МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ЗА 10

МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ЗА 10

У оквиру манифестације МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ЗА 10 која се одржала од 14. до 19. маја 2019. године у целој земљи и Народни музеј Ниш имао је своје запажено место. Током шест дана наше објекте је посетило 1229 људи и уживало у значајном културно историјском благу које је изложено.

Током XVI Европске ноћи музеја која се обележавала ове године када и Међународни дан музеја 18. маја објекте Народног музеја Ниш у времену од 17 сати до поноћи посетило је 3497 људи и још 200 посетилаца концерта на Медијани – укупно 3697 људи.

По први пут у историји на археолошком налазишту Медијана одржан је концерт у сарадњи са Факултетом уметности у Нишу и уз велику техничку помоћ Угоститељко – туристичке школе, Народног позоришта Ниш, Спортског центра Чаир а посетиоци су уживали у винима Винарије Малча.

Била је посећена и радионица израде накита по мотивима из збирки Народног музеја Ниш као и презентација употребе савремених технологија у очувању културног наслеђа. Отворена је изложба фотографија Александра Марковића те представљена апликација за логор.Велики број људи слушао је стручна вођења кустоса на логору и у галерији Синагога где је у току изложба посвећена Миловану Кристићу. У књижевној галерији поставке Сремац / Миљковић било је пуно младог света који је активно учестовао у креирању програма а кустос књижевне запставштине имала је стручна вођења кроз поставку. Отворена је и изложба књижевног и позоришног плаката Ивана Мишића.

На Ћеле кули и у Археолошкој сали посетиоци су имали прилике да још једном прођу кроз историју и археологију нишког краја уз стручна вођења кустоса нишког музеја.

Слике са неких од наших објеката током Европске ноћи музеја (18. мај 2019) налазе се у прилогу:

error: