МИЛОВАН КРСТИЋ

МИЛОВАН КРСТИЋ

Дана 25. априла 2019. у 14сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2), поводом сто десет година од рођенња великог уметника, отвара се изложба

МИЛОВАН КРСТИЋ

Ауторка изложбе и каталога је историчарка уметности Мара Макарић, музејска саветница нишког музеја. Дизајн изложбе је урадио Жељко Цајић.Изложбу отвара историчарка уметности Вера Грујић- музејски саветник Народног музеја у Београду.

Изложба ће представити преко сто радова(скулптура, рељефа – плакета и медаља, цртежа и акварела) од укупно 136 колико се чува у нишком музеју, а посетиоци ће видети и фото и архивску документацију овог уметника. 

О Миловану Крстићу:

Милован Крстић рођен је 13. августа 1909. године у Горњем Матејевцу код Ниша.  Уметничку школу завршио је у Београду (1928–1933) код професора Петра Палавичинијa и Симеона Роксандића. Током школовања стекао је и врло темељно знање из области цртања и акварела код професора Бете Вукановић, Љубомира Ивановића и Ивана Радовића. Даље  усавршавање наставио је у атељеима, али и преко личних контаката и сарадње са врхунским ствараоцима из области вајарства какви су били: Сретен Стојановић, Тома Росандић, Антун Аугустинчић, Франо Кршинић, Ристо Стијовић, као и на студијским путовањима у Лондону, Паризу, Риму, Софији, Москви, Амстердаму, Њујорку.

Педагошким радом, прво у Нишу потом у Београду, где је живео од 1946, бавио се од 1936. до 1965. године. Члан је УЛУС-а и СЛУЈ-а од 1950. године. Први пут излаже у Нишу 1944. а своју прву самосталну изложбу организовао је 1954. године у Београду. Добитник је значајних награда и признања, међу којима: Повеље Друштва ликовних педагога Београда (1974) и Повеље УЛУС-а (1975). За живота је био одликован и Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима (1986).

Плодни вајар Милован Крстић за собом је оставио више од 600 скулптура и десетину споменика, насталих у распону, од преко седам деценија. Само у нишком музеју се чува стотридесет шест дела (69 скулптура, 19 рељефа, 26 акварела и 22 цртежа).

МилованКрстић је вајар који је оставио необично богат и разноврстан стваралачки опус. Припада малобројним уметницима који су били кадри да подједнако успешно направе монументална дела из домена меморијалне пластике, медаље и плакете малих димензија; скулптуре у духу реализма и оне створене сажимањем форми до саме суштине пластичког исказа, што се некад граничило са апстракцијом.

Монографијом о Миловану Крстићу и изложбом посвећеном његовом стваралаштву, Музеј поново скреће пажњу на овог уметника чија бројна дела баштини. Истовремено добија и прилику да подсети на племенитост дародавца без којих би збиркe Народног музеја биле знатно сиромашније.

error: