Likovna kolonija Sićevo 1964-1969

Likovna kolonija Sićevo 1964-1969

LIKOVNA KOLONIJA SIĆEVO 1964 – 1969

umetnička dela iz fonda Narodnog muzeja u Nišu

AUTOR: Mara Makarić, viši kustos ist. umetnosti

GALERIJA “SRBIJA”  25. 11. – 22.12. 2014.

Likovna kolonija Sićevo je tokom svog postojanja prerasla u prepoznatljivu manifestaciju koju neizbežno pominjemo kada govorimo o kulturnoj prošlosti grada Niša. Povodom pedeset godina od njenog obnavljanja (1964 – 2014), Narodni muzej Niš (Odeljenje istorije umetnosti) priredio je izložbu na kojoj su prikazani izabrani radovi iz celokupnog fonda umetničkih dela vezanih za prvih šest godina rada Likovne kolonije u Sićevu. Koloniju je osnovala naša velika slikarka Nadežda Petrović daleke 1905. godine, tako da je to najstarija umetnička kolonija na prostorima Balkana.

U bogatom likovnom fondu niškog Muzeja (Zbirka savremene umetnosti) čuva se osamdeset  osam umetničkih dela nastalih u Likovnoj koloniji Sićevo. Umetnička dela su nastala u periodu od 1964. godine, kada  je i obnovljen rad nekadašnje kolonije, do 1970. godine, od kada staranje o organizovanju Kolonije i izlaganju radova preuzima novooformljena Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu.

U tom periodu je Narodni muzej Niš, kao nadležna ustanova, bio  neposredan organizator Kolonije i tradicionalnih jesenjih izložbi, doniranih i otkupljenih radova učesnika Kolonije.

Današnja izložba je prilika da se potsetimo na dela umetnika koji su stvarali u Koloniji u Sićevu pre 50 godina. U tom periodu u Sićevačkoj koloniji boravilo je šezdeset umetnika iz svih krajeva Jugoslavije, uključujući i četiri iz inostranstva.

U okviru izložbe su predstavljena umetnička dela slikara sa teritorije nekadašnje Jugoslavije: Branislava Protića, Zorana Pavlovića, Vladislava Todorovića, Branka Filipovića, Milana Popovića, Tomislava Hruškovca, Anta Kuduza, Zorislava Drempetića, Gradimira Petrovića, Milića Stankovića, Ksenije Divjak,Leonida Šejke,Maria Maskarelija, Miluna Mitrovića, Dragana Lubarde, Nikole Rajzera, Radomira Antića, Dragana Kostića, Miroljuba Đorđevića, Vasilija Jordana… Takođe su zastupljeni i inostrani autori (Kodra Ibrahim, Lulovski Tanas – Tane, Petrov Ivanović – Sergej, Todor Hadžinikolov…).

Izložba i reprezentativan katalog su finansirani sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije.

error: