Одељење историје

Одељење историје

Историјско одељење постоји од оснивања музеја 1933. године. Први музеј је и радио под називом историјско – етнографски музеј града Ниша. Прва музејска поставка између осталих имала је и збирку оружја. На жалост, већина експоната страдала је у савезничком бомбардовању почетком септембра 1944. године када је погођена зграда музеја.

После Другог светског рата по усељењу у нову зграду  историјско одељење систематски ради на прикупљању, сређивању и стручној обради историјског материјала. Оно чува и излаже предмете из нишког краја током минулих мирнодопских и ратних периода.

Фонд историјског одељења данас броји око 4000 предмета распоређених у неколико збирки. То су: Збирка оружја, фотографија, разгледница, одликовања, архивске документације и других предмета. Једна од највреднијих збирки је Збирка одликовања, која је обогаћивана путем откупа и поклона, где се чувају врло вредни примерци ових предмета са краја XIX и почетка XX века као што су нпр. одликовања и медаље пуковника Мирослава Пилетића, сина сердара Јолета Пилетића, затим Орден Таковског крста Првог реда из 1878. године, Сребрна медаља за храброст из 1876. године и многе друге. Затим, ту су и предмети из ослободилачких ратова. Из Првог светског рата у одељењу се налазе предмети са Крфа и са пробоја Солуског фронта који нам говоре о тежњама и жељама људи овога краја за националним ослобођењем.

Поред ових Збирки у склопу историјског одељења налази се и Спомен музеј “12. фебруар” у логору на Црвеном крсту у Нишу, где је у аутентичном амбијенту изложена стална поставка са обимним материјалом везаним за дешавања у логору.

Од формирања одељења, рад кустоса се одвијао на истраживању, прикупљању грађе, класификацији и инвентарисању затечених и новонабављених предмета, докумената и фотографија, изложбеној делатности, педагошко – пропагандном раду и даљем стручном усавршавању.

error: