ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК – ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ

ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК – ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ

Отворена изложба

Заборављени јунак – др Владан Ђорђевић

У Нишу је 22. јануара 2020. године у Дому Војске отворена изложба „Заборављени јунак- др Владан Ђорђевић“ ауторке Иване Груден Милентијевић – кустоскиње Народног музеја Ниш. Изложба је отворена на дан оснивања Војне болнице и представља својеврсни кенотаф иницијатору оснивања ове установе и првом управнику болнице др Владану Ђорђевићу.

У пригодном културно – уметничком програму говорили су представници Војске Србије и управник Војне болнице Ниш. О изложби је говорио рецензент доц. др Дејан Антић истакавши да је ауторка урадила веома добар и значајан посао представљајући непознате или мање познате детаље из живота и рада др Владана Ђорђевића.

Др Ђорђевић је личност која је обележила последње деценије XIX века у културном и политичком животу Србије. Као државни стипендиста завршио је студије медицине у Бечуа специјализацију хирургије завршава као један од најбољих студената чувеног професора Билрота. Током француско-пруског рата др Ђорђевић је усавршавао хируршку технику и проучавао војносанитетску службу, што ће му по повратку у Србију,веома значити приликом устројства српског војног санитета.

Иницијатор је оснивања многих друштава и организација од којих су најзначајније Српско лекарско друштво, Војни санитет Србије и Друштво Црвеног крста Србије. У политичкој каријери остао је упамћен као веома успешан председник београдске општине, министар просвете и црквених питања и заступник министра привреде у Влади Николе Христића. Био је дипломата у Атини и Цариграду и коначно председник Владе.

Поред дела из историје медицине др Владан Ђорђевић је писао приповетке, романе, историје, путописне репортаже, козерије, критике, рецензије, некрологе и др. Остао је упамћен и као покретач и уредник часописа „Отаџбина“ који је са прекидима излазио од 1875-1892 године.

Након културно – уметничког програма госпођа Груден Милентијевић имала је ауторско вођење кроз изложбу.

Слике са отварања:

error: