Književno-memorijalna postavka Stevan Sremac / Branko Miljković

Književno-memorijalna postavka Stevan Sremac / Branko Miljković

Nakon niza godina, tokom kojih su stalne postavke spomen soba Stevana Sremca i Branka Miljkovića, zbog nedostatka prostora, bile uskraćene javnosti, u aprilu 2018. godine, otvorene su za publiku. Zalaganjem čelnika grada Niša, Narodnom muzeju je dodeljen prostor u ulici Aleksandra Nenadovića 2a.

Zaostavština Stevana Sremca se u Narodom muzeju Niš nalazi od 1951 godine zahvaljujući dvojici Nišlija, Aleksandru Nenadoviću (upravniku Muzeja) i Bori Gojkoviću (advokatu iz Niša). Od Sremčevog prijatelja Milorada Pavlovića Krpe, otkupljena je skoro celokupna zaostavština, i predata Muzeju, koji se do danas o njoj brine. Zaostavština sadrži lične predmete, rukopise piščevu biblioteku, i nešto rukopisa Sremčevog ujaka Jovana Đorđevića. Na stalnoj postavci se može videti rekonstruisani ambijent radne sobe Stevana Sremca kao i originali rukopisa ovog slavnog pisca.

Porodica Branka Miljkovića, je 1971 godine, Narodnom muzeju Niš, poklonila pesnikovu zaostavštinu,  sa napomenom:  Drage Nišlije Branko nije stigao da vam se vrati, ali se vratilo njegovo delo i radna soba. Čuvajte i jedo i drugo, jer je od danas  to vaše (majka Marija, otac Gligorije, brat Dragiša Miljković).

U zaostavštini se nalaze lični predmeti, fotografije, rukopisi, kao i pesnikova biblioteka. Izložena je rekonstruisana radna soba pesnika, kao i jedan deo pomenutih rukopisa, biblikoteke i ličnih predmeta.

error: