Noć istraživača

Noć istraživača

Narodni muzej Niš pridružuje se manifestaciji Noć istraživača koja je ove godine deo Evropske godine kulturnog nasleđa: „Naše nasleđe: tamo gde se prošlost susreće sa budućnošću“.Svi zaitneresovani moći će dana 28. septembra u vremenu od 17 do 22 časa da pristvuju prezenataciji kulturno-istorijskog blaga na jedan drugačiji način. Prezentacije se vrše na pun sat od 17, 18, 19, 20 i 21 sat.

  • Arheološka sala, Ulica Nikole Pašića 59

Arheolog Narodnog muzeja Niš vratiće vas u srednji vek na teritoriji Srbije kroz prezentaciju hladnog oružja. Kako oružje u Muzeju spaja arheologiju i konzervaciju objasniće vam konzertvator na primeru serdnjevekovnih mačeva.

Prezentaciju vrše kustos arheolog Narodnog muzeja Niš Slobodan Mitić i viši konzervator niškog muzeja Dragana Išljamović.

  • Književno-memorijalna postavka Stevan Sremac/ Branko Miljković, Ulica Aleksandra Nenadovića 2

Posetite spomen sobe Stevana Sremca i Branka Miljkovića, u kojima ćete se kroz igru bolje upoznati sa njihovom književnom zaostavštinom.

Prezentaciju vrši Jelena Bogdanović, kustos književne zaostavštine niškog muzeja.

  • Logor na Crvenom krstu, Ulica bulevar 12. februar bb

U projekcionoj sali Logora na Crvenom krstu biće održana prezentacija muzejskog nasleđa na primeru Zbirke ličnih predmeta i dokumenata zatočenika Logora na Crvenom krstu. Biće predstavljena i 3D digitalizacija kao jedna od najsavremenijih metoda očuvanja kulturnog nasleđa.

Prezentaciju vrše Ivana Gruden Milentijević, kustos edukator Narodnog muzeja Niš i Aleksandar Obradović, kustos dokumentarista niškog muzeja zadužen za digitalizaciju.

error: