Београдски атлас Јована Цвијића

Београдски атлас Јована Цвијића

Дана 16. јануара у 18 сати у Галерији Синагога (Давидова 2) отворена је изложба

Београдски атлас Јована Цвијића

Изложба „Београдски атлас Јована Цвијића“ реализована је и премијерно постављена у Галеији САНУ у Београду, новмбра 2015. године, поводом 150 година од Цвијићевог рођења. Аутор изложбе је Татјана Корићанац, кустос Музеја града Београда / Музеја Јована Цвијића.

На отварању изложбе говорио је председник САНУ академик Владимир Костић.

 

О изложби:

Цео пројекат обележавања јубилеја рођења научника, аутора бројних студија и монографија из области географије, геоморфологије, антропологије, који је обухватио међународни симпозијум, издавање монографије о Јовану Цвијићу и изложбу, организовала је Српска академија наука и уметности у сарадњи са Географским институтом САНУ „Јован Цвијић“ и Музејем града Београда који брине о Цвијићевој заоставштини и његовој породичној кући у Београду.

Поставка је након Београда гостовала у Ректорату Универзитета у Новом Саду, Народном музеју у Зрењанину и Ректорату Универзитета у Крагујевцу. За 2017. годину договорена су и гостовања у Сремским Карловцима и Лозници – Цвијићевом.родном месту.

Изложбену поставки чини комплексан и разнородан музејски материјал – експонати који су аутентични и део су Легата Јована Цвијића који се од 1968. године налази у саставу Музеја града Београда – рукописи, преписка, књиге, фотографије, географске карте, предмети примењене и ликовне уметности, лићни предмети, намештај, одликовања и дипломе.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА

error: