APRIL JE MESEC NAŠ

APRIL JE MESEC NAŠ

Ne postoje precizni podaci kada je prvi april postao Međunarodni dan šale – negde se pominje i stari Rim. Zna se da se na taj dan 1924. godine rodio Capo Comico naših dana Miodrag Petrović Čkalja a 1933. godine, baš 1. aprila, osnovan je Narodni muzej Niš kao Istorijsko-etnografski muzej.

Od prvih sanjarenja vizionara koji su želeli da sačuvaju kulturno nasleđe Niša prošlo je 90 godina. Naših i vaših devedeset godina tokom kojih smo se susretali, rasli i (o)starili zajedno.

I sve je počelo sa vama drage Nišlije – bez darodavaca ne bi bilo Muzeja. To su bili ljudi velikog srca koji su poklanjali predmete koji formiraju kolekcije numizmatike, arheologije, istorije umetnosti.

Kako su darivali nas tako ćemo i mi darivati sve naše građane i goste grada: od 29. marta do 1. aprila svi naši objekti biće besplatno dostupni za sve individualne posetioce grada.

Darivanja su lepa i neophodna kako bi se krugovi dobrote i lepote širili tako će posebno tih dana svi posetioci biti pozvani da u skladu sa svojim mogućnostima doniraju novac za NURDOR – za najmlađe onkološke pacijente – decu koja se leče na Dečijoj internoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

4. aprila 2023. godine u 13 sati u Galeriji „Sinagoga“ otvaramo izložbu DARODAVCIMA U ČAST.

To će biti priča o vama i nama kroz vreme. Kroz prvih 90 godina.

Vidimo se u našem Muzeju!

April je mesec naših susreta!

error: