76. годишњица пробоја Логора на Црвеном крсту

76. годишњица пробоја Логора на Црвеном крсту

У присуству градоначелника Ниша господина Дарка Булатовића, представника Српске православне цркве, Јеврејске оптшине Ниш и Савеза јеврејских општина Србије, представника Копнене војске Србије на челу са генералом Симовићем те великог броја грађана, дана 12. фебруара обележена је 76. годишњица пробоја Логора на Црвеном крсту.

Након литургије за све пострадале у овом логору, присутнима се обратила председница Црвеног крста Ниш госпођа Радица Николић, затим Владимир Јовановић – преживели логораш. Након што је што примио рапорт извиђача који су по 57. пут ишли на марш „Трагом логораша“ присутнима се обратио и градоначелник Ниша господин Булатовић. Уследило је потом полагање венаца делегација града и војске али и удружења које негују традицију народноослободилачких ратова.

У 12 сати отворен је и део нове сталне поставке Логора на Црвеном крсту аутора кустоса историчара нишког музеја Иване Груден Милентијевић и Небојше Озимића. Дизајн поставке је урадила арх. Оливера Николић. У новој поставци обрађене су целине које приказују свакодневни живот логораша, решење јеврејског питања у Нишу и улогу Црвеног крста током ратних година.

У Нишу је по први пут био и господин Дејан Радман – син једног од последњих лекара нишког концентрационог логора Дарка Радмана.

Фотографије са отварања изложбе

error: