Narodni muzej Niš

Galerija Sinagoga

Istorija sinagoge u Nišu

Prva niška sinagoga ili „Molitveni dom“ Jevreja postojao je još 1695., i prema prvim pisanim podacima u niškom Istorijskom arhivu njen nastanak se poklapa sa osnivanjem prve jevrejske zajednice u Nišu.

U doba Turaka, između dva u to vreme drvena mosta na Nišavi, prostirala se jevrejska mahala. Turske vlasti koje su dale dozvolu za njeno osnivanje nazvali su je Čivutana. Mahala je imala Ješivu-jevrejsku školu, sinagogu, Rabinovo kuću, obredno kupatilo, zgradu jevrejskog doma i mnoštvo prizemnih kuća. Prva sinagoga u Nišu sazidana je u jevrejskoj mahali Čivutani 1801. za vreme službovanja Rabina Rahamim Naftali Gedalja.

U velikom požaru koji je izbio 15. avgusta 1879. u jevrejskoj mahali ona je u celosti izgorela. Krajem 19. veka u Nišu su postojale dve sinagoge; velika sinagoga El Kal Grande i mala sinagoga El Kal Čiko, u Davidovoj ulici. Takođe u to vreme u Nišu je bilo 11 svitaka Sefer Tore, 9 svitaka Tore u velikom i 2 kalema u malom hramu. Početkom 20. veka jedna je Tora zbog oštećenja objekta proglašena za neupotrebljivu.

Po završetku Prvog svetskog rata, jevrejska zajednica u Nišu odlučila je da sazida novu – sadašnju sinagogu u Nišu jer je stara bila u veoma lošem stanju. U međuvremenu su stari hram malo prepravili i on je još dugo služio svojoj funkciji. Gradnja nove sinagoge je započela aprila 1924., a kamen temeljac sinagoge svečano je položen 18. maja 1924. Radove je produžila eksplozija zaostale nemačke bombe iz Prvog svetskog rata i konačno u proleće 1925. zgrada je završena. Tada je porušena stara sinagoga. Do početka Drugog svetskog rata, sinagoga je služila svojoj funkciji, da bi je za vreme rata Nemci koristili kao magacinski prostor.

Posle Drugog svetskog rata, sinagoga više nije u funkciji za verske obrede, jer se niko od Jevreja koji su živeli u Nišu nije vratio u svoje domove. Jedan od retkih preživelih Jevreja, Majo Mevorah je do 1948., zgradu sinagoge čistio i održavao, a posle njegovog odlaska za Izrael 1948., zgrada je zatvorena i prepuštena zubu vremena.

Sinagoga danas

Zbog arhitektonskih i istorijskih vrednosti 1986., zgrada sinagoge je stavljena pod zaštitu države ali zbog nedostatka novčanih sredstava, tek u jesen 2001. započelo se sa njenom sanacijom i renoviranjem, koje je nakon brojnih problema okončano svečanim otvaranjem 2009. Sinagoga je preimenovana u višenamenski „hram“, kulture, na veliko zadovoljstvo građana Niša, ali i Jevrejske zajednice u Srbiji jer je su sinagogi vraćeni stari sjaj, sva obeležja iz vremena njenog osnivanja.

Danas se sinagoga u Nišu, umesto za verske obrede koristi kao galerija, za održavanje brojnih izložbi koncerata, književnih večeri itd. U njoj umesto propovedi rabina i glasova ličnih molitvi Jevreja, odzvanja muzika i pesma sa mnogobrojnih koncerata, glas pesnika sa književnih dešavanja, ili „glas“ tišine sa brojnih izložbi i muzejskih postavki.

error: