ВАЈАР МИЛОВАН КРСТИЋ

ВАЈАР МИЛОВАН КРСТИЋ

Дана 13.септембра 2021. године у 12 сати у Галерији Музеја Хајдук Вељко –Музеј Крајине у Неготину отвара се изложба

ВАЈАР МИЛОВАН КРСТИЋ

Ауторка изложбе и каталога је историчарка уметности Мара Макарић, музејска саветница нишког Народног музеја.

О Миловану Крстићу:

Милован Крстић рођен је 13. августа 1909. године у Горњем Матејевцу код Ниша.  Уметничку школу завршио је у Београду (1928–1933) код професора Петра Палавичинијa и Симеона Роксандића. Током школовања стекао је и врло темељно знање из области цртања и акварела код професора Бете Вукановић, Љубомира Ивановића и Ивана Радовића. Даље усавршавање наставио је у атељеима, али и преко личних контаката и сарадње са врхунским ствараоцима из области вајарства какви су били: Сретен Стојановић, Тома Росандић, Антун Аугустинчић, Франо Кршинић, Ристо Стијовић, као и на студијским путовањима у Лондону, Паризу, Риму, Софији, Москви, Амстердаму, Њујорку.

Педагошким радом, прво у Нишу потом у Београду, где је живео од 1946, бавио се од 1936. до 1965. године. Члан је УЛУС-а и СЛУЈ-а од 1950. године. Први пут излаже у Нишу 1944. а своју прву самосталну изложбу организовао је 1954. године у Београду. Добитник је значајних награда и признања, међу којима: Повеље Друштва ликовних педагога Београда (1974) и Повеље УЛУС-а (1975). За живота је био одликован и Орденом заслуга за  народ са сребрним зрацима (1986).

Плодни вајар Милован Крстић за собом је оставио више од 600 скулптура и десетину споменика, насталих у распону, од преко седам деценија. Само у нишком музеју се чува сто тридесет шест дела (69 скулптура, 19 рељефа, 26 акварела и 22 цртежа).

Милован Крстић је вајар који је оставио необично богат и разноврстан стваралачки опус. Припада малобројним уметницима који су били кадри да подједнако успешно направе монументална дела из домена меморијалне пластике, медаље и плакете малих димензија; скулптуре у духу реализма и оне створене сажимањем форми до саме суштине пластичког исказа, што се некад граничило са апстракцијом.

Пре Неготина изложба је премијерно приказана у Нишу 2019. године поводом 100 година рођења великог уметника а потом је фебруара 2020. године гостовала у Медија центру Одбрана у Београду.

Изложба ће бити отворена до 8. октобра 2021. године а улаз је слободан. Сви путници намерници дорбодошли су у Музеј Крајине у Неготину.

error: