PREDSTAVLJANJE AKTUELNIH NOSILACA GAJDAŠKE PRAKSE U SRBIJI

PREDSTAVLJANJE AKTUELNIH NOSILACA GAJDAŠKE PRAKSE U SRBIJI

Dana 5. septembra u 13 sati u Knjiženo-memorijalnoj postavci Sremac / Miljković (Ulica Aleksandra Nenadovića 2) održan je mini koncert gajdaša u okviru projekta

„Predstavljanje aktuelnih nosilaca gajdaške prakse u Srbiji“

Autor projekta, koji jepodržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, je Valdan Radisavljević – kustos etnolog Narodnog muzeja Niš.

Realizaciju događaja pored Narodnog muzeja Niš pomogao je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu i Muzikološki institut pri SANU.

Posetioci su imali prilike da uživaju u koncertu gajdaša koji su stigli iz različitih delova Srbije – od Subotice do Svrljiga: na dvoglasnim i troglasnim gajdama čuli su poznate i manje poznate pesme koje oslikavaju narode Srbije.

Usledila su predvaanja i diskusije u vezi sa značajem gajdi kao dela nematerijalnog kulturnog nasleđa: istaknut je značaj očuvanja ovog tradicionalnog instrumenta koji je nekada bio mnogo prisutniji na našem tlu.  Posetioci su imali prilike da vide i gajde iz zbirki Narodnog muzeja Niš koje su datirane na pedesete i šezdesete godine XX veka.

error: