ПОТПИСИВАЊЕ ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ

ПОТПИСИВАЊЕ ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ

У просторијама Народног музеја Ниш у среду, 11. децембра 2019. године, потписан је Протокол о сарадњи између Народног музеја Ниш и Удружења стваралаца Ниша (УСН) „Цар Константин“. Овим чином створени су услови за стратешко партнерство и обострану сарадњу а у циљу што боље афирмације и промоције културе и културних прегалаца нашег града.

УСН „Цар Константин“ настало је 2011. године на челу са мр Новицом Ранђеловићем. Окупља преко 150 чланова, вредних стваралаца и оних који подржавају стваралаштво и веома је активно на пољу унапређења, промоције и афирмације стваралаштва у свим областима и делатностима људског деловања. Једна од иницијатива и активности УСН-а је стварање Мреже музејских поставки и развој музејског стваралаштва. Наиме, у Нишу и околини постоји већи број малих музеја тј. тематски специјализованих музејских поставки који су настали залагањем њихових власника, са различитим предметима које чувају и излажу. Међу њима су Етно музеј у Раутову, Аудио музеј „Бојковићи“, Музеј народних умотворина „Зора“ у Нишкој Бањи, Музеј „Ниш – град електронике“ и  многи други.

Народни музеј Ниш препознао је ову иницијативу због чега је и потписан Протокол о сарадњи и створен Одбор за координацију мреже музејских поставки на челу са архитектом Јованом Мандићем и још 11 чланова из редова УНС-а и Народног музеја Ниш. Циљ сарадње је да се унапреди промоција малих музејских поставки и обогати туристичка понуда града.

На иницијативу директора нишког музеја, господина Ненада Спасића, један од првих циљева заједничке сарадње Народног музеј Ниш и Мреже музејских поставки тј. УНС-а биће приступање изради пројекта стварања кластера из области музеологије и стваралаштва а под покровитељством Министарства културе и информисања РС. Тиме се унапређује сарадња нишког музеја и малих музејских поставки а све у циљу да се туристичка понуда нашег града и околине обогати.

error: