УСПЕШНО ЗАВРШЕНА ВАЈАРСКА РАДИОНИЦА

УСПЕШНО ЗАВРШЕНА ВАЈАРСКА РАДИОНИЦА

У току трајања изложбе знаменитог српског и југослвенског вајара Милована Крстића,а у оквиру манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10, 16. маја 2019. године у Галерији  Синагога одржанаје вајарска радионицау сарадњи са Уметничком школом из Ниша.

 Учесници су поздрављени од стране директора Народног музеја Ниш Ненада Спасића и директорке Уметничке школе Иване Николић, који су им уручили и  захвалнице.

Учесници овог пројекта су били ученици другог, трећег и четврток разреда поменуте школе са Смера ликовни техничар: Александра Милановић, Александра Милутиновић, Наталија Димитријевић, Анастасија Милићевић, Марија Николић, Миљана Станојковић, Милица Анђелковић, Нађа Евгенијевић, Степа Јовановић и Урош Милинчић.

Ученици су моделовали започете школске вежбе: ”ротационе форме”, ”одливање рељефа”, ”плакета Милована Крстића” као и аналитичко вајање-копирање Крстићеве скулптуре. Такође, неколико учесника, посматрача инспирисани његовим експонатима и сами су се опробали у овом занату. Било је одржан и огледни час „Галерија као вајарски атеље“ од стране професорке вајањаМарије Живић .

Организатори радионице биле су музејска саветница нишког музеја историчарка уметности Мара Макарић и академска вајарка проф. Марија Живић.

error: