“Racial diagnosis: Gypsy” – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition

“Racial diagnosis: Gypsy” – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition

Dana 23. februara 2023. u 17 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba

“Racial diagnosis: Gypsy” – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition.

O izložbi:

U fokusu izložbe je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima: od isključenja i obespravljenosti manjine u nemačkom Rajhu do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi. Nehumane perspektive počinilaca predstavljene su u suprotnosti svedočenjima žrtava.

Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života ljudi i omogućavaju da budu vidljivi kao pojedinci. Iza apstraktnih dokumenata koji beleže njihovo birokratski organizovano uništenje, izložba otkriva uništene živote.

Izložba obrađuje i istoriju preživelih u posleratnoj Nemačkoj, koji su kasno posle rata  prepoznati kao žrtve nacizma. Upravo je pokret za građanska prava nemačkih Sinta i Roma pokrenuo društvenu debate o ovom temi. Na kraju izložbe posetioci dobijaju uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi posle 1989. godine.

Izložba je takođe i simbolični izraz saradnje Centralnog saveta nemačkih Sinta i Roma, Romskog dokumentacionog i kulturnog centra nemačkih Sinta i Roma, Nemačke savezne fondacije za kulturu i Foruma Roma Srbija. Organizaciju izložbe podržava Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke a u Nišu je suorganizator Narodni muzej Niš.

Organizovanjem ove izložbe i njenim predstavljanjem javnosti u Srbiji, sećamo se nevinih žrtava Holokausta sa posebnim osvrtom na stradanje i genocid nad pripadnicima romske zajednice. 

Na otvaranju će govoriti Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša, Carsten Meyer-Wiefhausen, zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji, Boris Milićević, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Vesna Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja Niš i Dejan Marković ispred Foruma Roma Srbije.

Izložba je otvorena do 12. marta 2023. godine.

error: