Јагодин мала, касноантичка некропола

Јагодин мала, касноантичка некропола

NARODNI MUZEJ U BEOGRADU I NARODNI MUZEJ NIŠ

Izložba

JAGODIN MALA, KASNOANTIČKA NEKROPOLA

AUTORI: Slobodan Drča, Vesna Crnoglavac, Toni Čerškov, Gordana Jeremić

16.12. 2014.  – 18. 1. 2015

ATRIJUM NARODNOG MUZEJA U BEOGRADU

Nekropola u Jagodin Mali istraživana je sistematski u periodu između 1933. i 2012 godine. Ova istraživanja pružila su dragocene podatke o arhitekturi grobljanskih crkava i grobova, a brojni pokretni arheološki nalazi čine najreprezentativniji fundus antičke zbirke Narodnog muzeja Niš. Bogotstvo predmeta od metala, stakla i keramike ukazuje da je stanovništvo Naisa živelo u socijalno i ekonomski prosperitetnom dobu. u 4 veku U Naisu je u 4. veku postojala carska radionica za izradu predmeta od plemenitih materijala (iz koje, između ostalih,  potiču i čuveni srebni tanjiri iskovani u čast 10-godišnjice vladavine rimskog cara Licinija – tzv. Licinijevi tanjiri).

Atraktivan nakit koji predstavljamo na izložbi, osim svoje lepote ukazuje i na izuzetan ukus bogatih stanovnica rimskog Naisa. S tim u vezi, posebno je izdvojen luksuzan set nakita pronađen u grobu mlade žene, dobi između 20 i 24 godina. Na ovoj nekropoli su sahranjivani i rimski vojnici, što potvrđuje nalaz vojne opreme. Izuzetno retke primerke, koji su pripadali visokim oficirima, predstavljaju pozlaćena bronzana kopča (fibula) sa carskim portretima i nalaz kompletno očuvanog bronzanog pojasa.

Ekskluzivnost ove izložbe predstavlja i izlaganje maketa najznačajnijih porodičnih grobnica, od kojih su dve bile oslikane freskama izuzetne vrednosti.

Izložbu finansira: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pokrovitelji gostovanja izložbe: GO Medijana i JKP Naisus.

Ovim povodom štampan je luksuzan katalog, koji pruža detaljnije podatke o ovoj nekropoli.

jagodin mala

error: