РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941 – 1945.

РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941 – 1945.

Дана 25. марта 2021. године у 13 сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба

РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941 – 1945.

Аутори изложбе су др Мирјана Мраовић, Наташа Милошевић Дулић, др Јасмина Николић и др Драгана Милорадовић а изложба је заједнички пројекат Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“. Музеолошку поставку урадио је Вук Обрадовић а Јелена Кнежевић презентовала је дела из уметничке збирке Дома Војске Србије у Београду.

Организатори изложбе испред Народног музеја Ниш су кустоси Ивана Груден Милентијевићи Небојша Озимић.

О изложби:

Изложба је настала као резултат истраживања архивске грађе као примарног историјског извора, првенствено у фондовима и збиркама Историсјког архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја. Архивска документа и фотографије фактографски осликавају деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење земље, успостављање односа југословенске народноослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобађању окупиране територије Србије,  али, с друге стране, осликавају и окупацију земље, судбину избеглица и ратних заробљеника у немачким логорима, страдање цивилног становништва. На изложби се могу видети фотографије и документа из 30 фондова и збирки који се чувају у 13 инстиуција културе из седам градова Србије. Додатак изложби представа део под називом „Пропагандна уметност у деценијама после рата“ који чине ескпонати из уметничке збирке Дома Војске Србије у Београдуте се могу видети дела Ђорђа Андрејевића Куна, Душана Гаковића, Стевана Дукића, Саве Сандића, Ота Лога и др.

Радно време Галерије Синагога  је од 12 до 18 сати од уторка до петка, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је затворена за посетиоце. Изложба је отворена до 2. маја 2021. године.

Сви посетиоци морају носити маске и одржавати физичку дистанцу од два метра.

Улаз бесплатан.

Добродошли!

error: