Јагодин мала, касноантичка некропола

Јагодин мала, касноантичка некропола

НАРОДНИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ И НАРОДНИ МУЗЕЈ НИШ

Изложба

ЈАГОДИН МАЛА, КАСНОАНТИЧКА НЕКРОПОЛА

АУТОРИ: Слободан Дрча, Весна Црноглавац, Тони Чершков, Гордана Јеремић

16.12. 2014.  – 18. 1. 2015

АТРИЈУМ НАРОДНОГ МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ

Некропола у Јагодин Мали истраживана је систематски у периоду између 1933. и 2012 године. Ова истраживања пружила су драгоцене податке о архитектури гробљанских цркава и гробова, а бројни покретни археолошки налази чине најрепрезентативнији фундус античке збирке Народног музеја Ниш. Боготство предмета од метала, стакла и керамике указује да је становништво Наиса живело у социјално и економски просперитетном добу. у 4 веку У Наису је у 4. веку постојала царска радионица за израду предмета од племенитих материјала (из које, између осталих,  потичу и чувени сребни тањири исковани у част 10-годишњице владавине римског цара Лицинија – тзв. Лицинијеви тањири).

Атрактиван накит који представљамо на изложби, осим своје лепоте указује и на изузетан укус богатих становница римског Наиса. С тим у вези, посебно је издвојен луксузан сет накита пронађен у гробу младе жене, доби између 20 и 24 година. На овој некрополи су сахрањивани и римски војници, што потврђује налаз војне опреме. Изузетно ретке примерке, који су припадали високим официрима, представљају позлаћена бронзана копча (фибула) са царским портретима и налаз комплетно очуваног бронзаног појаса.

Ексклузивност ове изложбе представља и излагање макета најзначајнијих породичних гробница, од којих су две биле осликане фрескама изузетне вредности.

Изложбу финансира: Министарство културе и информисања Републике Србије.

Покровитељи гостовања изложбе: ГО Медијана и ЈКП Наисус.

Овим поводом штампан је луксузан каталог, који пружа детаљније податке о овој некрополи.

jagodin mala

error: