МУЗЕЈИ ЗА 10

МУЗЕЈИ ЗА 10

Манифестација Музеји за 10 одржава се од 14. до 19. маја 2019. године и исту је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ове године слоган манифестације је БУДУЋНОСТ ТРАДИЦИЈЕ.

Објекти Народног музеја Ниш свих дана раде по регуларном радном времену а у суботу 18. маја када се прослава Међународни дан музеја и XV Европска ноћ музеја сви објекти ће бити отворени до поноћи (поновно отварање објеката који раде до 15 сати суботом је у 17 сати).

Све време је улаз бесплатан за појединачне посете домаћих и страних туриста. Улаз плаћају само организоване групе домаћих и страних туриста које долазе преко туристичких агенција.

Вајарска радионица у оквиру манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10

У оквиру манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10 дана 16. маја од 14 до 15.30 сати у Галерији Синагога биће организована едукативна радионица на тему „Вајање“. На лицу места на оригиналан начин биће демонстриран  настанак  скулптуре. Позивамо све љубитеље вајарства да дођу.

Идеја је да  у току трајања изложбе значајног вајара Милована Крстића ученици  Уметничке школе заједно са професором Маријом Живић, изађу из простора вајарске учионице у простор галерије и одрже огледни час „Галерија као вајарски атеље“.

Ученици ће моделовати започете школске вежбе „Ротационе форме“, одливање рељефа „Плакета Милована Крстића“, аналитичко вајање-копирање неке Крстићеве скулптуре или ће инспирисани експонатима и самом поставком креирати нека нова решења.

Организатори радионице су Мара Макарић, историчарка уметности и Марија Живић, проф. академски вајар.

Програм за 18. мај 2019. године:

ГАЛЕРИЈА СИНАГОГА – ИЗЛОЖБА МИЛОВАН КРСТИЋ

Стручно вођење ауторке изложбе музејске саветнице Маре Макарић од 21:00, 22:00 и 23:00 сата.

У оквиру изложбе биће презентована и одабрана дела овог скулптора применом 3Д технологије. Посетиоци ће видети и филм о животу и раду Милована Крстића, аутора Драгана Димитријевића из 1995. године, у продукцији ТВ 5.

КЊИЖЕВНО – МЕМОРИЈАЛНА ПОСТАВКА СРЕМАЦ / МИЉКЛОВИЋ

19:00 сати: Отварање изложбе Књижевни и позоришни плакат аутор Иван Мишић, дизајнер

19: 45 сати: Поезију чита Милица Миленковић, песникиња и књижевна критичарка

20:30 сати: Трупа Књижевна боемија премира поетске драме Бранка Миљковића Maldoror X

20:45 сати: Песнички тренутак песме Бранка Миљковића, Гордане Тодоровић и Радета Драинца

21:30 сати: Стручно вођење кустоса књижевне заоставштине Јелена Богдановић кроз сталну поставку Сремац / Миљковић

Иван Мишић

Рођен је 29. јануара 1987. године у Крушевцу. Године 2006. завршио је средњу Уметничку школу у Нишу. Дипломирао је 2010. на Филолошко-уметничком факултету (ФИЛУМ) у Крагујевцу, на Oдсеку за примењену уметност, као најбољи студент. Године 2011. завршio je мастер студије графичког дизајна на истом факултету у класи професора Слободана Штетића. Од 2008. године ради у Design Studio Box у Крагујевцу као сарадник на пројектима графичког дизајна; oд 2011. године ради као графички / веб дизајнер у Швајцарској компанији Horisen, а од краја 2015. године дизајнер и илустратор у компанији Webelinx у Нишу.

Добитник је више десетина домаћих и међународних награда мођу којима се издвајају четири Стеријине награде за идејни пројекат плаката, трећа награда на 16. Међународном бијеналу позоришног плаката у Жешову (Пољска) и награда за најбољи адвертајзинг плакат на Светском бијеналу дизајна у Перуу. Излагао је на преко четрдесет изложби у земљи и иностранству, поред осталог и на групним изложбама, бијеналима и тријеналима графичког дизајна и илустрације у САД, Русији, Белорусији, Кини, Тајвану, Француској, Мексику, Украјини, Пољској, Италији, Јамајци, Молдавији, Перуу, Кипру и на простору бивше Југославије. Аутор је пет самосталних изложби на којима је представио радове из области уметничког плаката. Бави се дизајном корисничког интерфејса, графичким дизајном и илустрацијом.

Живи и ради у Нишу.

ЛОГОР „12. ФЕБРУАР“

17:30 сати: Креативна радионица, израда накита по угледу на примерке из збирки Народног музеја Ниш

19:00 сати: Отварање изложбе фотографија Александра Марковића и презентација апликације за Меморијални комплекс  12. фебруар

20:00 сати: Радионица: Употреба савремених технологија у функцији очувања културног наслеђа и трдиционални вид музејске документације ( картон предмета)

21:00 до 24:00 часа: Стручно вођење кроз сталну поставку Логора на Црвеном крсту, Ивана Груден Милентијевић и Небојша Озимић

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ МЕДИЈАНА

Поводом Међународног дана музеја и обележавања XV Европске ноћ музеја на археолошком локлитету Медијана 18. маја од 18 сати одржава се концерт

МУЗИЧКИ МОНОГРАМ: БИСЕРИ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ

Концерт се приређује у сарадњи са Факултетом уметности Универзитета у Нишу.

Велику помоћ у организацији пружили су нам Народно позориште Ниш, Угоститељско-туристичка школа Ниш, Винарија Малча и Спортски центар Чаир.

Улаз на Медијану могућ је ИСКЉУЧИВО СА КАРТАМА које се добијају БЕСПЛАТНО у објектима Народног музеја Ниш – Археолошка сала и Ћеле кула у четвртак и петак у времену од 9 до 19 сати. Једна особа може највише добити две карте.

Улаз на Медијану у суботу 18. маја је искључиво од 17:15 до 17.50 часова. 

Концерт почиње у 18 сати.

error: