OTVORENA IZLOŽBA VINČANSKA ŽENA – MIT, BOGINJA, MAJKA

OTVORENA IZLOŽBA VINČANSKA ŽENA – MIT, BOGINJA, MAJKA

U prisustvu velikog broja ljubitelja arheologije otvorena je izložba VINČANSKA ŽENA – MIT, BOGINJA, MAJKA autora Tatajane Trajković Filipović – kustosa arheologa Narodnog muzeja Niš i saradnika arheologa Julke Kuzmanović Cvetković, istoričara Aleksandra Nikezića i arheologa Petra Milojevića.

Kao uvod u izložbu nastupile su Ljubica S. Veličković i Ksenija Janković odsviravši kompoziciju AirJohana Sebastijana Baha. Nakon toga usledila je mala modna revija na kojoj su manekenke modne agencije SNOB i članice akademskog pozorišta SKC Niš nosile modele praistorijske odeće koju je prema originalnim figurinama osmislila stilistkinja Gorica Pejaković iz Obrenovca.

Usledilo je obraćanje direktora Narodnog muzeja Niš gospodina Nenada Spasića koji se zahvalio autorima i istakao važnost saradnje svih institucijama koje su učestvovale u realizaciji projekta i izložbe. Iza celog projekta stalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i predstavnicima istog se direktor niškog muzeja posebno zahvalio.

Autor projekta, kataloga i izložbe arheolog Tatjana Trajković Filipović prisutnima je predstavila projekat naglasivši koliko je važno nastaviti sa daljim radom. Izložba je, po njenim rečima, samo deo bogate praistorijske kulture koju će svi posetioci moći da vide i dašto bolje razumeju kako se nekada živelo.

Pomoćnica ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa Danije Vanušić, koja je i otvorila izložbu, u svom obraćanju je istakla da nakon jedne ovakve izložbe ima smisla analiza svih projekata koji stignu na adresu Ministarstva kulture i informisanja.  Istakla je da ova izložba ne samo da pokazuje posetiocima i stručnoj javnosti vredne i retke primerke figuralne plastike vinčanske kulture, već opisuje navike, način života, verovanja i shvatanje lepog davnog neolitskog pretka današnjem stanovniku ovih prostora.

Izložba je otvorena do 31. marta 2020. godine radnim danima, osim ponedeljkom, od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati a ulaz je slobodan.

Slike sa otvranja:

error: