Књижевно-меморијална поставка Стеван Сремац / Бранко Миљковић

Књижевно-меморијална поставка Стеван Сремац / Бранко Миљковић

Након низа година, током којих су сталне поставке спомен соба Стевана Сремца и Бранка Миљковића, због недостатка простора, биле ускраћене јавности, у априлу 2018. године, отворене су за публику. Залагањем челника града Ниша, Народном музеју је додељен простор у улици Александра Ненадовића 2а.

Заоставштина Стевана Сремца се у Народом музеју Ниш налази од 1951 године захваљујући двојици Нишлија, Александру Ненадовићу (управнику Музеја) и Бори Гојковићу (адвокату из Ниша). Од Сремчевог пријатеља Милорада Павловића Крпе, откупљена је скоро целокупна заоставштина, и предата Музеју, који се до данас о њој брине. Заоставштина садржи личне предмете, рукописе пишчеву библиотеку, и нешто рукописа Сремчевог ујака Јована Ђорђевића. На сталној поставци се може видети реконструисани амбијент радне собе Стевана Сремца као и оригинали рукописа овог славног писца.

Породица Бранка Миљковића, је 1971 године, Народном музеју Ниш, поклонила песникову заоставштину,  са напоменом:  Драге Нишлије Бранко није стигао да вам се врати, али се вратило његово дело и радна соба. Чувајте и једо и друго, јер је од данас  то ваше (мајка Марија, отац Глигорије, брат Драгиша Миљковић).

У заоставштини се налазе лични предмети, фотографије, рукописи, као и песникова библиотека. Изложена је реконструисана радна соба песника, као и један део поменутих рукописа, библикотеке и личних предмета.

error: