MISLIM, TRAŽIM, ČEKAM

MISLIM, TRAŽIM, ČEKAM

Dana 15. oktobra 2021. godine u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba slika

„MISLIM, TRAŽIM, ČEKAM“

Autorka izložbe je mati Efimija Topolski.

Uz izložbu mati Efimije biće prikazana i izložba ikona Marije Vukosavljević.

Organizatori su Niški kulturni centar i Narodni muzej Niš.

O autorkama:

Efimija Topolski

Rođena u Beogradu 1965. godine kao Jasna Topolski. Diplomirala slikarstvo 1988. godine i magistrirala 1991. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Period od 1986. do kraja 1991. godine obeležile su intenzivne izložbene aktivnosti, nagrade, dve samostalne i nekoliko grupnih izložbi – umetnička karijera kreće uzlaznom putanjom. Međutim, 1992. godine dolazi do velike promene u njenom životu, kada postaje iskušenica u manastiru Gradac. 1996. godine uzima ime Efimija, i od 1998. godine provodi narednih 17 godina u manastiru Gradac kao igumanija. Od 2016. godine živi u manastiru kod Išona u Francuskoj. U manastiru, mati Efimija bavi se tradicionalnim religijskim ikonopisom, i uporedo istražuje ikonopis u „modernoj formi“. Dugi niz godina radi na polju religijskog slikarstva, i pored slikanja ikona, učestvuje i u oslikavanju mnogih crkava i manastira, kao što su crkva Sv. apostola Pavla u Trebinju i Saborna crkva u Šibeniku. Ona oslikava veliki broj ikonostasa, naročito ikonostase u manastirima Mileševo i Gradac iz 13. veka, kao i ikonostas crkve Sv. Luka u Beogradu. Umetnički rad mati Efimije odvija se u neumornom kontinuitetu, iako često daleko od očiju javnosti. Najveći deo radova na ovoj izložbi biće prikazani po prvi put.

Marija Vukosavljević

Rođena 1979. godine u Valjevu. Diplomiralana FPUD u Beogradu. Članje ULUPUDS-a. Bavi se slikarstvom, ikonopisom kao i istaživanjem i razvojem različitih tekstilnih tehnika kao što su vez, tkanje, batik.

Izložba je otvorena do 29. oktobra radnim danima od 12 do 19 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je Galerija zatvorena za posetioce.

Maske su neophodne prilikom posete.

Ulaz slobodan.

Dobro došli!

error: