INTERNIRCI NIŠKOG KONCENTRACIONOG LOGORA U NACISTIČKIM LOGORIMA EVROPE

INTERNIRCI NIŠKOG KONCENTRACIONOG LOGORA U NACISTIČKIM LOGORIMA EVROPE

Dana 5. decembra 2018. u 12 sati u Memorijalnom kompleksu „12.februar“ (Ul. bulevar 12. februar bb) otvara se izložba

INTERNIRCI NIŠKOG KONCENTRACIONOG LOGORA U NACISTIČKIM LOGORIMA EVROPE

Autori izložbe su istoričari niškog Narodnog muzeja Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić.

O izložbi:

“Povratak nepoželjan” je geslo pod kojim su zatvorenici iz Srbije internirani u nemačke koncentracione logore širom Evrope. Pošto je Nemačka angažovala sav ljudski potencijal na frontovima, bila joj je potrebna radna snaga za rad u fabrikama i za izgradnju novih vojnih objekata. Vojno-upravni komandant Srbije, Bader, izdaje proglas marta 1942. godine u kome sugeriše da se lica koja nisu u logor dovedena iz borbe, oni koji su se sami predali ili su u logor dovedeni pod sumnjom da su pomagali pokret otpora posle saslušanja mogu uputiti u nemačke interene oblasti na prinudni rad.

Od ove objave, do poslednjeg interniranja krajem avgusta 1944.godine, na prinudni rad u nemačke interesne oblasti, iz niškog koncentracionog logora internirano je oko 4200 ljudi. Interniranja su tokom 1942. najčešće išla ka Norveškoj, a kasnije ka Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Poljskoj, Bugarskoj i Grčkoj.

Ova izložba činiće deo stalne postavke Logora na Crvenom krstu a finansirana je iz istoimenog projekta Ministarstva kulture i informisanja RS.

error: