ИНТЕРНИРЦИ НИШКОГ КОНЦЕНТРАЦИОНОГ ЛОГОРА У НАЦИСТИЧКИМ ЛОГОРИМА ЕВРОПЕ

ИНТЕРНИРЦИ НИШКОГ КОНЦЕНТРАЦИОНОГ ЛОГОРА У НАЦИСТИЧКИМ ЛОГОРИМА ЕВРОПЕ

Дана 5. децембра 2018. у 12 сати у Меморијалном комплексу „12.фебруар“ (Ул. булевар 12. фебруар бб) отвара се изложба

ИНТЕРНИРЦИ НИШКОГ КОНЦЕНТРАЦИОНОГ ЛОГОРА У НАЦИСТИЧКИМ ЛОГОРИМА ЕВРОПЕ

Аутори изложбе су историчари нишког Народног музеја Ивана Груден Милентијевић и Небојша Озимић.

О изложби:

“Повратак непожељан” је гесло под којим су затвореници из Србије интернирани у немачке концентрационе логоре широм Европе. Пошто је Немачка ангажовала сав људски потенцијал на фронтовима, била јој је потребна радна снага за рад у фабрикама и за изградњу нових војних објеката. Војно-управни командант Србије, Бадер, издаје проглас марта 1942. године у коме сугерише да се лица која нису у логор доведена из борбе, они који су се сами предали или су у логор доведени под сумњом да су помагали покрет отпора после саслушања могу упутити у немачке интерене области на принудни рад.

Од ове објаве, до последњег интернирања крајем августа 1944.године, на принудни рад у немачке интересне области, из нишког концентрационог логора интернирано је око 4200 људи. Интернирања су током 1942. најчешће ишла ка Норвешкој, а касније ка Немачкој, Аустрији, Француској, Пољској, Бугарској и Грчкој.

Ова изложба чиниће део сталне поставке Логора на Црвеном крсту а финансирана је из истоименог пројекта Министарства културе и информисања РС.

error: