SVETSKI DAN TURIZMA U MUZEJU

SVETSKI DAN TURIZMA U MUZEJU

Narodni muzej Niš i ove godine priključuje se proslavi Svetskog dana turizma u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkom organizacojm Niša i Udruženjem turističkih vodiča Niša.

Kako se ove godine taj dan pada u ponedeljak, koji je neradan dan za muzeje, vrata niškog Narodnog muzeja biće otvorena besplatno za sve domaće posetioce dana 28. septembra 2021. godine po regularnom radnom vremenu.

Dobro došli ste svi u Muzej!

Maske su obavezne.

O Svetskom danu turizma:

Svetski dan turizma se obeležava sa ciljem razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Svetska turistička organizacija je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen statut te organizacije.

Polazeći od činjenice da pandemija COVID 19 ima ogroman društveni i ekonomski uticaj, da podaci pokazuju da su svetske turističke destinacije ove godine zabeležile 147 miliona manje međunarodnih dolazaka, da su pogođene i razvijene i ekonomije u razvoju, da su marginalizovane grupe i najugroženiji najteže pogođeni, kao i da će re-start turizma pomoći globalni oporavak, Svetska turistička organizacija odlučila je da se ovogodišnji Svetski dan turizma fokusira na „Turizam za inkluzivni rast“.

Tim povodom Zurab Pololikašvili, generalni sekretar Svetske turističke ogranizacije, je istakao: „Ovo je prilika da pogledamo dalje od turističkih statistika i priznamo da iza svakog broja stoji osoba. Zato Svetska turistička organizacija poziva svoje države članice, kao i nečlanice, sestrinske agencije UN-a, preduzeća i pojedince da proslave jedinstvenu sposobnost turizma da osigura da niko ne zaostaje dok se svet ponovo otvara i gleda u budućnost“.

Ovogodišnja poruka Svetskog dana turizma, koji u svojoj osnovi ima ideju jačanja svesti o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor daje održivom razvoju, glasi „Ljudska želja za putovanjem i istraživanjem je univerzalna, zato turizam mora biti otvoren da svako može da uživa“.

Fotografija preuzeta sa sajta https://www.unwto.org/wtd2021

Saopštenje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunukacija možete pročitati na sledećem linku: https://mtt.gov.rs/slider/svetski-dan-turizma/

error: