен је за редовног члана Српске краљевске академије – у Академију уметности, што је представљало високо признање његовом националном, просветном и књижевном раду.

Изложбеном поставком, експонатима из оставине Стевана Сремца, која се чува у Народном музеју (Збирка Стеван Сремац), представиће се Стеван Сремац као академик и велики српски књижевник, експозицијом његове рукописне колекције, личним предметима, фотографијама, комадним намештајем његове радне собе из Београда и документима из Архива САНУ о његовом пријему у Академију.

2. Изложбена поставка: Боривоје Стевановић (1878 – 1976), академик и сликар

Боривоје Стевановић ( Ниш 1878.- Београд, 1976.), живео је у Нишу од рођења 1878. до 1884., у Београду од 1891, до смрти 1976.године. Сликарство учи у Српској сликарској и цртачкој школи код Кирила Кутлика у Београду (1895 – 1898), затим у Минхену (1898 – 1899) и студирао на Академији (1900 – 1904). У Нишу је 1898. приредио своју прву самосталну изложбу. Био је члан, председник и доживотни почасни председник Друштва српских уметника Лада. За редовног члана Српске академије наука и уметности изабран је 1965. Његов уметнички опус је импозантан са више од хиљаду уљаних слика, а језгро његовог опуса налази се у фондовима најугледнијих музејско – галеријских институција: Народном музеју у Београду (двадесет три), Музеју савремене уметности (шеснаест) и у Народном музеју Ниш (једанаест) слика у збирци Историја уметности.

Изложбеном поставком свих једанаест уметничких дела из фонда нишког Музеја, академика и сликара Боривоја Стевановића и доступним архивалијама о његовом животу и делу, представиће се део уметничког опуса овог значајног представника српског импресионизма у историји ликовне уметности.

 

 

   АУТОПОРТРЕТ, уље на платну, 1950.

   ЕНТЕРИЈЕР, уље на платну кашираном на даску, 1964.

   КОВАЧНИЦА У МАРИНКОВОЈ БАРИ, уље на платну, 1949.

   МРТВА ПРИРОДА С КРЧАГОМ, уље на платну, 1939.

   НАПУШТЕН ДОЛАП, уље на платну, 1958.


Поштовани,

Позивамо Вас да у недељу 04. јуна 2017. године посетите археолошко налазиште Медијана и погледате изложбу радова студената Универзитета Метрополитан из Ниша на тему „Преплитања“ Медијана-Метрополитан АРТ. Поред изложбе, за све заинтересоване посетиоце биће организоване и креативне радионице – калиграфско исписивање и цртање портрета.

Медијана, 04. Јун 2017. године, у времену од 10 до 15. часова.

Улаз је слободан.


Поводом градске славе Светих Цара Константина и Царице Јелене Народни музеј Ниш отвара своја врата и улаз се неће наплаћивати од 2. до 4. јуна 2017. године. (Бесплатан улаз се НЕ односи на групе које организовано улазе преко туристичких агенција).

Археолошки локалитет Медијана отвара се 2. јуна за посетиоце. Радно време тог дана је од 10 до 16 сати, а 3. и 4. јуна од 10 до 15 сати.

Остали објекти раде по следећем радном времену:

Петак 2. јун 2017. године:

Ћеле кула од 09 до 19 сати, Археолошка сала и Галерија Синагога од 12 до 18сати, Логор „12. фебруар“ од 09 до 16 сати.

У суботу 3. јуна и недељу 4. јуна 2017. године радно време је следеће: Ћеле кула од 09 до 17 сати, Археолошка сала, Логор „12. фебруар“ и  Галерија Синагога од 10 до 15 сати


 У НОЋИ МУЗЕЈА


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МУЗЕЈА И ЕВРОПСКЕ НОЋИ МУЗЕЈА

Ове године Народни музеј Ниш ће се прикључити обележавању Међународног дана музеја (18. маја) и Европске ноћи музеја (20. маја). „Отворена ризница музеја“ је назив програма којим желимо да представимо неке од најзначајнијих артефаката које чувамо у својим збиркама.

Међународни Дан музеја обележава се 18. маја сваке године.У сарадњи са РТС Радио Београдом, дописништвом Радио Београда 2 у Нишу, у просторијама дописништва (Ул. Лоле Рибара), 18. маја са почетком у 18 часова отвара се изложба „Бранко Миљковић, између два времена”цртежи академског сликара Миодрага Даје Анђелковића. Изложба ће бити отворена десет дана укључујући и 20. мај – Европску ноћ музеја. 

20. мај 2017.Европска ноћ музеја, Синагога (Давидова 2), отварање изложбе у 17 сати

Изложба Народног музеја Ниш где ће бити представљена ремек дела сликарства из збирке Историја уметности: Паја Јовановић, Стеван Тодоровић, Ђорђе Крстић, Урош Кнежевић, Бета Вукановић, Влахо Буховац, Божа Илић, Леонид Шејка, Тодор Стевановић, Милан Коњовић, Мирослав Анђелковић, Милић Станковић.

Аутори изложбе:Мара Макарић (виши кустос), Ива Трајковић (музејски саветник). Модератор пројекта  Јован Младеновић (виши кустос).

Током ових дана од 18 до 20. маја биће бесплатан улаз на све објекте Народног музеја Ниш за наше суграђане и госте града. Бесплатан улаз се НЕ односи на туристе који долазе организовано преко туроператора и туристичких агенција. 

Радно време ових дана је регуларно, а 20. маја се објекти додатно отварају и радиће од 17 до 01 сат иза поноћи.


Посета ОЛЕГА ФОМЧЕНКОВА БРОВКОВА, заменика атамана козачке општине “Светог Царевића Алексеја” Народном музеју Ниш


OБАВЕШТЕЊЕ О РАДНОМ ВРЕМЕНУ ЗА ВРЕМЕ УСКРШЊИХ ПРАЗНИКА

Поштовани,

Објекти Народног музеја Ниш током предстојећих празника радиће по следећем радном времену:

14. април (Велики петак) НЕ РАДИ НИЈЕДАН ОБЈЕКАТ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ

15. април (Велика субота)

АРХЕОЛОШКА САЛА           од 10 до 15 сати

ЋЕЛЕ КУЛА                           од 09 до 17 сати

ЛОГОР „12. ФЕБРУАР“          од 10 до 15 сати

16. април (Ускрс) НЕ РАДИ НИЈЕДАН ОБЈЕКАТ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ

17. април – понедељак –нерадан дан за посете музеју

Са регуларним радним временом настављамо од уторка 18. априла 2017. године.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.