НОВАЦ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ОД ПРВЕ ПОЛОВИНЕ XIX ВЕКА ДО ПОЧЕТКА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

НОВАЦ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ОД ПРВЕ ПОЛОВИНЕ XIX ВЕКА ДО ПОЧЕТКА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

(Галерија Синагога, од 4. марта до 31. марта 2020)

Аутор изложбе и каталога је Станислав Павловић, кустос историчар Народног музеја Ниш.

О изложби:

Збирка новца Новијег доба формирана је оснивањем Народног музеја 1933. године узорцима које су оснивачи музеја уступили из својих приватних колекција. Збирка је током времена обогаћена путем поклона и откупа и од 2.500 комада металног и папирног новца, који се израђивао у периоду од XVI до XX века, 224 комада представља домаћу валуту динар и пару који почињу да се израђују за време владавине кнеза Михајла Обреновића 1868. године па све до периода окупације Краљевине Југославије за време Другог светског рата. Већина овог новца у Збирку је доспела путем поклона, у периоду од 1933. до 1976. године и путем откупа у периоду од 1977 – 2009. године. 

Метални и папирни новац који је представљен публици на изложби „НОВАЦ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ОД ДРУГЕ ПОЛОВИНЕ XIX ВЕКА ДО ПОЧЕТКА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА“ у Галерији Синагога пореклом је са територије Ниша и околине и сведочи о бурној историји овог краја од 1868. године па све до почетка Другог светског рата. Кроз хронолошки приказ развоја динара као монете представљен је и део монетарне историје наше земље који представља континуитет у развоју монетарног система који није прекинут до данас. 

Метални и папирни новац који је по својим стандардима, изгледу и вредности парирао страним валутама и био прихваћен као валидно међународно средство плаћања у периоду од 1868. године до 1941. године, привремено је укинут када је Народна банка као емисиона установа у окупираној држави престала да ради а окупационе власти које су поделиле територију Краљевине Југославије  желеле су да емисијом своје валуте потисну динар из употребе.

error: