MUZEJI ZA 10

MUZEJI ZA 10

Manifestacija Muzeji za 10 održava se od 14. do 19. maja 2019. godine i istu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ove godine slogan manifestacije je BUDUĆNOST TRADICIJE.

Objekti Narodnog muzeja Niš svih dana rade po regularnom radnom vremenu a u subotu 18. maja kada se proslava Međunarodni dan muzeja i XV Evropska noć muzeja svi objekti će biti otvoreni do ponoći (ponovno otvaranje objekata koji rade do 15 sati subotom je u 17 sati).

Sve vreme je ulaz besplatan za pojedinačne posete domaćih i stranih turista. Ulaz plaćaju samo organizovane grupe domaćih i stranih turista koje dolaze preko turističkih agencija.

Vajarska radionica u okviru manifestacije MUZEJI ZA 10

U okviru manifestacije MUZEJI ZA 10 dana 16. maja od 14 do 15.30 sati u Galeriji Sinagoga biće organizovana edukativna radionica na temu „Vajanje“. Na licu mesta na originalan način biće demonstriran  nastanak  skulpture. Pozivamo sve ljubitelje vajarstva da dođu.

Ideja je da  u toku trajanja izložbe značajnog vajara Milovana Krstića učenici  Umetničke škole zajedno sa profesorom Marijom Živić, izađu iz prostora vajarske učionice u prostor galerije i održe ogledni čas „Galerija kao vajarski atelje“.

Učenici će modelovati započete školske vežbe „Rotacione forme“, odlivanje reljefa „Plaketa Milovana Krstića“, analitičko vajanje-kopiranje neke Krstićeve skulpture ili će inspirisani eksponatima i samom postavkom kreirati neka nova rešenja.

Organizatori radionice su Mara Makarić, istoričarka umetnosti i Marija Živić, prof. akademski vajar.

Program za 18. maj 2019. godine:

GALERIJA SINAGOGA – IZLOŽBA MILOVAN KRSTIĆ

Stručno vođenje autorke izložbe muzejske savetnice Mare Makarić od 21:00, 22:00 i 23:00 sata.

U okviru izložbe biće prezentovana i odabrana dela ovog skulptora primenom 3D tehnologije. Posetioci će videti i film o životu i radu Milovana Krstića, autora Dragana Dimitrijevića iz 1995. godine, u produkciji TV 5.

KNJIŽEVNO – MEMORIJALNA POSTAVKA SREMAC / MILJKLOVIĆ

19:00 sati: Otvaranje izložbe Književni i pozorišni plakat autor Ivan Mišić, dizajner

19: 45 sati: Poeziju čita Milica Milenković, pesnikinja i književna kritičarka

20:30 sati: Trupa Književna boemija premira poetske drame Branka Miljkovića Maldoror X

20:45 sati: Pesnički trenutak pesme Branka Miljkovića, Gordane Todorović i Radeta Drainca

21:30 sati: Stručno vođenje kustosa književne zaostavštine Jelena Bogdanović kroz stalnu postavku Sremac / Miljković

Ivan Mišić

Rođen je 29. januara 1987. godine u Kruševcu. Godine 2006. završio je srednju Umetničku školu u Nišu. Diplomirao je 2010. na Filološko-umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu, na Odseku za primenjenu umetnost, kao najbolji student. Godine 2011. završio je master studije grafičkog dizajna na istom fakultetu u klasi profesora Slobodana Štetića. Od 2008. godine radi u Design Studio Box u Kragujevcu kao saradnik na projektima grafičkog dizajna; od 2011. godine radi kao grafički / veb dizajner u Švajcarskoj kompaniji Horisen, a od kraja 2015. godine dizajner i ilustrator u kompaniji Webelinx u Nišu.

Dobitnik je više desetina domaćih i međunarodnih nagrada mođu kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade za idejni projekat plakata, treća nagrada na 16. Međunarodnom bijenalu pozorišnog plakata u Žešovu (Poljska) i nagrada za najbolji advertajzing plakat na Svetskom bijenalu dizajna u Peruu. Izlagao je na preko četrdeset izložbi u zemlji i inostranstvu, pored ostalog i na grupnim izložbama, bijenalima i trijenalima grafičkog dizajna i ilustracije u SAD, Rusiji, Belorusiji, Kini, Tajvanu, Francuskoj, Meksiku, Ukrajini, Poljskoj, Italiji, Jamajci, Moldaviji, Peruu, Kipru i na prostoru bivše Jugoslavije. Autor je pet samostalnih izložbi na kojima je predstavio radove iz oblasti umetničkog plakata. Bavi se dizajnom korisničkog interfejsa, grafičkim dizajnom i ilustracijom.

Živi i radi u Nišu.

LOGOR „12. FEBRUAR“

17:30 sati: Kreativna radionica, izrada nakita po ugledu na primerke iz zbirki Narodnog muzeja Niš

19:00 sati: Otvaranje izložbe fotografija Aleksandra Markovića i prezentacija aplikacije za Memorijalni kompleks  12. februar

20:00 sati: Radionica: Upotreba savremenih tehnologija u funkciji očuvanja kulturnog nasleđa i trdicionalni vid muzejske dokumentacije ( karton predmeta)

21:00 do 24:00 časa: Stručno vodjenje kroz stalnu postavku Logora na Crvenom krstu, Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE MEDIJANA

Povodom Međunarodnog dana muzeja i obeležavanja XV Evropske noć muzeja na arheološkom loklitetu Medijana 18. maja od 18 sati održava se koncert

MUZIČKI MONOGRAM: BISERI KLASIČNE MUZIKE

Koncert se priređuje u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Nišu.

Veliku pomoć u organizaciji pružili su nam Narodno pozorište Niš, Ugostiteljsko-turistička škola Niš, Vinarija Malča i Sportski centar Čair.

Ulaz na Medijanu moguć je ISKLJUČIVO SA KARTAMA koje se dobijaju BESPLATNO u objektima Narodnog muzeja Niš – Arheološka sala i Ćele kula u četvrtak i petak u vremenu od 9 do 19 sati. Jedna osoba može najviše dobiti dve karte.

Ulaz na Medijanu u subotu 18. maja je isključivo od 17:15 do 17.50 časova. 

Koncert počinje u 18 sati.

error: