Народни музеј Ниш

Вести

АПРИЛ ЈЕ МЕСЕЦ НАШ

Не постоје прецизни подаци када је први април постао Међународни дан шале – негде се помиње и стари Рим. Зна се да се на тај дан 1924. године родио Capo Comico наших дана Миодраг Петровић Чкаља а 1933. године, баш 1. априла, основан је Народни музеј Ниш као Историјско-етнографски музеј.

Од првих сањарења визионара који су желели да сачувају културно наслеђе Ниша прошло је 90 година. Наших и ваших деведесет година током којих смо се сусретали, расли и (о)старили заједно.

И све је почело са вама драге Нишлије – без дародаваца не би било Музеја. То су били људи великог срца који су поклањали предмете који формирају колекције нумизматике, археологије, историје уметности.

Како су даривали нас тако ћемо и ми даривати све наше грађане и госте града: од 29. марта до 1. априла сви наши објекти биће бесплатно доступни за све индивидуалне посетиоце града.

Даривања су лепа и неопходна како би се кругови доброте и лепоте ширили тако ће посебно тих дана сви посетиоци бити позвани да у складу са својим могућностима донирају новац за НУРДОР – за најмлађе онколошке пацијенте – децу која се лече на Дечијој интерној клиници Универзитетског клиничког центра Ниш.

4. априла 2023. године у 13 сати у Галерији „Синагога“ отварамо изложбу ДАРОДАВЦИМА У ЧАСТ.

То ће бити прича о вама и нама кроз време. Кроз првих 90 година.

Видимо се у нашем Музеју!

Април је месец наших сусрета!


Драги суграђани,

Поводом обележавања 90 година рада наше установе, улаз на све објекте Народног музеја Ниш биће бесплатан за све индивидуалне посете у периоду од 29. марта до 1. априла 2023. године

Радно време доступно је на нашем веб сајту www.narodnimuzejnis.rs

Добро нам дошли!


ОДЛИКОВАН НАРОДНИ МУЗЕЈ НИШ

Народни музеј Ниш добитник је Сретењског ордена другог степена поводом 90 година рада.
У име Музеја награду је, од председника Србије господина Александра Вучића, примила директорка госпођа Весна Црноглавац.

error: