Beogradski atlas Jovana Cvijića

Beogradski atlas Jovana Cvijića

Dana 16. januara u 18 sati u Galeriji Sinagoga (Davidova 2) otvorena je izložba

Beogradski atlas Jovana Cvijića 

Izložba „Beogradski atlas Jovana Cvijića“ realizovana je i premijerno postavljena u Galeiji SANU u Beogradu, novmbra 2015. godine, povodom 150 godina od Cvijićevog rođenja. Autor izložbe je Tatjana Korićanac, kustos Muzeja grada Beograda / Muzeja Jovana Cvijića.

Na otvaranju izložbe govorio je predsednik SANU akademik Vladimir Kostić.

 

O izložbi:

Ceo projekat obeležavanja jubileja rođenja naučnika, autora brojnih studija i monografija iz oblasti geografije, geomorfologije, antropologije, koji je obuhvatio međunarodni simpozijum, izdavanje monografije o Jovanu Cvijiću i izložbu, organizovala je Srpska akademija nauka i umetnosti u saradnji sa Geografskim institutom SANU „Jovan Cvijić“ i Muzejem grada Beograda koji brine o Cvijićevoj zaostavštini i njegovoj porodičnoj kući u Beogradu.

Postavka je nakon Beograda gostovala u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Zrenjaninu i Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu. Za 2017. godinu dogovorena su i gostovanja u Sremskim Karlovcima i Loznici – Cvijićevom.rodnom mestu.

Izložbenu postavki čini kompleksan i raznorodan muzejski materijal – eksponati koji su autentični i deo su Legata Jovana Cvijića koji se od 1968. godine nalazi u sastavu Muzeja grada Beograda – rukopisi, prepiska, knjige, fotografije, geografske karte, predmeti primenjene i likovne umetnosti, lićni predmeti, nameštaj, odlikovanja i diplome.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANJA

error: