СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА У МУЗЕЈУ

СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА У МУЗЕЈУ

Народни музеј Ниш и ове године прикључује се прослави Светског дана туризма у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, Туристичком организацојм Ниша и Удружењем туристичких водича Ниша.

Како се ове године тај дан пада у понедељак, који је нерадан дан за музеје, врата нишког Народног музеја биће отворена бесплатно за све домаће посетиоце дана 28. септембра 2021. године по регуларном радном времену.

Добро дошли сте сви у Музеј!

Маске су обавезне.

О Светском дану туризма:

Светски дан туризма се обележава са циљем развијања свести међународне заједнице о важности туризма и његових културних, друштвених, политичких и економских вредности.

Светска туристичка организација је 1979. године установила 27. септембар као Светски дан туризма, јер је на тај дан 1970. године у Мексику усвојен статут те организације.

Полазећи од чињенице да пандемија COVID 19 има огроман друштвени и економски утицај, да подаци показују да су светске туристичке дестинације ове године забележиле 147 милиона мање међународних долазака, да су погођене и развијене и економије у развоју, да су маргинализоване групе и најугроженији најтеже погођени, као и да ће ре-старт туризма помоћи глобални опоравак, Светска туристичка организација одлучила је да се овогодишњи Светски дан туризма фокусира на „Туризам за инклузивни раст“.

Тим поводом Зураб Пололикашвили, генерални секретар Светске туристичке огранизације, је истакао: „Ово је прилика да погледамо даље од туристичких статистика и признамо да иза сваког броја стоји особа. Зато Светска туристичка организација позива своје државе чланице, као и нечланице, сестринске агенције УН-а, предузећа и појединце да прославе јединствену способност туризма да осигура да нико не заостаје док се свет поново отвара и гледа у будућност“.

Овогодишња порука Светског дана туризма, који у својој основи има идеју јачања свести о друштвеној, културној, политичкој и економској вредности туризма и доприносу који овај сектор даје одрживом развоју, гласи „Људска жеља за путовањем и истраживањем је универзална, зато туризам мора бити отворен да свако може да ужива“.

Фотографија преузета са сајта https://www.unwto.org/wtd2021

Саопштење Министарства трговине, туризма и телекомунукација можете прочитати на следећем линку: https://mtt.gov.rs/slider/svetski-dan-turizma/

error: