Književno-memorijalna postavka „Stevan Sremac/Branko Miljković”

Književno-memorijalna postavka „Stevan Sremac/Branko Miljković”

Dugi niz godina, tokom kojih su stalne postavke spomen-soba Stevana Sremca i Branka Miljkovića, zbog nedostatka prostora bile uskraćene javnosti, u aprilu 2018. godine, otvorene su za publiku. Zalaganjem čelnika Grada Niša, Narodnom muzeju je dodeljen prostor u ulici Aleksandra Nenadovića 2a.

Zaostavština Stevana Sremca se u Muzeju nalazi od 1951. godine zahvaljujući dvojici Nišlija, Aleksandru Nenadoviću (upravniku Muzeja) i Bori Gojkoviću (advokatu iz Niša). Od Sremčevog prijatelja Milorada Pavlovića Krpe, otkupljena je skoro celokupna zaostavština i predata Muzeju, koji se do danas o njoj brine. Zaostavština sadrži lične predmete, rukopise, piščevu biblioteku i nešto rukopisa Sremčevog ujaka Jovana Đorđevića. Na stalnoj postavci se može videti rekonstruisani ambijent radne sobe Stevana Sremca kao i originali rukopisa ovog slavnog pisca.

Porodica Branka Miljkovića je 1971. godine, Narodnom muzeju Niš, poklonila pesnikovu zaostavštinu, sa napomenom:  Drage Nišlije, Branko nije stigao da vam se vrati, ali se vratilo njegovo delo i radna soba. Čuvajte i jedno i drugo, jer je od danas to vaše (majka Marija, otac Gligorije, brat Dragiša Miljković).

U zaostavštini se nalaze lični predmeti, fotografije, rukopisi, kao i pesnikova biblioteka. Izložena je rekonstruisana radna soba pesnika, kao i jedan deo pomenutih rukopisa, biblioteke i ličnih predmeta.

error: