TRAGOVIMA PROŠLOSTI

TRAGOVIMA PROŠLOSTI

Dana 16. novembra 2018. u 13 sati u Galeriji Sinagoga (Ul. Davidova 2) otvara se izložba

TRAGOVIMA PROŠLOSTI

Autori izložbe su arheolog Petar Milojević i Tatjana Trajković Filipović – kustos arheolog Narodnog muzeja Niš.

Tog dana biće održana i promocija knjige Praistorijska nalazišta u Aleksinačkoj kotlini istih autora u izdanju Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja iz Aleksinca.

O izložbi i knjizi:

Izložba prikazuje praistorisjki materijal prikupljen na teritoriji Aleksinačke kotline tokom dugogodišnjih istraživanja iste. Posebno se ističu grnčarije i metalni predmeti iz zbirki Zavičajnog muzeja Aleksinac, Narodnog muzeja Niš i nekoliko privatnih kolekcija. Pored toga izložbu prate prikladne ilustracije nastale kao rezultat aerosnimanja i istraživanja aleksinačkog pomoravlja u periodu od 2014. do 2018. godine u sklopu projekta „Arheološka prospekcija donjeg toka Južne Morave“ koju realizuju Arheološki institut iz Beograda, Narodni muzej Niš, Centar za kulturu i umetnost Aleksinac i Centar za kulturu Sokobanja.

Veliki značaj publikacije proizilzi ne samo iz činjenice da su autori kataloški obradili nalaze sa lokaliteta iz Aleksinačke kotline, koji se čuvaju u depou Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja u Aleksincu, već posebno zbog detaljnog i preglednog uvida u relativne geografske podatke i istorijat arheološkog istraživanja u jednoj do sada slabo ispitanoj a veoma značajnoj geografskoj regiji.

Galerija je otvorena od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do sredine decembra 2018. godine.

error: