МИСЛИМ, ТРАЖИМ, ЧЕКАМ

МИСЛИМ, ТРАЖИМ, ЧЕКАМ

Дана 15. октобра 2021. године у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба слика

„МИСЛИМ, ТРАЖИМ, ЧЕКАМ“

Ауторка изложбе је мати Ефимија Тополски.

Уз изложбу мати Ефимије биће приказана и изложба икона Марије Вукосављевић.

Организатори су Нишки културни центар и Народни музеј Ниш.

О ауторкама:

Ефимија Тополски

Рођена у Београду 1965. године као Јасна Тополски. Дипломирала сликарство 1988. године и магистрирала 1991. године на Факултету ликовних уметности у Београду. Период од 1986. до краја 1991. године обележиле су интензивне изложбене активности, награде, две самосталне и неколико групних изложби – уметничка каријера креће узлазном путањом. Међутим, 1992. године долази до велике промене у њеном животу, када постаје искушеница у манастиру Градац. 1996. године узима име Ефимија, и од 1998. године проводи наредних 17 година у манастиру Градац као игуманија. Од 2016. године живи у манастиру код Ишона у Француској. У манастиру, мати Ефимија бави се традиционалним религијским иконописом, и упоредо истражује иконопис у „модерној форми“. Дуги низ година ради на пољу религијског сликарства, и поред сликања икона, учествује и у осликавању многих цркава и манастира, као што су црква Св. апостола Павла у Требињу и Саборна црква у Шибенику. Она осликава велики број иконостаса, нарочито иконостасе у манастирима Милешево и Градац из 13. века, као и иконостас цркве Св. Лука у Београду. Уметнички рад мати Ефимије одвија се у неуморном континуитету, иако често далеко од очију јавности. Највећи део радова на овој изложби биће приказани по први пут.

Марија Вукосављевић

Рођена 1979. године у Ваљеву. Дипломиралана ФПУД у Београду.Чланје УЛУПУДС-а. Бави се сликарством, иконописом као и истаживањем и развојем различитих текстилних техника као што су вез, ткање, батик.

Изложба је отворена до 29. октобра радним данима од 12 до 19 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је Галерија затворена за посетиоце.

Маске су неопходне приликом посете.

Улаз слободан.

Добро дошли!

error: