Народни музеј Ниш

Галерија Синагога

Историја синагоге у Нишу

Прва нишка синагога или „Молитвени дом“ Jевреја постојао је још 1695., и према првим писаним подацима у нишком Историјском архиву њен настанак се поклапа са оснивањем прве јеврејске заједнице у Нишу.

У доба Турака, између два у то време дрвена моста на Нишави, простирала се јеврејска махала. Турске власти које су дале дозволу за њено оснивање назвали су је Чивутана. Махала је имала Јешиву-јеврејску школу, синагогу, Рабиново кућу, обредно купатило, зграду јеврејског дома и мноштво приземних кућа. Прва синагога у Нишу сазидана је у јеврејској махали Чивутани 1801. за време службовања Рабина Рахамим Нафтали Гедаља.

У великом пожару који је избио 15. августа 1879. у јеврејској махали она је у целости изгорела. Крајем 19. века у Нишу су постојале две синагоге; велика синагога Ел Кал Гранде и мала синагога Ел Кал Чико, у Давидовој улици. Такође у то време у Нишу је било 11 свитака Сефер Торе, 9 свитака Торе у великом и 2 калема у малом храму. Почетком 20. века једна је Тора због оштећења објекта проглашена за неупотребљиву.

По завршетку Првог светског рата, јеврејска заједница у Нишу одлучила је да сазида нову – садашњу синагогу у Нишу јер је стара била у веома лошем стању. У међувремену су стари храм мало преправили и он је још дуго служио својој функцији. Градња нове синагоге је започела априла 1924., а камен темељац синагоге свечано је положен 18. маја 1924. Радове је продужила експлозија заостале немачке бомбе из Првог светског рата и коначно у пролеће 1925. зграда је завршена. Тада је порушена стара синагога. До почетка Другог светског рата, синагога је служила својој функцији, да би је за време рата Немци користили као магацински простор.

После Другог светског рата, синагога више није у функцији за верске обреде, јер се нико од Јевреја који су живели у Нишу није вратио у своје домове. Један од ретких преживелих Јевреја, Мајо Меворах је до 1948., зграду синагоге чистио и одржавао, а после његовог одласка за Израел 1948., зграда је затворена и препуштена зубу времена.

Синагога данас

Због архитектонских и историјских вредности 1986., зграда синагоге је стављена под заштиту државе али због недостатка новчаних средстава, тек у јесен 2001. започело се са њеном санацијом и реновирањем, које је након бројних проблема окончано свечаним отварањем 2009. Синагога је преименована у вишенаменски „храм“, културе, на велико задовољство грађана Ниша, али и Јеврејске заједнице у Србији јер је су синагоги враћени стари сјај, сва обележја из времена њеног оснивања.

Данас се синагога у Нишу, уместо за верске обреде користи као галерија, за одржавање бројних изложби концерата, књижевних вечери итд. У њој уместо проповеди рабина и гласова личних молитви Јевреја, одзвања музика и песма са многобројних концерата, глас песника са књижевних дешавања, или „глас“ тишине са бројних изложби и музејских поставки.

error: