OTVORENA IZLOŽBA „HLADNO ORUŽJE IZ SREDNJOVEKOVNE ZBIRKE NARODNOG MUZEJA NIŠ“

OTVORENA IZLOŽBA „HLADNO ORUŽJE IZ SREDNJOVEKOVNE ZBIRKE NARODNOG MUZEJA NIŠ“

Dana 19. novembra 2021. godine uz poštovanje svih epidemioloških mera otvorena je izložba kustosa arheologa Narodnog muzeja Niš Slobodana Mitića „HLADNO ORUŽJE IZ SREDNJOVEKOVNE ZBIRKE NARODNOG MUZEJA NIŠ“. Izložbu finansiranu od strane Ministarstva kulture i informisanja RS prati i katalog.

Na otvaranju je govorila v.d. direktorka Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac naglasivši da više od dve denecije nije bilo izlaganja predmeta iz srednjovekovne zbirke. Pohvalila je rad celokupnog tima na čelu sa arheologom Mitićemkoji je znalački vodio priču od početka.Velike zasluge idu i Dragani Išljamović – višoj konzervatorki niškog Muzeja koja je oružju vratila stari sjaj a tokom konzervacije došlo se i do novih saznanja o nekim predmetima.

U ime gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski prisutne je pozdravila gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov rekavši da joj je velika čast da otvara jednu ovakvu izložbu koja je dokaz da je Narodni muzej Niš jedan od stubova kulturnog života grada.

Scenografiju za izložbu uradilo je srednjovekovno udruženje „Zmajeva griva“  a dizajn postavke uradile su arhitekte Olivera i Vladan Nikolić.

Izložba je otvorena do februara 2022. godine radnim danima (osim ponedeljkom) od 12 do 19 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ulaz slobodan.

Radionice za decu predškolskog i školskog uzrasta održavaće se svakog utorka od 17 do 19 sati a najave idu preko mejla ivana.gruden@narodnimiuzejnis.rs. Radionice vode kustos edukator Ivana Gruden Milentijević i Anita Pešić Lutkoljubica ispred Udruženja „Zmajeva griva“.

Slike sa otvaranja:

error: