76. godišnjica proboja Logora na Crvenom krstu

76. godišnjica proboja Logora na Crvenom krstu

U prisustvu gradonačelnika Niša gospodina Darka Bulatovića, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Jevrejske optšine Niš i Saveza jevrejskih opština Srbije, predstavnika Kopnene vojske Srbije na čelu sa generalom Simovićem te velikog broja građana, dana 12. februara obeležena je 76. godišnjica proboja Logora na Crvenom krstu.

Nakon liturgije za sve postradale u ovom logoru, prisutnima se obratila predsednica Crvenog krsta Niš gospođa Radica Nikolić, zatim Vladimir Jovanović – preživeli logoraš. Nakon što je što primio raport izviđača koji su po 57. put išli na marš „Tragom logoraša“ prisutnima se obratio i gradonačelnik Niša gospodin Bulatović. Usledilo je potom polaganje venaca delegacija grada i vojske ali i udruženja koje neguju tradiciju narodnooslobodilačkih ratova.

U 12 sati otvoren je i deo nove stalne postavke Logora na Crvenom krstu autora kustosa istoričara niškog muzeja Ivane Gruden Milentijević i Nebojše Ozimića. Dizajn postavke je uradila arh. Olivera Nikolić. U novoj postavci obrađene su celine koje prikazuju svakodnevni život logoraša, rešenje jevrejskog pitanja u Nišu i ulogu Crvenog krsta tokom ratnih godina.

U Nišu je po prvi put bio i gospodin Dejan Radman – sin jednog od poslednjih lekara niškog koncentracionog logora Darka Radmana.

Fotografije sa otvaranja izložbe

 

error: