Археолошке путање и странпутице Адама Оршића

Археолошке путање и странпутице Адама Оршића

Дана 28. новембра у 13сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) одржава се промоција књиге др Марка Јанковића

Археолошке путање и странпутице Адама Оршића

Књига је заједничко издање Народног музеја Ниш и Филозофског факултета у Београду.

На промоцији књиге говориће један од рецензената доц. др Владимир Д. Михајловић са Одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду, Весна Црноглавац виши кустос археолог и помоћник директора Народног музеја Ниш и др Марко Јанковић – аутор књиге.

О књизи:

Књига „Археолошке путање и странпутице Адама Оршића“ представља резултат вишегодишњих истраживања аутора. Тема књиге односи се не само на живот и рад Адама Оршића, већ и на трагове које је његово деловање оставило у историји српске археологије. Истраживање у највећој мери покрива временски период од 1920-1968. године, време током којег је Адам Оршић био професионално активан у различитим друштвеним контекстима, који су се током деценија 20. века драстично мењали. У српској археологији, Оршић ће остати упамћен по његовим напорима да се отвори први Музеј у Нишу 1933. године, али и по започињању првих професионалних ископавања на важним археолошким локалитетима попут Медијане, Јагодин-мале, Бубња,…Ипак, књига открива и нека друга, каснија поглавља из живота пионира археологије па тако и Оршићев однос са колегама из Србије те са окупационим властима током рата: колико је и како функционисала археологија у ратним околностима. Последње поглавље Оршићевог живота односи се на живот у Бразилу, где је и поред великог отпора локалних антрополога, успео да се избори за признање свом раду којим је покренуо неке од првих археолошких пројеката у Јужној Америци.

Књига представљазначајан допринос у разумевању историје српске (и југословенске) археологије, али и занимљиво штиво за публику која овим темама не прилази из професионалног контекста.

О АУТОРУ

Др Марко А. Јанковић, рођен је у Нишу а студије археологије је завршио на Филозофском факултету у Београду, где је тренутно запослен као управник Археолошке збирке. Бави се римском археологијом и историјом археологије и аутор је великог броја радова који се тим темама баве. Један је од уредника тематских зборника Edges of the Roman World (2014) и Reflections of Roman Imperialisms (2018) издатим у Великој Британији.Учествовао је на великом броју археолошких ископавања а тренутно руководи археолошким истраживањима у Белој Паланци.

error: