КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН

КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН

Дана 2. октобра у 19 сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба Владимира Чеха

КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН

(Прича са изложбе “Србија, рат и плакат” о америчкој кампањи за помоћ Србији у Великом рату)

Изложбу заједнички организују Институт за историју оглашавања у сарадњи са амбасадом САД у Београду и Народни музеј Ниш.

О изложби:

Институт за историју оглашавања је основан ради истраживања и афирмације историје и развоја оглашавања и интегрисаних маркетинг комуникација, њиховог утицаја и њихове промоције.

Само мали број људи у земљи зна за кампање “Помозите Србију…” које су у време Првог светског рата водиле земље савезнице САД, Француска и Велика Британија. Широј јавности нису познате ни историјске чињенице, ни организација и начин сакупљања помоћи, као ни аутори најуспешнијих плаката у тим кампањама.

Аутор чувеног плаката „Serbia Needs Your Help“ у кампањи САД је најпознатија америчка вајарка Малвина Хофман. Изложба је посвећена њеном плакату и њеним делима и активностима за помоћ Србији. Први пут су јавно приказани Малвинини цртежи које је урадила путујући са екипом Црвеног крста по Србији 1919. године, као и до сада непознати историографски факти у вези са њеним активностима за помоћ Србији у Великом рату, пронађени у Getty  институту у Лос Анђелесу. На изложби је потврђена и урбана легенда да је лик на плакату “ Serbia Needs Your Help” уствари лик мртвог српског војника на чамцу којима су пребацивани војници на сахрану у Плаву гробницу код острва Видо у Грчкој.

Галерија је отворена од уторка до петка од 12 до 18 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је затворена за посетиоце. Изложба ће бити отворена до 14октобра 2018. године.

error: