ПАРТИЗАНА/СПОНТОН

ПАРТИЗАНА/СПОНТОН

Партизана је тип копља, прецизније, дугачког оружја на мотки које је коришћено у Европи, али и на Оријенту (само под другачијим називима) током Средњег века. Оно се састоји од главе за обично копље које је постављено на дугачку мотку (од дрвет аобично), уз додатак крила или бочних оштрица са стране.

Функција ових помоћних сечива јесте да зауставља ударце непријатељских мачева, тј. прободне кретње противника и у идеалном случају да из противникових руку избије оружје чиме би овај остао без напада.

Овакво представљено оружје по изгледу доста личи на ловачко копље или такозвано копље за вепрове осим што су код ловачких копља бочна крила имала нешто другачију улогу, да спрече клизање набода преко оштрице на дршку.

Попут хелебарде са којом дели сличан ток развоја, постала је застарела када су се појавила прва ватрена оружја, иако је остала у примени и добар број векова након тога, али као церемонијално оружје почасних гарди. Како има широку оштрицу често је велика површина коришћена за украшавање и оцртавање.

error: