Народни музеј Ниш

Књижевно-меморијална поставка „Стеван Сремац/Бранко Миљковић”

Дуги низ година, током којих су сталне поставке спомен-соба Стевана Сремца и Бранка Миљковића, због недостатка простора биле ускраћене јавности, у априлу 2018. године, отворене су за публику. Залагањем челника Града Ниша, Народном музеју је додељен простор у улици Александра Ненадовића 2а.

Заоставштина Стевана Сремца се у Музеју налази од 1951. године захваљујући двојици Нишлија, Александру Ненадовићу (управнику Музеја) и Бори Гојковићу (адвокату из Ниша). Од Сремчевог пријатеља Милорада Павловића Крпе, откупљена је скоро целокупна заоставштина и предата Музеју, који се до данас о њој брине. Заоставштина садржи личне предмете, рукописе, пишчеву библиотеку и нешто рукописа Сремчевог ујака Јована Ђорђевића. На сталној поставци се може видети реконструисани амбијент радне собе Стевана Сремца као и оригинали рукописа овог славног писца.

Породица Бранка Миљковића је 1971. године, Народном музеју Ниш, поклонила песникову заоставштину, са напоменом:  Драге Нишлије, Бранко није стигао да вам се врати, али се вратило његово дело и радна соба. Чувајте и једно и друго, јер је од данас то ваше (мајка Марија, отац Глигорије, брат Драгиша Миљковић).

У заоставштини се налазе лични предмети, фотографије, рукописи, као и песникова библиотека. Изложена је реконструисана радна соба песника, као и један део поменутих рукописа, библиотеке и личних предмета.

error: