RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941 – 1945.

RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941 – 1945.

Dana 25. marta 2021. godine u 13 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba

RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941 – 1945.

Autori izložbe su dr Mirjana Mraović, Nataša Milošević Dulić, dr Jasmina Nikolić i dr Dragana Miloradović a izložba je zajednički projekat Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“. Muzeološku postavku uradio je Vuk Obradović a Jelena Knežević prezentovala je dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Organizatori izložbe ispred Narodnog muzeja Niš su kustosi Ivana Gruden Milentijevići Nebojša Ozimić.

O izložbi:

Izložba je nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe kao primarnog istorijskog izvora, prvenstveno u fondovima i zbirkama Istorisjkog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja. Arhivska dokumenta i fotografije faktografski oslikavaju delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje odnosa jugoslovenske narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku ulogu u oslobađanju okupirane teritorije Srbije,  ali, s druge strane, oslikavaju i okupaciju zemlje, sudbinu izbeglica i ratnih zarobljenika u nemačkim logorima, stradanje civilnog stanovništva. Na izložbi se mogu videti fotografije i dokumenta iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 instiucija kulture iz sedam gradova Srbije. Dodatak izložbi predstava deo pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“ koji čine eskponati iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradute se mogu videti dela Đorđa Andrejevića Kuna, Dušana Gakovića, Stevana Dukića, Save Sandića, Ota Loga i dr.

Radno vreme Galerije Sinagoga  je od 12 do 18 sati od utorka do petka, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba je otvorena do 2. maja 2021. godine.

Svi posetioci moraju nositi maske i održavati fizičku distancu od dva metra.

Ulaz besplatan.

Dobrodošli!

error: