KO JE MALVINA HOFMAN

KO JE MALVINA HOFMAN

Dana 2. oktobra u 19 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba Vladimira Čeha

KO JE MALVINA HOFMAN

(Priča sa izložbe “Srbija, rat i plakat” o američkoj kampanji za pomoć Srbiji u Velikom ratu)

Izložbu zajednički organizuju Institut za istoriju oglašavanja u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu i Narodni muzej Niš.

O izložbi:

Institut za istoriju oglašavanja je osnovan radi istraživanja i afirmacije istorije i razvoja oglašavanja i integrisanih marketing komunikacija, njihovog uticaja i njihove promocije.

Samo mali broj ljudi u zemlji zna za kampanje “Pomozite Srbiju…” koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje saveznice SAD, Francuska i Velika Britanija. Široj javnosti nisu poznate ni istorijske činjenice, ni organizacija i način sakupljanja pomoći, kao ni autori najuspešnijih plakata u tim kampanjama.

Autor čuvenog plakata „Serbia Needs Your Help“ u kampanji SAD je najpoznatija američka vajarka Malvina Hofman. Izložba je posvećena njenom plakatu i njenim delima i aktivnostima za pomoć Srbiji. Prvi put su javno prikazani Malvinini crteži koje je uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i do sada nepoznati istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Getty  institutu u Los Anđelesu. Na izložbi je potvrđena i urbana legenda da je lik na plakatu “ Serbia Needs Your Help” ustvari lik mrtvog srpskog vojnika na čamcu kojima su prebacivani vojnici na sahranu u Plavu grobnicu kod ostrva Vido u Grčkoj.

Galerija je otvorena od utorka do petka od 12 do 18 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do 14oktobra 2018. godine.

error: