ТРАГОВИМА ПРОШЛОСТИ

ТРАГОВИМА ПРОШЛОСТИ

Дана 16. новембра 2018. у 13 сати у Галерији Синагога (Ул. Давидова 2) отвара се изложба

ТРАГОВИМА ПРОШЛОСТИ

Аутори изложбе су археолог Петар Милојевић и Татјана Трајковић Филиповић – кустос археолог Народног музеја Ниш.

Тог дана биће одржана и промоција књиге Праисторијска налазишта у Алексиначкој котлини истих аутора у издању Народног музеја Ниш и Завичајног музеја из Алексинца.

О изложби и књизи:

Изложба приказује праисторисјки материјал прикупљен на територији Алексиначке котлине током дугогодишњих истраживања исте. Посебно се истичу грнчарије и метални предмети из збирки Завичајног музеја Алексинац, Народног музеја Ниш и неколико приватних колекција. Поред тога изложбу прате прикладне илустрације настале као резултат аероснимања и истраживања алексиначког поморавља у периоду од 2014. до 2018. године у склопу пројекта „Археолошка проспекција доњег тока Јужне Мораве“ коју реализују Археолошки институт из Београда, Народни музеј Ниш, Центар за културу и уметност Алексинац и Центар за културу Сокобања.

Велики значај публикације произилзи не само из чињенице да су аутори каталошки обрадили налазе са локалитета из Алексиначке котлине, који се чувају у депоу Народног музеја Ниш и Завичајног музеја у Алексинцу, већ посебно због детаљног и прегледног увида у релативне географске податке и историјат археолошког истраживања у једној до сада слабо испитаној а веома значајној географској регији.

Галерија је отворена од уторка до петка од 10 до 16 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је затворена за посетиоце. Изложба ће бити отворена до средине децембра 2018. године.

error: