Odeljenje istorije

Odeljenje istorije

Istorijsko odeljenje postoji od osnivanja muzeja 1933. godine. Prvi muzej je i radio pod nazivom istorijsko – etnografski muzej grada Niša. Prva muzejska postavka između ostalih imala je i zbirku oružja. Na žalost, većina eksponata stradala je u savezničkom bombardovanju početkom septembra 1944. godine kada je pogođena zgrada muzeja.

Posle Drugog svetskog rata po useljenju u novu zgradu  istorijsko odeljenje sistematski radi na prikupljanju, sređivanju i stručnoj obradi istorijskog materijala. Ono čuva i izlaže predmete iz niškog kraja tokom minulih mirnodopskih i ratnih perioda.

Fond istorijskog odeljenja danas broji oko 4000 predmeta raspoređenih u nekoliko zbirki. To su: Zbirka oružja, fotografija, razglednica, odlikovanja, arhivske dokumentacije i drugih predmeta. Jedna od najvrednijih zbirki je Zbirka odlikovanja, koja je obogaćivana putem otkupa i poklona, gde se čuvaju vrlo vredni primerci ovih predmeta sa kraja XIX i početka XX veka kao što su npr. odlikovanja i medalje pukovnika Miroslava Piletića, sina serdara Joleta Piletića, zatim Orden Takovskog krsta Prvog reda iz 1878. godine, Srebrna medalja za hrabrost iz 1876. godine i mnoge druge. Zatim, tu su i predmeti iz oslobodilačkih ratova. Iz Prvog svetskog rata u odeljenju se nalaze predmeti sa Krfa i sa proboja Soluskog fronta koji nam govore o težnjama i željama ljudi ovoga kraja za nacionalnim oslobođenjem.

Pored ovih Zbirki u sklopu istorijskog odeljenja nalazi se i Spomen muzej “12. februar” u logoru na Crvenom krstu u Nišu, gde je u autentičnom ambijentu izložena stalna postavka sa obimnim materijalom vezanim za dešavanja u logoru.

Od formiranja odeljenja, rad kustosa se odvijao na istraživanju, prikupljanju građe, klasifikaciji i inventarisanju zatečenih i novonabavljenih predmeta, dokumenata i fotografija, izložbenoj delatnosti, pedagoško – propagandnom radu i daljem stručnom usavršavanju.

error: