USPEŠNO ZAVRŠENA VAJARSKA RADIONICA

USPEŠNO ZAVRŠENA VAJARSKA RADIONICA

U toku trajanja izložbe znamenitog srpskog i jugoslvenskog vajara Milovana Krstića,a u okviru manifestacije MUZEJI ZA 10, 16. maja 2019. godine u Galeriji  Sinagoga održanaje vajarska radionicau saradnji sa Umetničkom školom iz Niša.

 Učesnici su pozdravljeni od strane direktora Narodnog muzeja Niš Nenada Spasića i direktorke Umetničke škole Ivane Nikolić, koji su im uručili i  zahvalnice.

Učesnici ovog projekta su bili učenici drugog, trećeg i četvrtok razreda pomenute škole sa Smera likovni tehničar: Aleksandra Milanović, Aleksandra Milutinović, Natalija Dimitrijević, Anastasija Milićević, Marija Nikolić, Miljana Stanojković, Milica Anđelković, Nađa Evgenijević, Stepa Jovanović i Uroš Milinčić.

Učenici su modelovali započete školske vežbe: ”rotacione forme”, ”odlivanje reljefa”, ”plaketa Milovana Krstića” kao i analitičko vajanje-kopiranje Krstićeve skulpture. Takođe, nekoliko učesnika, posmatrača inspirisani njegovim eksponatima i sami su se oprobali u ovom zanatu. Bilo je održan i ogledni čas „Galerija kao vajarski atelje“ od strane profesorke vajanjaMarije Živić .

Organizatori radionice bile su muzejska savetnica niškog muzeja istoričarka umetnosti Mara Makarić i akademska vajarka prof. Marija Živić.

error: